2020
08.31

Autor: Christopher Baracani, Greg Labrec (30. 7. 2020)

Máte rádi muzea? Chtěli byste si udělat výlet do Spojených států? V dnešním článku budete mít alespoň virtuálně tuto možnost. Podíváme se totiž do Frisca v horkém Texasu, kde sídlí National Videogame Museum. Prohlédnete si zajímavou expozici, pomůžete majitelům zbavit výstavní sály nevítaných démonických návštěvníků, a to vše naprosto bezpečně, z pohodlí domova, bez rizika nákazy všudypřítomným koronavirem.

National Videogame Museum sleduje historii videoher od samotných počátků, jež sahají někam do 50. let minulého století. Muzeum se snaží mapovat herní historii nejen prostřednictvím fyzických exponátů, ale také uchováváním informací o historii a tvorbě her. Cílem expozice je hlavně pobavit, a tak co nejvíce dochovaných exemplářů konzolí či automatů je uchováno ve funkčním stavu, aby si návštěvníci mohli užít historické tituly na vlastní kůži.

Autorem dnes recenzovaného WADu je Christopher Baracani, který je vlastníkem indie studia DevHour Games, ale je také několik let zaměstnán jako průvodce ve zmiňovaném videoherním muzeu. Jeden z majitelů jej oslovil, zdali by expozici nemohl zpracovat do podoby hratelného levelu na Doom enginu. Chris hrdě zvedl hozenou rukavici, nastartoval GZ Doom Builder a výsledkem je povedená mapa pro Doom II. Jako bonus ještě do projektu zahrnul další dvě úrovně navíc v podobě Atari WADu, jenž byl samostatně vydán v roce 2004 a věrně zpracovává sídlo společnosti Atari.

Výsledkem tvůrčího procesu je dokonalá rekonstrukce muzea. Jak se opravdová expozice shoduje s Chrisovým dílem, můžete posoudit v tomto videu. Vyplývá z něj, že autor vypiplal mapu k dokonalosti. Pokud si zvolíte obtížnost I´m Just A Tourist, můžete si výstavu projít bez rušivých nepřátelských elementů a vychutnat si krásy a množství detailů v úrovni. 

Najdete tuny nové grafiky, spritů i modelů, jež realisticky vytvářejí výstavní sály plné exponátů. Všechno hýří veselými barvami kolorovaných objektů z herní historie, od Maria přes Doom až po hry na PlayStation. Všude počítače, konzole či arkádové automaty, plakáty, fotografie, a samozřejmě nesmí chybět konferenční sály, pokladny, zázemí a samozřejmě také záchodky. Můžete si nanečisto prošmejdit všechna zákoutí muzea, jež byste v bitevní vřavě třeba mohli minout.

Pokud nastavíte obtížnost vyšší, objeví se nevítaní démoničtí návštěvníci, okupující muzeum. Je jich docela dost, takže porůznu roztroušené zbraně se hodí. Naštěstí dominují slabší protivníci s občasným výskytem mancubuse, revenanta, arachnotrona, a zákeřně v komůrce s kamerou umístěného zaklínače. Většinou se ale potkáte s impy či zombie vojáčky v různém poměru. Bossové by se nejspíše do sálů ani nevešli… Akce plynule odsýpá, sály muzea jsou dosti těsné a nepřátel je dost, takže je třeba bystře manévrovat. Obtížnost je ovšem příjemná bez frustrace. 

Mapa obsahuje docela dost secretů. Je jich celkem šest, včetně různých teleportů přenášejících vás na jiná místa výstavní haly. Nebo taky do tajné lokace v podobě Atari easter eggu. Jejich hledání je zábava a při průzkumu najdete dokonce několik východů. Jeden z nich, uzavřený dveřmi se žlutým klíčem, je tajný. Zbylé ukončí celou hru a nedostanete se do bonusových map.  

National Museum WAD je poměrně krátký, nezabere moc času a příjemně se odreagujete. Akce vás přitáhne k monitoru a určitě se budete snažit, abyste přišli na kloub všem záhadám mapy. Navíc vizuál je překrásný a všude v muzeu si osvěžíte znalosti z herní historie. Najdete různé reference na známé hry nejen klasické, ale i ty modernější. Tak například uvidíte na zdi plakát se symbolem posledního díla Johna Romera jménem Sigil, za nímž se skrývá jeho hlava.

Pokud se vám podaří najít tajný východ, čeká vás překvapení v podobě dalších dvou map. Jedná se o Atari WAD, který nabízí věrnou prostorovou rekonstrukci sídla společnosti Atari v kalifornském Sunnyvale. Jeho autorem je Greg Labrec. Dlužno podotknout, že tyto mapy jsou vytvořené takřka jako přes šablonu a příliš zábavy nepřinášejí. Vaší jedinou náplní je totiž zkoumat neskutečnou spoustu místností, chodeb a kanceláří, což je repetitivní a nudné. Až závěr na venkovním prostranství přinesl trochu osvěžení, ale samostatně bych si tyto mapy nezahrál. Je vidět, že slouží opravdu jako historický doplněk.

National Videogame Museum WAD je velice povedený level vytvořený přímo od zdroje. Sice krátký, ale přinášející zábavnou hratelnost a také věrnou rekonstrukci expozice, kterou jen málokdo z vás má možnost navštívit. Všem doomerům jej určitě doporučuji vyzkoušet. Idea je originální a není divu, že si hry povšimla i mainstreamová média.

Instalace: 

Hra byla testována pod GZ Doomem a ZDoomem, použijte verzi 1.1 z našeho downloadu nebo z ModDB. V balíčku jsou obsaženy kromě souboru NVMDoom.PK3 také informace o Atari WADu. Instalační balíček si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a spustíte přetažením výše zmíněného souboru na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download – verze 1.1

National Videogame Museum WAD – DoomWorld forum

National Videogame Museum WAD – ModDB

National Videogame Museum – Oficiální stránky

National Videogame Museum WAD – Realm667

National Videogame Museum WAD – PC Gamer

National Videogame Museum WAD – Techraptor

ATARI.WAD – idGames

 

No Comment.

Add Your Comment