2012
09.12

Tak jsem si včera brouzdal svou e-mailovou schránkou a narazil jsem na odkaz na blog doomera jménem Wad´a´Holic, kde představuje vývoj svých dvou projektů. Jedním z nich je již hotová akčně – strategická modifikace Shotgun Frenzy, již ve verzi 1.4.

Druhý rozpracovaný mod nese název Total Chaos. A právě ten mě donutil k sepsání dnešní novinky. Obsahem posledního postu na blogu byla totiž ukázka gameplay videa z této modifikace. A myslím, že doomerům, kteří tuto připravovanou modifikaci zatím míjeli, se po zhlédnutí videa určitě vryje dostatečně do paměti. A jelikož opakování pomáhá lepšímu pamatování, tak i dnešním příspěvkem se budu snažit pomoci hráčům, aby si jméno Total Chaos řádně uložili někde do složky svého mozkového harddisku. Protože tento mod vypadá opravdu velice impresivně.

Total Chaos si pamatuji z přibližně tří let starého videa, kde bylo poprvé představeno herní prostředí. A nová upoutávka vypadá snad ještě lépe. Celý mod má daleko delší kořeny vývoje a tyto sahají až někam do hloubky roku 2004. Ale poslední Wad´a ´Holicův komentář na YouTube informuje, že projekt je připravován k vydání ještě tento rok.

Mod je primárně zaměřen na single player, ale je testován též multiplayer, i když si ho nedovedu osobně představit. Primární vyznění konverze je čistě horrorové a z videa se zdá, že projekt bude mít survival hororové ladění. Pro Doom máme již hororové modifikace, napadá mě z poslední doby třeba Legacy of Suffering a nebo Unloved. Ty ale na pozadí děsivé atmosféry přinesly klasické doomovské střílení. Total Chaos mi ovšem nejvíce připomíná strašidelný klenot Amnesia: The Dark Descent a do zběsilé akce má zřejmě daleko, jak napovídá schovávání se do úkrytu za stěnu, zaznamenané na traileru.

Příběh přenáší hráče na daleký opuštěný ostrov jen s jeho kamerou a brzy je zřejmé, že hrdina není na ostrově sám. Něco neviditelného jej pozoruje, slyšíme pouze zvuky, ale jejich původce je našim očím skryt. A kamera má za úkol zachytit, co se na ostrově děje. Zkrátka atmosféra by se dala krájet.

Po stránce technologické vypadá projekt impresivně a nechce se mi věřit, že tohle běží opravdu na Doom enginu. Excelentně vytvořené chodby, hrátky se světly a stíny,  3D modely či nervy drásající zvuky dávají světu na vědomí, že Doom je stále v perfektní kondici a klidně se může vyrovnat modernějším hrám. Třeba se Total Chaos postaví na stupně slávy oceněných modů spolu s dalším hororovou perlou, Cry of Fear na technologii Half-Life.

Doufejme, že se podaří Total Chaos letos úspěšně dokončit a my budeme moci vyzkoušet, jestli i hratelnost bude opravdu tak dokonalá, jak vypadá vizuální a zvuková prezentace. Takže připravme si na konec roku zásobu náhradního spodního prádla, případně kontinenčních pomůcek značky Molimed či Tena. Třeba Wad´a´Holic sdělí přesné datum vydání, abychom mohli stříhat metr :-).

Odkazy:

Wad´a´Holic – blog

Total Chaos – Zandronum forum thread

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Jojo, to staré video si pamatuju a už tehdá mě zaujalo. Na tohle jsem docela zvědavý.

  2. Jenom doufám, že se projekt podaří úspěšně dovést do konce, zejména z traileru patrné odlišné herní principy mě lákají.