2020
11.07

Autor: Matt “RottKing” Cibulas (11. 5. 2017)

DWMiniwad Club CZ – listopad 2020

V rámci listopadového DWmegawad Clubu mi jeho organizátoři na Doomworldu neudělali příliš velkou radost. Zvolili totiž jako megawad pro měsíc listopad avantgardní a experimentální projekt Three Is a Crowd. Projel jsem si tři první mapy a musím konstatovat, že pokračovat rozhodně nehodlám, jelikož mi hra vůbec nesedí. 

Naštěstí nám jvempire nabídl v rámci české mutace možnost, vyzkoušet si menšího bratříčka DWmegawad Clubu – DWMiniwad Club, jenž nabízí menší počet levelů v podobě několika jednotlivých levelů. Takže v rámci listopadové akce se zde na blogu objeví patrně několik menších recenzí těchto titulů, které si v rámci akce zahraji.

První solitární mapou je Steep Town z roku 2017 od Matta Cibulase, který vystupuje v komunitě pod přezdívkou RottKing. Jedná se o zkušeného autora, jenž má za sebou nespočet projektů, z nichž nejvýraznější je asi megawad Double Impact, zařazený jako add-on k současné aktualizované komerční edici Doomu. A jeho zkušenosti jsou na mapě opravdu vidět. 

Projekt Steep Town původně vznikl pro soutěž Vinesauce Doom level contest z roku 2016. Posléze jej RottKing vylepšil a vymazlil a v květnu roku 2017 mapa vyšla oficiálně na id Games. Název v překladu znamená zhruba “Příkré město” a nutno podotknout, že jméno mapě dokonale sedí. Ocitnete se totiž ve velkoměstě, obklopeni mrakodrapy tyčícími se až vysoko k nebeským sférám.

Budete šplhat k výšinám, ale nejprve se musíte probít impy někde v hloubce v pološeru ve stínu budov. Ale brzy objevíte výtah a vydáte se na cestu nahoru. Jízda je rozložená na etapy a na jednotlivých mezipatrech potkáte další nepřátele. Ve finále vystoupáte konečně na nejvyšší etáž a zde vidíte masivy mrakodrapů tvořící dokonalou městskou atmosféru a před nimi rozsáhlé prostranství zaplněné hlídajícími mutanty jako uvítací výbor. Posléze se dostanete do interiéru budov a z oken můžete shlížet na komplex budov shora a vychutnávat si atmosféru megalopole.

Jako první zbraně seberete raketomet a medvědobijku, což napovídá, že akce nebude rozhodně žádná selanka. Zejména na čtvrtou obtížnost dá Steep Town zabrat, tak jsem hrál raději na Hurt Me Plenty a obtížnost zde byla dokonale vyladěná. Nejobtížnějším úsekem je osazenstvo, jež se vám postaví po dosažení nejvyššího patra. Z pozadí po vás sype rakety kyberdémon a okolí je zamořeno potvorami všeho druhu, navíc některé z nich střílí zdálky z výklenků či ze stěn budov. Prostoru je opravdu bohatě, nicméně palba vás může na otevřeném prostoru zranit. Nejlepším postupem je úkryt v interiérech a nalezení plazmové pušky, pak se dá invaze na náměstí pacifikovat radostněji. 

Poté se můžete v relativním klidu vydat do útrob realisticky zpracovaných mrakodrapů, v nichž také putujete výtahy směrem nahoru. Zpracování interiérů je poměrně věrné, i když bez detailního vnitřního zařízení, což odpovídá Boom kompatibilnímu zpracování. Uvnitř se proti vám vydávají protivníci spíše po jednom, alespoň na třetí obtížnost. Jakmile získáte červený klíč, čeká na vás na nádvoří finální souboj v podobě squadry enemáků, vyrazivších ze dveří vedoucích k exitu.

Steep Town byl velice příjemným herním zážitkem. Přináší excelentní vizuální zpracování, v němž byste nehádali prostý Boom formát, ale baví i svou akční složkou, která vás potrápí, ale v tom příjemném smyslu, kdy WAD přináší výzvu, ale bez zbytečné frustrace. Po rozčarování z experimentů v megawadu Three Is a Crowd jsem se velice bavil a mohu si odšktrnout první položku z listopadového DWMiniwad Clubu.

Instalace:

Steep Town je ve formátu Boom, tudíž by měl být spustitelný pod všemi běžnými porty. Balíček si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a spustíte přetažením souboru STEEPTWN.WAD na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy: 

Download

Steep Town – DWMiniwad Club DoomWorld

Steep Town – Oficiální stránky 

Steep Town – id Games

Steep Town – Doom Wiki

No Comment.

Add Your Comment