2021
08.29

Autor: Jaakko “Jaska” Impola (14. 10. 2019)

Je stále ještě srpen a můžeme si užívat léta a času prázdnin. Dovolená, lenošení na pláži či v akvaparku, putování přírodou, šplhání po vysokohorských cestičkách, cestování po exotických končinách, poznávání architektury památných staveb a podobné kratochvíle zkrátka doprovázejí prázdninové období. Také pouhé povalování s lahví piva pod slunečníkem na zahrádce může být náhradou za plnohodnotnou dovolenou.

Pravda, díky epidemii koronaviru se situace ještě nevrátila k úplnému normálu, ale v každém případě je zatím situace pod kontrolou. Možná také díky vám a koronabijcům z Bloom Teamu. V rámci Coronavirus WADu obsaženém v projektu Cluster Bloom jste mohli podstatně snížit počty virových partikulí, zachránit Johna Romera a pomoci dostat infekci pod kontrolu.

Najdou se však jedinci, kteří preferují temnotu svých počítačových koutků a neholdují žhavému sluníčku. Pro ty mám skvělou náhradu za letní pobyt – megawad Lost Civilization, v němž si můžete vychutnat překrásné scenérie, pokochat se panoramaty, prozkoumat rozsáhlá zákoutí obrovských levelů a samozřejmě z klidu domova zachránit zemi před mimozemskou invazí.

Lost Civilization spatřila světlo světa ve své první verzi v říjnu roku 2019 a brzy následovaly opatchované balíčky a nakonec definitivní verze 1.5, jež je součástí downloadu ZIP souboru nahraného na idGames a vyšla v prosinci téhož roku v předvánočním období.  Autorem je finský doomer Jaakko Impola vystupující v komunitě pod nickem Jaska. Nejde o jeho úplnou prvotinu, podle Doom Wiki má za sebou WADy JOI-alpha3, joi_choices a také se stal jedním z přispěvatelů komunitního projektu Confinement 256. Ovšem dílo takového rozsahu je na jeho relativně malé zkušenosti úctyhodné.

Megawad obsahuje 20 plnohodnotných úrovní a jednu odpočinkovou s poděkováním, jako bonus je zařazen i tajný level, k němuž se ovšem musíte dostat pomocí cheatu a není zahrnut v regulérní kampani. Lost Civilization není v žádném případě totální konverze, nepřátelé jsou původní, jen jsou změněny zvuky zbraní, leč prostředí disponuje tunami nové grafiky převzaté z jiných her a projektů, takže vizuální zážitek je daleko vzdálený od vzhledu originálního Doomu.

S tím souvisí i příběhové zasazení. Civilizace se hroutí, když se lidstvo dostane pod vliv egoistického idiotismu. Geneticky modifikovaný dobytek a potraviny přemění populaci a zvířata v agresivní zombie. Leč pár přeživších zůstalo od nákazy ušetřeno. Jak je možné, že nebyli postiženi?

Pátrání po záhadě bude opravdu dlouhé. Lost Civilization se neodehrává ve vesmíru nebo na vzdálených planetách, ale přímo na matičce Zemi. Autor pochází sice z mrazivého Finska, ale lokace jeho megawadu jsou zasazeny v horkých přímořských končinách, řekl bych že někde ve Středozemí, tradiční dovolenkové destinaci. Jednotlivé levely jsou reálné a bez různých fantaskních prvků, přímo jako ve skutečnosti. Jediným cizorodým elementem narušujícím dojem reality jsou v podstatě mutanti z Doomu. Měl jsem dojem, jako bych se s přimhouřením oka opravdu procházel v reálném prostředí, jež GZ Doom engine modeluje opravdu dokonale.

Úrovně jsou až na výjimky opravdu rozlehlé, nelineární a nabízí plno prostoru k prozkoumání. Dominují exteriérové lokace, každá z nich je odlišně tematicky laděná, mapy jsou plné vegetace, což působí velice efektně. Najdete nejen místa plná přírodních krás, ale hlavně oblasti s lidským osídlením. Prostředí je ovšem místo původních obyvatel zaplněno nepřátelskými živly. Každá lokace je jiná a nesetkal jsem se s opakujícími se motivy, natož pak stereotypem. Pokud by se vám přece jen zkoumání rozsáhlých lokací trochu zajídalo, autor hru oživí a třeba v 10. levelu vás prožene kyberdémon, jemuž musíte utéct a spasit svůj život ve skalním labyrintu.

Co vás všechno čeká? Procházka po pláži, pila, farma, políčka s obilím, les i bažiny, postupně přibývají venkovská sídla, hradní komplexy, posléze městská zástavba, nejen sídliště a náměstí s činžovními domy či moderní urbanistická architektura, ale třeba krásné městečko u moře s úzkými uličkami a skalisky v pozadí. Jak jednotlivé úrovně plynou, přibývá různých technologických komplexů a základen, takže příroda ustupuje poněkud do pozadí. Ale vše má svou návaznost a odpovídá tvůrčímu záměru.

Mapy jsou dokonale vystavěny, a ačkoliv jsou rozsáhlé, vše má svou logiku a návaznost. Nikde tak zbytečně nebloudíte, orientujete se poměrně snadno, i když občas se dá přehlédnout některá boční úzká cestička. Kromě exteriérů najdete i propracované interiéry, většina budov se dá prozkoumat a podobně jako venkovní oblasti jsou perfektně zpracované i vnitřní části.

Vizuál je díky novým texturám a grafice prostě skvělý a v kombinaci s architekturou se vám velice často nabízí nádherná panorámata obrovských úrovní, na které pohlížíte pěkně z výšky, pokud vystoupáte na vyvýšené místo. Navíc je prostředí plné drobných detailů dotvářejících estetický zážitek. Je vidět, že si Jaska dal s tvorbou opravdu práci.  Mapy jsou plné secretů, jež se nalézají poměrně snadno. Jsou totiž součástí architektury a většina je k dosažení pouze pečlivým zkoumáním, hledáním skrytých zákoutí schovaných někde na periferii nebo ve výšinách na střechách. To dotváří radost z průzkumu a nalezení správné cesty k východu.

Nezbytnou součástí každého projektu pro Doom je akce, i když u Lost Civilization je kladen důraz hlavně na stavbu úrovní a architektura hraje prim. Na pozadí nádherných lokací se vám dostává bohatého množství nepřátel, mnohdy v řádu několika set. Dostává se vám nejen mutantů rozestavěných v mapách, ale v některých oblastech se také teleportují po dosažení cílového bodu. Hrál jsem na třetí obtížnost a boje jsou férové, i když protivníků je hodně. Střeliva je dostatečné množství, takže jsem nouzí netrpěl, stejně tak zbraně naleznete roztroušené po úrovních v hojném počtu a nikde je během hry neztrácíte.

Nepřátelé jsou mnohdy rozloženi docela strategicky, specialitou jsou arachnotroni umístění na vyvýšených oblastech a ostřelujících vás pěkně zdálky. Obtížnost kontinuálně lehce narůstá, ke konci se mi zdálo dokonce určité uvolnění, ale ve finále zejména v posledním levelu nastává totální masakr, jenž byl velice obtížně zvládnutelný.

Náročný souboj a jeho zvládnutí bylo dostatečnou odměnou za dokonalý megawad a příjemné uvolnění a odpočinek nastaly v úplně poslední kratičké mapičce u stánku s občerstvením a autorovým poděkováním hráčům, že vytrvali v tuhých bojích až do konce. Lost Civilization byla pro mě dokonalým potěšením, megawad jsem si dokonale užil a zaslouží si takřka absolutní hodnocení. Hru si určitě užije každý doomer, zejména ten, kdo má rád průzkum a rozlehlé mapy. Za své kvality byl projekt odměněn cenou Cacowards a navíc autor připravuje pokračování, jež si můžete vyzkoušet v podobě demoverze.

Instalace:

Lost Civilization, ačkoliv se to nezdá, by měl být Boom kompatibilní, tedy jej lze spustit s běžnými porty. Autor testoval pod GZ Doomem a prBoom+. Hrál jsem pod GZ Doomem a zcela bez potíží. Balíček si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem. Spouštění probíhá tradičním způsobem, tedy přenesením souboru joi_lstcv15.WAD na spouštěcí soubor portu pomocí souborového manažeru. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Lost Civilization – idGames

Lost Civilization – ModDB

Lost Civilization – Doom Wiki

Lost Civilization – DoomWorld Forum

Lost Civilization – ZDoom Forum

Lost Civilization – Cacowards

No Comment.

Add Your Comment