2020
11.15

Autor: Nootrac4571 (20. 10. 2018)

DWMiniwad Club CZ – listopad 2020

Třetí mapou v seriálu DWMiniwad Clubu za měsíc listopad je Demonastery. Po výletu do velkoměsta plného mrakodrapů a bojích ve dvou tech based základnách se dostáváme do rozsáhlého a komplexního hradu zasazeného do hlubokých hvozdů. Můžeme tak ochutnat špetku gotické poetiky.

Autorem mapy je doomer s nickem Nootrac4571. Nemá za sebou mnoho autorských zkušeností a Demonastery je jeho první mapa. V dalších letech se podílel po jednom levelu na obou projektech 1000 Lines a mé dojmy z nich jsou veskrze pozitivní. I Demonastery patří k velmi kvalitním kouskům, čemuž ostatně nasvědčuje její příznivé hodnocení porotci ankety Cacowards 2018, kde projekt získal ocenění Runner-Up.

Demonastery přináší dva odlišné vizuální přístupy. Jednak zelené stěny polorozpadlého hradního sídla, a pak podzemní pasáže zbudované z lidských těl. Hned poté, co po putování horskými cestičkami dorazíte k sídlu, se za vámi zabouchne vstupní brána. Před sebou vidíte vysoké stěny a věže hradu, obklopeného lesy a skalami, což vám poskytne hezká panoramata k výhledu. Sestoupíte dolů a poté, co sjede vstupní plošina, jste uvěznění a není cesty zpět. K východu se musíte probojovat, což nebude snadný úkol.

Hradní sídlo má komplexní a propracovanou strukturu. Zkoumáte nejen hradby a nádvoří zaplněné protivníky. Zúčastníte se i prohlídky interiérů, v nichž jako průvodci poslouží démonické osazenstvo, jež si své dobré bydlo pečlivě hlídá. Průchod mapou je docela propletený a nelineární, občas se musíte i vracet, ale příliš jsem nebloudil, možná proto, že jsem si kdysi Demonastery zahrál. Při vaší pouti narazíte na teleporty, které vás přenesou do zmiňovaných organických oblastí. Ty jsou celkem čtyři a absolvujete v nich intenzivní souboje s náloží mutantů. Pak na konci můžete aktivovat spínač, jenž vám uvolní bariéru někde v areálu hradu.

Akce je poměrně intenzivní, ale je dobře zvládnutelná i na obtížnost Ultra Violence. Nepřátelé jsou strategicky rozloženi, často na vás útočí zdálky, takže jste neustále pod palbou. Kromě předem připraveného osazenstva se často dočkáte útoků po teleportování squadry protivníků v klíčové oblasti. Munice je dobře vybalancovaná a nouzí jsem netrpěl. Na konci vás čeká opravdu hektický souboj v poslední organické části, kde se vám zjeví nejen zaklínač, ale také kyberdémon spolu s přívaly dalších typů nepřátel.

Třešničkou na dortu jsou secrety, jež se hledaly poměrně solidně, ale poslední se sestavou impů se mi najít nepodařilo. Akci doplňuje povedený atmosférický soundtrack z produkce Jimmyho Paddocka. Demonastery jsem si skvěle užil a tato skvělá mixtura pěkné architektury a perfektního designu, dobře vyvážené akce i hledání secretů mě velice bavila. Ocenění poroty Cacowards za kvalitní design si autor rozhodně zaslouží.

Instalace:

Demonastery by měl fungovat se všemi dostupnými porty. Autor jej testoval s Chocolate Doomem, ZDoomem i GZ Doomem, Eternity Engine a programy Prboom i Prboom Plus. Balíček si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a spustíte přetažením souboru DEMONASTERY.WAD na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy: 

Download

Demonastery – DWMiniwad Club

Demonastery – Doom Wiki

Demonastery – id Games

Demonastery – DoomWorld forum

Demonastery – Realm 667

No Comment.

Add Your Comment