2013
06.09

Mnozí z vás čtenářů, kteří pečlivěji brouzdají na našich stránkách, si jistě všimli v sekci “O nás” poznámky, ve které avizuji v budoucnu publikovat přehled her, které komerčně vyšly na bázi Doom enginu. A jelikož i ve známém songu se zpívá, že sliby se mají plnit, a to nejen o Vánocích, nastal tedy čas, vyplnit tento veřejný příslib a postupně začít zveřejňovat články, popisující komerční hry vystavěné na enginu, jenž firmě id Software přinesl vavříny nejen v podobě komerčního úspěchu svých vlastních her, ale i v podobě titulů v licenci publikovaných studii, které využily licenční politiky a engine si pronajaly pro své potřeby.

Dříve než se pustíme do prvního článku, který bude věnovaný Doomu, hře, která rozpoutala masové šílenství popularity 3D akcí, uvedeme seznam všech titulů, kterým se na blogu budeme postupně věnovat. Jak se říká v medicínské terminologii, inkluzními kritérii pro zařazení hry do seznamu bude jednak Doom engine použitý při její tvorbě, a v neposlední řadě také zpoplatnění hry – což znamená, že hra byla prodávána – ať již v podobě tzv. retail balení, elektronicky či jinou cestou distribuce. Může jít o samostatné – stand alone hry, či datadisky vyžadující původní hru. V seznamu uvádím jak původní hry, tak u některých jejich pozdější rozšířené edice. Stejně tak zařazuji jak oficiální tituly, tak i neoficiální hry z produkce fanoušků. Jako raritní bonus bude zahrnut málo známý nelegální add-on, využívající od id Software neschváleného Doom enginu, za který jeho autoři požadovali celých 20$.

Předmětem našich článků nebudou různé dříve prodávané kolekce nových WADů, kterých bylo na trhu nespočetné množství. Jedná se totiž o sbírky volně dostupných map, kterými se na popularitě Doomu přiživovaly rozličné firmy. Konec konců, není se ale čemu divit, v tehdejší době disponovali internetovým připojením jen vyvolení a hráči rádi za cédéčko s tisícovkou nových map zaplatili. Zvláštní kapitolou jsou Cobra epizody, dostupné na prodávaných CD. V nich autoři použili volně dostupné levely a zkompilovali je do podoby celých epizod. Ovšem též nejde o původní dílo, a tak je do přehledu komerčních her neřadím. Jednu z epizod zrecenzoval i Pavel Ullrich v tomto článku.

Jako podklad pro přípravu přehledu posloužil zajímavý list komerčních a fanouškovských her na Doom Wiki a seznam her na Doom enginu na MobyGames. Údaje o datech vydání, která se do určité míry liší od těchto přehledů, vydaly servery The Doom Wiki, Giant Bomb a také naše česká Databáze her. Snad reálně odpovídají skutečnosti. Seznam je řazen chronologicky, informační linky u jednotlivých titulů budou směřovány na Databázi her nebo MobyGames. Až jednotlivé články vyjdou, odkazy v seznamu samozřejmě budou směřovány na naše stránky. Prvním z nich, který hrdě nese naši “značku”, je recenze Master Levels for Doom, také sepsaná Pavlem Ullrichem.

Seznam komerčních her na Doom enginu:

1. Doom – part I, part II

id Software / id Software (10. 12. 1993)

2. Laura Beyer´s Doom

Laura Beyer Team (Květen 1994)

3. Doom II: Hell on Earth

id Software / GT Interactive Software (Virgin, CDV) (10. 10. 1994)

4. The Lost Episodes of Doom

Sybex Inc / Sybex Inc (9. 12. 1994)

5. Heretic

Raven Software / id Software (GT Interactive) (23. 12. 1994)

6. The Ultimate Doom

id Software / GT Interactive Software (30. 4. 1995)

7. Hexen: Beyond Heretic

Raven Software / id Software (GT Interactive) (30. 10. 1995)

8. Master Levels for Doom II

id Software / GT Interactive Software (26. 12. 1995)

9. Hexen: Deathkings of the Dark Citadel

Raven Software / id Software (GT Interactive) (1. 1. 1996)

10. Heretic: Shadow of the Serpent Riders

Raven Software / id Software (GT Interactive) (Březen 1996)

11. Strife

Rogue Entertainment / Velocity (31. 5. 1996)

12. Final Doom

(TNT: Evilution + The Plutonia Experiment)

Team TNT, Casali Brothers, id Software / id Software (GT Interactive) (31. 5. 1996)

13. Hell to Pay

Wraith Corporation / WizardWorks Software (1996)

14. Chex Quest

Digital Café / Ralston-Purina (1. 11. 1996)

15. Perdition´s Gate

Wraith Corporation / WizardWorks Software (1996)

16. HacX

Banjo Software / Banjo Software (Září 1997)

17. Urban Brawl: Action Doom 2

Stephen “Scuba Steve” Browning (28. 8. 2008)

18. No Rest for the Living (jako součást Doom 3: BFG Edition)

Nerve Software / id Software (Bethesda Softworks) (16. 10. 2012)

19. Grezzo 2

Nic Piro (25. 12. 2012)

20. Hedon

Zan the Bonebreaker (21. 3. 2019)

21. Sigil

John Romero (1. 5. 2019)

 

Více titulů jsem v paměti a hlubinách internetu nenalezl a snad je tento seznam komerčních her kompletní. Pokud byste věděli o hrách či konverzích, za které autoři chtěli po hráčích peníze, a v tomto přehledu chybí, dejte vědět. Stejně tak prosím reportujte případné chyby. Mě nyní čeká postupný průchod historií a znovuzahrání všech her (a samozřejmě dohrání těch, na které mi zatím v mé herní kariéře nezbyl čas) a hledání informací, které by stály za publikování.

Odkazy:

Přehled her na Doom enginu – MobyGames

Komerční hry na Doom enginu

Fanouškovské Doom hry

 

5 comments so far

Add Your Comment
  1. Žádná hra nechybí, nejspíš. Ty Cobry jsou ale i přesto stále dost zajímavý případ. Kdyby ty levely v této kompilaci nikdy nevyšly, nebo byly pojmenovány jiným jménem, nikdy bych si je zřejmě nezahrál. Nehledě na to, že sehnat k nim ještě před pár lety funkční download bylo téměř nemožné. Ale jsem rád že, tu ten článek o tom je, že jej opět zmiňuješ, včetně recky na Master levely. Celá koncepce těchto článků o komerčních hrách na Doom enginu skýtá poměrně velký potenciál, takže si o tom rád přečtu.

  2. jo díky za seznam. Hrál jsem (a dohrál 🙂 ) možná víc jak půlku těchto wadů a ten zbytek asi taky prubnu :-). Jo a raritní bonus, to je jeden z těch wadů, nebo si ho kvůli reklamnímu tahu v tom seznamu nezveřejnil ?

  3. PavelU:
    Přesně tak, ztratily by se v záplavě WADů na idGames. Firma co ty Cobra episody dělala, sice vydělávala na úsilí druhých, ale pro nás hráče to má výhodu, že byly do kompilací vybrány jen ty kvalitní.
    Budu se snažit psát přehledové články, které sice nic zásadně nového nepřinesou, ale dostupné a dohledatelné informace budou shrnuty do jednoho článku a hlavně česky – historie, vývojáři, recenze apod. Samozřejmě u těch her, kde se informace dají najít.

    Des_Arthes:
    Ten raritní bonus je druhý v pořadí – Laura Beyer´s Doom.

  4. ok tak to sem napíšu: nedohrál sem tu lauru, fakt ošklivý mapy, nestálo to za to, potom datadisky hexen a heretic, akorát sem si u nich zahrál bitvy s bossama, když sem zjistil, že bosové jsou stejný jako v původní hře, řekl sem si, že to nemá cenu.
    Potom sem nedohrál TNT evilution který skoro neznám, plutonii jsem zkoušel, nedohrál, ale tam toho znám o poznání víc.
    Potom o hell to pay sem nikdy neslyšel, peridition gate sem slyšel ale nehrál.
    Action doom sem hrál jen jedničku a grezzo vůbec neznám.
    Zbytek sem měl tu čest dohrál, bože to sem magor 🙂

  5. Magor určitě nejsi, máš aspoň co hrát do budoucna, až si na nedohrané věci najdeš náladu. Laura ale opravdu za to nestojí, tu klidně vynech 🙂