2020
12.07

Autor: Tango (5. 10.2019)

DWMiniwadClub – listopad 2020

Poslední projekt zařazený v listopadovém DWMiniwad Clubu je poněkud odlišný. Jako finále měsíce nám organizátoři nenabídli jako doposud pouze jednu mapu, ale přinášejí dokonce třílevelový WAD jménem Drought. A jedná se o projekt poměrně originální.

Jeho autor, doomer jménem Tango, mi doposud nepřišel příliš známý. Nicméně Doom Wiki pod jeho jménem uvádí celou řadu vytvořených map, dokonce už od roku 2006. Většina z nich je součástí komunitních projektů. Tango má ovšem za sebou i samostatné projekty obdařené cenami Cacowards, jako jsou pětilevelový WAD Mayan Mishap nebo projekt Paradise.

Drought je ideální zejména pro fanoušky nových reinkarnací Doomu – Doom (2016) a Doom Eternal. Přináší totiž přepracování monster a zbraní z těchto novějších titulů pro klasický Doom na podkladě modifikace Doom 4 Vanilla (nebo také Doom 2016 the Way 1993 Did). Ta umožňuje použít nové podoby protivníků i zbraní pro hru klasických Doomů nebo nových levelů, a to s plnou kompatibilitou klasických vanilla verzí, takže nepotřebujete nové porty s vylepšenými grafickými možnostmi. Tango připravil tři kompletně nové mapy s modifikovanými texturami, při jejichž tvorbě se uplatnila osvědčená grafická kolekce OTEX. Tato kombinace nám tak umožní prožít unikátní herní zážitek kombinací prvků Doom (2016) a originálních svěžích levelů.

Nové mapy dokladují autorovy skvělé designérské schopnosti. Dostávají se nám tech based založené úrovně, ale zejména ta třetí nabízí i výlety do okolních přírodních scenérií. Vizuál textur je perfektní, jak tomu u OTEX balíčku bývá. Nicméně mám trochu obavy, abychom nebyli postupně těmito motivy přesyceni. Nabývám totiž dojem, alespoň z posledního měsíce hraní DWMiniwad Clubu, že autoři OTEX využívají docela hodně.

Design je svěží a moderní, ale přitom Boom kompatibilní, takže lze Drought hrát v podstatě na jakémkoliv portu. Mapy jsou propracované, nevrhnou vás někam do nitra očesané základny, ale na rozehřátí se projdete po okolí a až pak vniknete do prostorů s budovami. První mapa je relativně kompaktní, druhá disponuje i otevřenými prostranstvími uvnitř a kolem komplexu a ve třetí, prostorově největší, se v exteriérech plných stromů a jeskynních zákoutí hráč pohybuje velice často.

Mapy jsou poměrně akční od samotného začátku a boje jsou docela hektické. Hrál jsem na Hurt Me Plenty obtížnost a měl jsem problémy i tak. Po dosažení klíčových bodů nastává nový příděl mutantů a nová střetnutí i tam, kde jste si předtím prostory vyčistili, takže tempo hry je překotné. Alespoň se hráč nenudí.  Protivníků není příliš mnoho, ale díky jejich změněným charakterům jsou někteří daleko rychlejší a agresivnější a mají nové typy útoků.

Základní vojáčci jsou v pohodě, stejně tak jako plížící se impové, ale třeba kulometčíci jsou vybavení jakoby plazmovým výbojem, který vám notně ubere zdraví. Noví a silnější baroni jsou opravdu smrtící, jednak díky vícenásobným střelám, ale taky díky náhlému přískoku směrem k hráči, což je ve stísněném prostoru někdy nemožné zvládnout.  A zaklínač? Darmo mluvit, změnil se v summonera a ten je taky velice čilý a otravný. Revenanti jsou kapitolou sama o sobě, jsou po stránce svých fireballů stejně nebezpeční jako v klasickém Doomu, ale zde při střelbě ještě efektně levitují jako v novém Doomu.

Povedené jsou rovněž nové modely zbraní, které odpovídají svému vzoru. Což je potěšitelné zejména u kulometu, který má notně navýšenou kadenci střel. I vizuálně jsou velice pěkně zpracovány. Zejména ve třetí mapě mě trochu zamrzelo rozložení některých power-upů. Ty jsou v exteriérových oblastech různě poschovávány, ovšem často tak, že jsem je našel až po likvidaci zjevivších se přívalů nepřátel. Ale to je jenom menší vada na kráse.

Drought je povedeným kouskem, který stojí za otestování. Kombinace nového vizuálu, pestré palety upravených protivníků a solidního designu vás upoutá a všechny mapy vám rychle uběhnou. Drought sice není nejlepší z celé listopadové kolekce DWMiniwad Clubu, ale rozhodně stojí za hřích.

Instalace:

Drought, ačkoliv se to nemusí na první pohled zdát, je projekt Doom kompatibilní, takže jej spustíte s běžnými porty. Autor doporučuje PrBoom Plus nebo GZ Doom. V instalačním balíčku je zahrnuto vše potřebné, jak balíček OTEX, tak i Doom 4 Vanilla. Instalační balíček si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a potřebný WAD soubor – T-DROUGHT_RVC2.WAD – přetáhnete na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

 

Odkazy:

Download

Drought – DWMiniwad Club

Drought – DoomWorld Forum

No Comment.

Add Your Comment