2012
04.18

CQB

Titulní obrázek

Titulní obrázek

Autor:  Blackshadow Software (2010)

CQB – neboli v plném znění Close Quarter Battle, je soubor metodiky a taktiky, zajišťující převahu v boji na extrémně krátkou vzdálenost. Zahrnuje nejen práci se střelnými či chladnými zbraněmi, ale i bojová umění a v širším smyslu i vlastní pohyb v nebezpečné oblasti. Je charakteristický pro jednotky speciálních ozbrojených sil a je využíván hlavně v boji v uzavřených oblastech. Typicky, jak často vídáme v akčních a vojenských filmech a samozřejmě také v počítačových hrách, se jedná o uzavřené městské okrsky, úzké ulice či budovy. Pro diváky či hráče je servírována hlavně ta vrcholná část v podobě přestřelek či akčních střetů, ale pod pojem CQB je třeba zahrnout nejen výcvik bojový, ale i přípravu psychologickou, taktickou, nácvik práce v týmu a další, neškolenému oku neviditelné výcvikové prvky.

Náš arsenál

Náš arsenál

Tento bojový styl se stal ústředním motivem opravdu totální konverze pro Doom 2, která byla vržena na světlo světa v roce 2010. Pokud čtete naše příspěvky na blogu pravidelně, tak si určitě pamatujete název tvůrčího teamu Black Shadow Software, který se podepsal pro mody Twilight Warrior a Covert Operations, což jsou, podobně jako CQB, vojensky zaměřené konverze. Takže jakmile jsem na Newstuff Chronicles krátce po vydání našel krátkou recenzi na CQB, neváhal jsem a ihned kliknul na tlačítko download na id Games. Zjistil jsem ale, jak můžete vidět pod poněkud modifikovaným názvem vydavatelského “studia”, že se patrně jedná o fanouškovskou modifikaci, a nejde o regulérní třetí díl seriálu modů. Autorem konverze je totiž pouze jediný doomer pod nickem Sierra Oscar a pod credity prvních dvou her Black Shadow Software jeho jméno nefiguruje. A jak uvidíme později, peripetie provázející vydání CQB nesvědčí o příliš profesionální práci. Takže celou hru CQB beru jako autorovu poctu původnímu tvůrčímu teamu Black Shadow Software a jeho hrám.

Trotl právě přebíjí

Trotl právě přebíjí

CQB je vytvořen pod portem Edge. Edge patří spolu s enginy Vavoom a Risen k těm nejsofistikovanějším nadstavbám původního Doom enginu (jinak též id Tech 1) a umožňuje implementaci kompletního 3D prostředí včetně modelů v hi-res rozlišení. Bohužel dokončených projektů pod Edge platformou není mnoho a fórum, kde jsou prezentovány nové projekty, je spíše přehlídkou marných nadějí. Pravděpodobně proto, že nové modely, textury a komplikovaný level design jsou nad síly většinou solitárních designérů, oproti jednodušší práci pod starým dobrým Doom enginem bez rozličných nových featurek.

Nepřátelé na střechách

Nepřátelé na střechách

Než se pustíme do vyslovení ortelu nad CQB, tak připojím ještě poznámku o vývoji modifikace po vydání. Původní verze sklidila kritiku pro ošklivé modely nepřátel a zbraní, navíc v nízkém rozlišení. S odstupem několika měsíců autor připravil verzi novou, která byla graficky vypiplána k dokonalosti. Bohužel ani toto nové CQG neeliminovalo nemožnost některých hráčů hru vůbec spustit. I já jsem pod Windows 7 byl neúspěšný, a to je i důvod, proč se na recenzi dostalo až teď. Nakonec jsem byl donucen (poprvé v životě !) spustit editor a upravit chybné položky, na které bylo upozorňováno na fóru projektu a až tehdy se CQB rozběhlo k plné spokojenosti pod poslední verzí portu Edge. Bohužel nefunguje zoom zaměřovače, ale to je jen menší vada na kráse oproti totální nemožnosti provozu.

Friendly fire

Friendly fire

Jakmile CQB spustíme, většina hráčů bude patrně udivena, jestli vůbec spustili správnou hru. CQB totiž aspoň vizuálně nemá s Doomem společného opravdu vůbec nic. Spatříme přesné modely skutečných zbraní a plně 3D prostředí s novými texturami a na svůj původ nás upozorní pouze doomovský HUD. Celý mod je zasazen do současného prostředí, někam do blíže neurčeného konfliktu západního světa s teroristy, patrně, jak je v dnešní době módní, muslimského původu. Tak jako v Covert Ops, hra začíná trainingovým campem, kde se naučíme zacházet se zbraněmi a sejmeme na rozehřátí rudě zbarvené terče. Pak se již vrhneme do reálné akce.

Teprve v boji se můžeme pokochat dokonalou grafikou. Nevím, jak dalece původní jsou textury a 3D modely, přinejmenším modely enemáků a zbraní jsou přebrány zřejmě z Counter Striku, jak je upozorněno v Newstuff Chronicles. Ale esteticky působí velice dobře, zejména ve vysokých rozlišeních. A navíc byly implementovány i zásahové zóny, kdy likvidace nepřátelských vojáků headshotem je vysoce efektivní, na rozdíl od nutnosti několika zásahů, trefíme-li se do jiných částí těla. Hra nás přenese do ruin města, interiérů budov včetně vysokoškolského kampusu a do prostředí orientálního sídla. Jejich provedení je na slušné úrovni a neurazí. Zvuky zbraní taktéž nejspíše odpovídají realitě, i když osobní zkušenost s reálnými americkými zbraněmi nemám (naživo pouze s AK 47).  Nicméně zvuk Glocku je výrazně hlasitější než zvuky samopalů, což na reálnosti nepřidá.

Skladiště zbraní

Skladiště zbraní

Rozhodující pro hru je ale hratelnost a ne grafika či špičkové ozvučení, což určitě potvrdí fanoušci starších klasik. Bohužel co se dá tolerovat v klasickém Doomu, to již v moderněji vyhlížející konverzi nevypadá dobře. Mám na mysli zejména inteligenci, nebo spíše demenci nepřátel, jejichž chování je zřejmě jedním z přetrvávajících reliktů původního Doom enginu ve hře. Chovají se totiž navlas stejně jako doomovští zombíci – pomalu se plouží k hráči a pokud jej minou, špacírují se kolem něj jako na procházce. Při přebíjení poklekají před hráčem jako před modlou. Co je platné, že se jim občas podaří vypustit oslepující granát, celkový dojem z této AI je prostě špatný až komický. Na větší vzdálenost to naštěstí není tak markantní a nepřátelská muška je docela dobrá a dokáže nám notně pocuchat fazónu.

Rukojmí

Rukojmí

Pokud posuzujeme CQB z hlediska designu jednotlivých levelů, tak nečekejte žádná bludiště či složité mapy. Ačkoliv level design budí dojem složitějších architektonických útvarů, k čemuž se hojně využívá prostorových 3D staveb, tak postup úrovněmi je totálně přímočarý a bez nutnosti přemýšlet, snad až na poslední pátou mapu, kde musíme chvíli hledat cestu. Rozmístění nepřátel je někdy poněkud zákeřné, kdy někteří jsou postaveni na střechy, patrně abychom využili možností zoomu odstřelovačského zaměřovače, bohužel díky bugu jsem jej neměl možnost použít. Naštěstí se dají poměrně dobře trefit i bez této technické pomůcky. Ještě jeden zádrhel jsem zaznamenal, konkrétně na začátku levelu na univerzitě, kdy je třeba eliminovat teroristy venku na domech, jinak se nedostaneme dále. Je třeba se pečlivě dívat okny, abychom nepřehlédli některou ze vzdálených postaviček na střechách, jinak se nehneme dál.

Náš hrdina

Náš hrdina

Průběh hrou je vcelku nekomplikovaný, pokud se dobře kryjeme, tak nezaznamenáme výraznější komplikace a celou hru je možno projít asi za 30 minut. Výjimkou je poslední pátý level, kdy jsme vrženi do otevřeného prostranství, kdy nás nepřátelé ostřelují ze všech stran bez možnosti krytí, což přináší možnost zpomalení našeho postupu. Je nutno dávat pozor, abychom omylem netrefili rukojmí, v tomto případě nás CQB bez milosti vrhne na počátek úrovně.

Cíle našich misí bývají různé. První dvě mise sledují spásu našich vězněných spolubojovníků ve zbrani z teroristických spárů. Další v pořadí je záchrana rukojmí vězněných na vysokoškolské koleji a finální mise sleduje získání dokumentů z teroristické základny. Také nic, co bychom nesčetněkrát neviděli. Při hře nedoporučuji používat cheaty, protože se na obloze objeví nevábná textura lékárničky a navíc lze pak nalézt brokovnici z Dooma, totálně neúčinnou a nepoužitelnou.

Přestřelka v chodbě

Přestřelka v chodbě

Pokud bych měl konverzi CQB charakterizovat v jedné větě, tak bohužel vlastnosti, pro které máme Doom rádi, v ní nenajdeme. Z celé hry čiší určitá budgetovitost, zejména díky chabé AI a technickým problémům a vypadá jako béčkové hry z produkce City Interactive, oblíbený to kritický cíl herních recenzentů. Naštěstí herní doba je poměrně krátká. Ale za vyzkoušení CQB určitě stojí, přinejmenším pro své technické provedení. Můžeme tak shlédnout, co všechno lze na bázi Doom enginu provést.

Instalace:
Připravil jsem instalační balíček zahrnující všechny potřebné soubory s výjimkou DOOM2.WAD souboru. Balíček rozbalte do libovolného adresáře, do něj si překopírujte DOOM2.WAD soubor a hru následně spustíte dávkovým souborem CQB.bat. Toť vše, nastavení ve hře je pak již intuitivní a není třeba žádných rad.

Odkazy:

Mise neúspěšná

Mise neúspěšná

Download

CQB – DoomWorld

CQB – Newstuff Chronicles

CQB – teorie

CQB – Edge fórum s rozborem bugů

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Tolik komplikací kvůli půlhodině hraní, ale ze screenů tato konverze vypadá dobře. Hned jsem poznal, že je to v enginu, který jsem před pár měsíci zkoušel, ale na název jsem si už nevzpoměl, díky za připomenutí. Edge ale už v kompu nemám, jeho frame nebyl nejvyšší a taky mi nějak nepadla do jeho oka paleta barev. I když to bylo asi tím, že jsem neustále měnil hodnoty v configu a pak to nějak domrvil. Nicméně různé zásahovky mě fascinují a v minulosti jsem pár dílů SWAT nebo Rainbow Six hrál, takže vím, co to obnáší (škoda jen, že si na to CQB hraje jen graficky a ne i herně). Jinak doporučuji komplet shlédnout kanadský seriál Flashpoint.

  2. Strašně mě to štvalo, že jsem CQB nemohl zprovoznit, ležela mi na hard disku a vždycky jsem měl po čase záchvat instalačních pokusů, naštěstí to dopadlo dobře a recenze mohla přijít na svět. Pomohla až nová verze (asi již poslední, vývoj byl ukončen) Edge a editor.