2014
11.02

Brutal Doom je v současnosti jedním z nejúspěšnějších projektů vylepšujících hratelnost starého dobrého Doomu. Nepřináší sice v základní verzi nové mapy, jedná se o “pouhou” modifikaci, ale úpravou hratelnosti a vybalancováním nepřátel a zbraní a v neposlední řadě grafickými efekty a záplavou brutality měnící hráčův monitor v krvavé jezero si získal velkou popularitu v doomovské komunitě. Brutal Doom je jednou z mála aktuálních modifikací pro Doom, o které se zmiňují také mainstreamová herní média, a ne jen undergroundové Doom stránky (mezi něž se s hrdostí počítáme :-)).

Autor, Marcos Abenante zvaný Sgt. Mark IV, se o své prvorozené dítko pečlivě stará a neustále připravuje další upgrady a nové verze. Navíc expandoval sféru svého zájmu i na brutalizaci dalších her na Doom enginu. Krom toho se vzepjala vlna Marcosových epigonů rozvíjejících původní ideje Brutal Doomu tvorbou dalších a dalších modifikací. Jelikož od publikace mojí vlastní recenze uplynuly již téměř dva roky, v dnešním přehledovém článku bych chtěl v krátkosti přinést sumář, co se na scéně brutalizovaných modifikací aktuálně děje. Nejedná se o recenze, ale jenom shrnutí informací a odkazů. Jak se vše hraje, tak to si budete muset odzkoušet a prověřit sami.

Brutal Doom

Zlatý standard a ten, který přišel jako první. Případní následovníci již budou jenom kopie. Brutal Doom znamená pro hráče nejen úpravu vizuálu, spočívající v obohacení starého enginu novými moderními efekty a grafickými prvky, ale jak název napovídá, nabízí hlavně spoustu krve stříkající z nepřátel a měnící barvu přilehlých stěn i podlah na rudou. Těla nepřátel lze zbraněmi všemožně destruovat, mají zásahové zóny a přibyly animace plazících se polomrtvých torz. Z Mortal Combatu si vypůjčil fatality – když se nám mutanty podaří dorazit berserkem, sledujeme efektní animaci trhání, drcení, kuchání a jiných způsobů likvidace tělesné schránky. Zbraně mají sekundární módy střelby a mnohé z nich je nutno přebíjet, což nutí k taktickému rozvažování při boji. Disponují též větší náloží munice, což  je nezbytně nutné, jelikož i nepřátelská squadra je silnější a rychlejší. Zkrátka neuvěřitelné množství detailů a vychytávek, které je třeba užít si na vlastní kůži.

Aktuální verze Brutal Doomu nese označení v19. Vyšla přesně na Halloween v loňském roce, tudíž právě oslavila svou roční existenci. Pracuje pod porty Zandronum od verze v. 1.0 a GZ Doom od verze v. 1.7.0. Jak můžete zaznamenat v popisku pod linkem ke stažení, seznam různých změn od předchozího vydání je vskutku úctyhodný. Základní herní princip zůstává stejný, ovšem neustále vidíme vylepšování grafiky, detailů, chování zbraní, což vede k neustálému zdokonalování hratelnosti.

Na listopad či prosinec tohoto roku  je plánována nová verze v20. Termín jejího vypuštění mezi lačné hráče je podle posledních zpráv 10. prosince. A zdá se, že tentokrát se nechystají jen drobné změny, ale připravuje  se poněkud zásadnější update. Nová verze má podporovat Free Doom a Chex Quest 3. Bude provedena zásadní revize spritů – náhrada všech Vanilla Doom spritů a odstranění vadných pixelů. Pro hráče tím nastane zásadní změna, jelikož od této chvíle bude možné s Brutal Doomem hrát projekty se svou vlastní barevnou paletou – typickým příkladem je Back to Saturn X vybavený obrovským množstvím nových textur a grafiky. A co je možná to nejdůležitější, Brutal Doom s drobnými omezeními by měl být spustitelný bez nutnosti vlastnit Doom 2 díky využití Free Doomu. Samozřejmě bude potřeba přidat libovolný WAD s vlastními texturami, hudbou a levely.

Změní se i forma distribuce. Pro zkušené uživatele Doomu bude k dispozici klasický instalační ZIP soubor pouze s potřebnými WADy. Existuje ale mnoho začátečníků, zejména z řad nováčků, kteří se k Doomu velice často dostali až prostřednictvím jeho brutalizované formy a mnohdy nemají zkušenosti s porty a instalací WADů. Pro tyto případy autor nabídne balíček zatím s prozatímním názvem “starter pack”, jenž má obsahovat aktuální verzi Brutal Doomu spolu s GZ Doomem, soundtrack Doom Metal Volume 5 a modifikovanou verzi Free Doomu přizpůsobenou implementaci nejznámějších map od Sgt. Marka. Instalační balíček pak postačí pouze rozbalit a program je připraven ke spuštění.

Na novou verzi si tedy musíme ještě pár týdnů počkat. Ale pokud zůstanou zachovány základní herní principy, podle mého názoru bude mít Brutal Doom i nadále našlápnuto k dalším světlým zítřkům. A mám dojem, že jestli bude Sgt. Mark IV pokračovat při vývoji v nastoleném trendu osamostatňování programu, Brutal Doom brzy najdeme v kolonkách herních databází jako samostatnou hru.

Add-ony a mody pro Brutal Doom

Jak jsem již uvedl, Brutal Doom podněcuje fantazii tvůrců a svými novými možnostmi inspiruje vývoj dalších modifikací. Nejen těch oficiálních, ale i od dalších talentovaných modderů. Podívejme se na tři podle mého názoru nejpodstatnější, co nám internet nabízí.

Ultimate Brutal Arsenal

Pro ty, kterým nedostačuje nabídka zbraní, které nám poskytuje Doom resp. Brutal Doom, je tady oficiální modifikace Ultimate Brutal Arsenal, přinášející celkem 50 nových zbraní, jež rozšíří sbírku dosavadního smrtícího náčiní. Od pistolí přes brokovnice, samopaly až dokonce po 4 typy BFG. Aktuální alfa verze zatím finálního počtu 50 kousků nedosahuje, ale i tak je více než 40 exemplářů k vyzkoušení docela dost.

Doom Metal Soundtrack mod

T. č. ve čtvrté edici, nabízí nové verze klasických songů z Doomu v metalovém zpracování. Rockové verze tak dodávají likvidaci mutantů v Brutal Doom provedení větší říz. K dispozici jsou i další neoficiální soundtracky různých žánrů dle vaší chuti a hudebního vkusu.

Ketchup – Universal Gore  Mod

Pro ty hráče, kterým jsou změny hratelnosti cizí, preferují klasické provedení Doomu, ale přece jenom by si chtěli užít trochu krve navíc při hraní, je tady Ketchup – Universal Gore Mod, poskytující krev a létající kusy těl nejen do Doomu, ale i do všech ostatních her na Doom enginu, s využitím ZDoomu. Výjimkou jsou pouze Strife a Hacx, u nichž zatím podpora modu chybí.

Na stránkách Brutal Doomu je dále k nalezení nespočet dalších modifikací, tu měnících HUD, tu přidávající munici, nebo vylepšujících grafiku. Průzkum a zkoušení ponechám již na vás.

Brutal Hexen

Hexen: Beyond Heretic je čtvrtou samostatnou hrou pod hlavičkou id Softwaru, jež využívá Doom engine (id Tech I). Jako následník fantasy střílečky od Ravenu jménem Heretic disponuje temnou fantasy atmosférou, design levelů poprvé umožňuje využití hubů, takže hráč může procházet mezi jednotlivými částmi rozsáhlejších herních lokací. Vylepšení enginu daly

hráči schopnost skoku a rozhlížení. Průchod hrou je poněkud pomalejší a ne tak rychlý a zběsilý jako u Doomu, zaměřený spíše na exploraci map a řešení často složitých puzzlů. Novinkou je i systém volby postav – máme možnost vybrat si mezi bojovníkem, paladinem a mágem. Hrdinové se odlišují nejen vlastnostmi (rychlost, síla, odolnost), ale i paletou zbraní. Při akci dominují spíše kontaktní souboje, zejména u hrdého válečníka.

V prosinci roku 2012 Marcos Abenante poprvé oznámil vývoj brutalizovaného Hexenu. Podobně jako u Brutal Doomu, nový projekt přinese mnohé změny. Vylepšení vzhledu monster, nové animace potvor, četné grafické efekty, dynamické nasvícení a samozřejmě spousta krve a násilí jsou nezbytností. Trochu monotónní kontaktní souboje z Hexenu má Sgt. Mark v plánu oživit a řežba s nepřáteli bude dynamičtější, pestřejší, příšery mají oplývat lepší umělou inteligencí, stávající zbraně byly upraveny a také přidány nové. Při dobrém skillu se hráči mohou podařit i komba. Všechny hratelné postavy mají být vyváženy, aby jejich unikátní schopnosti mohly být využity v kooperativní hře. V plánu je i skórovací systém a zvyšování levelu postav. Podle poslední novinky z Facebooku může hráč použít povalující se předměty k házení na protivníky a také se chystá nový charakter – Battle Witch, snad poskytující hráči podporu v boji svými čarami. Při prozkoumávání lokací si prý budeme muset také dát pozor na přirozené obyvatele – krysy, pavouky a podobnou havěť.

Ke stažení je aktuálně první betaverze modifikace ilustrující možnosti Brutal Hexenu. O modifikaci nebylo delší dobu příliš slyšet, zdá se, že se autor koncentruje momentálně na vývoj Brutal Doomu. Hrát můžeme zatím pouze za Fightera. Pokud mám shrnout své první dojmy, fantasy řežba v brutal stylu je vizuálně a atmosféricky skvělá, ale boje na blízko jsou náročnější, hra nám nic nedá zadarmo a je třeba si chvíli zvykat na nové ovládání meče, štítu i na správné načasování úderů. Druhá dostupná zbraň – kuše, má pro změnu velikou spotřebu many. Všechny uváděné změny, jež má Sgt. Mark v plánu,  znějí slibně, uvidíme, co se z nich podaří dostat do plné verze modu. Při hraní betaverze zas až tak velký rozdíl mezi původním a brutalizovaným Hexenem nezaznamenávám, Brutal Doom mi připadá podstatně vyladěnější. Je ovšem faktem, že jeho úplně první verze jsem nehrál a Brutal Hexen je zatím jenom polotovar.

Brutal Strife

Strife je spolu s HacX jednou z popelek her na Doom enginu – jde jistě o kvalitní hru, která ale nepřešla do větší povědomosti hráčů již v době svého vzniku. Jen znalí ocení zdařilou akci s RPG prvky a konzistentnějším příběhem než mají hry od id Softu.

Jako vánoční dárek nám v prosinci 2012 Sgt. Mark přinesl i první alfa verzi brutalizovaného Strifu. Co nám tentokrát autor slibuje? Jako obvykle řádnou porci krve a kusů těl létajících vzduchem při likvidaci nepřátel. Vylepšené zbraně se sekundárními módy střelby,   zničitelné prostředí a interaktivní předměty, šplhání po žebřících. Možnost vzít jako rukojmí některé z postav.

Změny se mi zdají tentokrát spíše kosmetického rázu a uvidíme, jestli modifikace nebude jen pouhé zpestření a snad inspirací pro nové zahrání Strifu v atraktivnějším a modernějším vzhledu. Poslední betaverze č. 1 je ke stažení k dispozici zde

Brutal Chex Quest

1. dubna roku 2013 se na sociálních sítích a YouTube objevil trailer na Chex Quest doplněný o prvky Brutal Doomu. Porcování flemoidů za mocných gejzírů zelené mimozemské krve vypadalo zábavně, i když poněkud nepatřičně vzhledem k dětskému charakteru hry. Nicméně vzhledem k absenci linku na stažení předpokládám, že šlo o fake a Abenantův aprílový žertík.

Až teď s avízem nové Verze Brutal Doomu bylo oznámeno, že Sgt. Mark pracuje na bonusovém Chex Quest módu, umožňující v kůži Doom mariňáka porcovat zbraněmi z Doomu zelené mimozemské potvůrky. Takže se Chex Questu v brutal verzi přece jenom asi dočkáme.

Brutal Wolfenstein

I stařičký Wolfenstein 3D se dočkal svého remaku. Tento praotec všech 3D akcí, jenž je alespoň pro mě v původní verzi nehratelný vzhledem k zastaralému ovladání a absenci automapy, se podrobil faceliftu. Autorem portu tentokrát není Marcos Abenante, ale zatím neznámý italský  tvůrce Zio McCall.

Jedná se pravděpodobně o jeho první počin na poli modování a na poměry premiéry se jedná o velice zdařilý kousek. Na enginu Brutal Doomu přináší kompletního Wolfensteina, Spear of Destiny a navíc ještě další mně neznámé přídavné mapy – Team Aardwolf Maps.

Hotová je t.č. verze 2.5.1.. Struktura levelů je převzatá kompletně bez úprav, hra využívá Doom enginu, takže k dispozici máme automapu, což podstastně redukuje zbytečné bloudění. Secrety ale zvýrazněny nejsou, takže šmejdící hráči musí zkoumat zdi jako v původním Wolfovi. Vylepšená je samozřejmě grafika,  počínaje modely nepřátel a animacemi smrti až po některé nové textury Adolfů visících na stěnách. Nutno podotknout, že některé obrazy jsou rozmazané, i některé animace nepřátel jsou méně propracovanější, než u modelů Sgt. Marka. Brutal Wolf nabízí vylepšené zbraně s reloadingem a možností zaměřování. Přibyla i brokovnice s relativně méně početnou municí.

S tímto vylepšeným arzenálem je hratelnost velice zábavná a osvěžující a i  když je z výše zmíněných drobných grafických nedostatků vidět začátečnická nezkušenost, pár levelů Wolfa v novém provedení si vždycky rád projdu. Další verze jsou v plánu a uvidíme, kam až vývoj pokročí.

Jak vidíte z publikovaného přehledu, Brutal Doom a jeho následovníci jsou momentálně v kurzu a doufám, že jsem vám aspoň trochu pomohl sjednat přehled v aktuálním dění. Uvidíme, jestli se v dnešním článku avizované projekty podaří všechny zdárně dokončit do kompletně vyladěných produktů. Jestliže ano, máme se na co těšit.

16 comments so far

Add Your Comment
  1. Pěknej článek, ale stejně si v něm nezmínil všechno 🙂 Postrádám tu Enhanced Edition a customizaci HUDů. Koncem října vyšly hned čtyři barevné skiny, co jdou pod všemi dostupnými verzemi Brutal Doom. Takže tu červenou variantu někdy prubnu.

    K tomu původnímu Wolfovi, zkoušel si někdy SDL port? Celé jsem to na DH již několikrát podrobně zmínil v diskuzi. Podle mě skvělá věc, přes DosBox byla hra nehratelná pro mě, tohle je mnohem lepší. Pořád sice přísně v intencích původního zpracování, ale alespoň je vidět, jak se ty FPS kdysi hrály, když neměly ještě tak sofistikované ovládání.

    Navíc ten port podporuje spoustu modů k Wolfovi, které by sis jinak těžko zahrál. Já posledně třeba geniální Renovaci z roku 1994. A to bloudění považuji za nezbytnou součást hry, s automapou je hra strašně jednoduchá. Ta bludiště tam tedy měla původně svůj účel, aby hráč bloudil a naučil se nějak orientovat podle zahnutí daným směrem. I když občas je to opravdu noční můra, že kvůli mizerné orientaci nemůžeš level dokončit, protože nevíš, kudy jít 🙂

  2. Vím že jsi pod Enhanced Edition Brutal Doom hrál, taky jsem původně uvažoval o zařazení do článku. Ale podle popisku se mi tato modifikace nakonec jevila pouze jako úprava zbraní a přidání munice, což se mi zdálo relativně málo na samostatnou zmínku. Tak je i spolu s HUDy zmíněna v dovětku, aby si hráč mohl sám o nich přečíst a vyzkoušet. Případně přidám do textu odkaz na stránku s BD add-ony.

    O SDL portu jsem četl, akorát zatím nezkoušel. Dá se nastavit strafování pomocí kláves A a D a ovládání myší ? Protože jestli ne, tak právě toto zastaralé ovládání, kdy to nelze pod DosBoxem namapovat, mě limituje při pokusech o hraní Wolfa a v tomto případě SDL mod by pro mě neměl smysl.

    Bloudění bych byl ochoten i možná přijmout, ale již mě nikdo nedostane k “ojíždění” zdí jako tomu bývalo při mém bývalém hraní ještě pod DOSem s cílem najít secrety 🙂

  3. Klávesy A a D jsou pouze jako otáčení doleva a doprava. Myší se lze normálně rozhlížet do stran, ježdění s ní po stole je i běh/chůze postavy, ale to řeším klasicky přes W a levý Shift (Always run). Objevování secretů tímhle způsobem máš i v Doomu, je to sice otravné, ale jinak bych žádné nenašel. V Doomu jsou občas odlišené texturou, lišící se motivem, apod, ale mnohdy ani v něm není zřejmé, že zrovna na tomto místě je secret.

    Já SDL port beru jako nejvěrnější hraní Wolfa3D. Je to víceméně pouze emulace na dnešní systémy, grafika v podstatě identická, zase ale FullHD rozlišení na velkých monitorech. Doom předělávky na mnoho způsobů nejsou špatné, mě by ale neumožňovaly hrát i přímo mody pro původního Wolfa3D (úrovně, epizody nová grafika a tak).

    K budoucnosti Brutal Doomu, obávám se, že z něj časem stane něco dost odlišného, než jsou současné verze. Dle mě již výborně odladěné. Přinejhorším budu hrát furt těch několik verzí Enhanced Edition 19 C,D, E, F a G 🙂

  4. on tento port stale jeste nekoho zajima? 🙂
    s tim “vylepšujících hratelnost starého dobrého Doomu” bych byl fakt opatrny 🙂

    ale samozrejme proti gustu zadny dysputat 🙂

  5. technicka, hexen pochazi od raven software …

  6. Zajímá, přinejmenším asi 22 000 lidí na Facebooku, kteří dali stránce like 🙂

    Za tím vylepšováním si stojím. Samozřejmě platí ten “dyšputát”. Pokud si vezmeš klasického Dooma, tak jeho hratelnost je natolik vyladěná a dokonalá, že v zásadě změnu nepotřebuje. Stačí nahrát nový kvalitní level či megawad a zábava je zaručena.

    Ale proč nevyzkoušet nové prvky ať již grafické či modifikace ? Já oceňuji, že se někdo snaží osvěžit ty zavedené principy. Může to být změna nejen k horšímu, ale i k lepšímu – jako u Brutal Doomu. A pokud změna zaujme, proč si nezahrát, jestli ne, smazat se to dá vždycky.

    A neboj, budou i recenze na klasické megawady, takže jako fanoušek klasiky si počteš taky 🙂

    Raveny jako autora Hexenu samozřejmě znám, ale vyšel pod id Softem, v tomto článku jsem to blíže nerozváděl.

  7. no, napr onen zvednuty prostrednicek na hell knighta :)) to je jako uz vysmech mit neco takoveho v doomu, uplne stejne jako se kdysi porovnaval duke nukem 3d vs quake, aneb pubertalni barvickama hyrici papundeklova strilecka versus pravy 3d, spickova atmosfera, luxusni hudba, atd …
    tehda sem byl na strane quaka, a to i na 486 🙂

  8. V tomto kontextu máš pravdu, Brutal Doom přináší určité uvolnění atmosféry, i to komiksové zpracování tam je a atmosféra není tak temná. I když, zkoušel jsi Abenantovy mapy, o kterých jsem psal ? Tam ta atmosféra je velice slušná.
    Za sebe – pokud si zahraji Brutal Doom, tak vypínám fatality (i když tady ten urologicky postižený Hell Knight zrovna fatalitou není) – narušují plynulost hry a prostředníček taky nezdvihám – oboje je čistě jen na efekt a pro zábavu.
    Takže pokud si občas Brutal Doom pustím, tak ty do očí bijící “nedoomovské” animace nemám.
    A mimochodem, mě zase bral spíše Duke než Quake ve své době 🙂

  9. po tvoji recenzi na doom the way id did si ted uzivam paradni atmosferu ve spickove udelanych levelech, aneb jak jsi v recenzi zminil, citim se jako ve stejnem dome, jen je prestehovany nabytek 🙂
    tomu se rika vybudovani doomovske atmosfery, hrat stale klasickeho dooma a mit i ten pocit, ze stale je neco povedome ..

  10. Nevíte někdo, kde se dá stáhnout ta přepracovaná první epizoda z Doomu 1, co je ve videu 15 minutes of brutal doom v20 ??????

  11. Jestli myslíš mod Recurring Nightmare avizovaný v úvodu videa, tak nejspíše ještě download není k dispozici. V diskusi u modu ( http://www.moddb.com/mods/recurring-nightmare ) se taky někteří dožadují linku a je tam odpověď “coming soon”.

  12. Brutal doom je dobrej ale ještě lepší je Brutal doom: Project brutality !!!! Doporučuji všem!!!!!!

  13. Jo a STARTERPACK pro Brutal doom je naprostá BOMBA – megawad roku!!! Marcus nasadil vysokou latku, kterou jen tak někdo nepřekoná!

  14. Souhlasím s jeho kvalitami, jestli to bude megawad roku, to nevím, ale na cenu Cacowards určitě dosáhne 🙂

  15. Brutal DOOM – velka popularita, ale vela chyb ktore si asi nikto nevsima a prakticky ziadne updaty alebo opravy ani po dlhom case, nasiel som len jeden mod ktory naozaj opravuje chyby a aj ten je viac mod ako oprava, D4 zbrane priniesli ozivenie, ale aj nove chyby k tym starym, nakoniec som to vzdal a presiel na mod “D4D: Doom(4) for Doom”, ktory tiez nie je bez chyb ale pekne kombinuje stare s noym a hlavne s povodnymi mapami je lepsi, pre toho kto sa nerad straca a aspon dodrzuje 100% kill v mapach o co nas BD pripravil

  16. Záleží na tom, které chyby máš na mysli.
    Brutal Doom vychází neustále v nových verzích, takže dílčí updaty asi Sgt. Mark neprovádí a změny provede komplet v nové verzi.
    Ono třeba launch Brutal Doomu 64 provázely velice časné updaty, které výrazně upravovaly hratelnost, což někteří hráči nelibě nesli.