2016
01.27

Autor: Paul Corfiatis (2015)

Každý, kdo si občas pustí televizi, prohlíží internetové stránky nebo třeba zajde do některého z obchodních center, musí připustit, že současný čas je právě zasvěcen fenoménu Hvězdných válek. Kasovní trhák Star Wars: Síla se probouzí, naplnil kinosály až po poslední sedadlo diváky nejen ve světě, ale i u nás. Zábavní průmysl zahájil masivní kampaň na podporu filmu a známé postavy ze Star Wars jsou k vidění prakticky všude kolem nás. Jsem rád, že právě dnešní recenze příhodně zapadá do tohoto “hvězdného” období.

Musím říci, že jsem prozatím světem Luka Skywalkera, Hana Sola, Darth Vadera a dalších známých postav zůstal prakticky nepolíben. Nepočítám příběh ságy Star Wars zakomponovaný do kostičkové hry LEGO Star Wars: The Complete Saga, kterou jsem sice dohrál kompletně na 100%, ale roztomilé žvatlání postaviček mi neumožnilo získat podrobnější vědomosti o ději. Neodolal jsem hypu a částečně i na přání synka jsem poslední díl filmové série shlédl, pěkně ve 3D provedení v zaplněném kinosále. Byl jsem spokojen, nejen kvalitním filmařským řemeslem, ale i kupodivu poutavým dějem. Předpokládal jsem totiž, že Hvězdné války jsou spíše konverzační pohádkou pro dospělé, stejně jako Star Trek, s občasným přídavkem dobrodružné scény. Ale akční sekvence a velice slušné vizuální provedení mě pobavily a docílily tak příznivého dojmu z filmu. Nastal tedy čas, ve volných chvílích průběžně shlédnout všechny předchozí filmy, abych si vyplnil všechny kaménky v mozaice historie Star Wars.

V herní historii existuje nespočet her na motivy Hvězdných válek a je potěšitelné, že i autoři modifikací pro Doom přišli se svou troškou do mlýna. Netradičním zpracováním, ne nepodobným světu LEGO her, se vyznačuje totální konverze Star Wars: Chibi Rebellion. Deformované, komiksově laděné postavičky mi však k srdci příliš nepřirostly. Jak jsem pátral spolu se strýčkem Googlem po dalších projektech v rámci příprav tohoto článku, tak se mi podařilo objevit další, alespoň pro mě neznámé projekty. Star Wars for DOOM2, The Darkest Hour nebo jeho prequel Dawn: A Prelude. Základní informace přehledně uvádí Doom Wad Station a podrobnější detaily si jistě najdete sami.

Hlavní náplní dnešního pojednání bude konverze Hvězdnými válkami jen volně inspirovaná a nesoucí se naštěstí v tradicích typické hratelnosti Doomu. Tedy bez kontaktních soubojů s hvězdnými meči a s akcí využívající palné zbraně. Jen prostředí se změnilo a naladilo se do vizuálu, jenž jakoby vypadl přímo ze Star Wars universa. Jedná se o práci veterána známého všem zkušeným hráčům Doomu, ostříleného designéra a hudebníka Paula Corfiatise, jenž nám předkládá svůj dvanáctilevelový projekt pro Doom II. Pojmenoval jej Doomed Space Wars.

Příběh je situován na opuštěnou vesmírnou stanici Impéria s názvem Ondor. Základna byla bohužel unesena neznámými vetřelci a její kurs se nasměroval směrem k naší sluneční soustavě. UAC vysílá skupinu ostřílených mariňáků, aby vyšetřili vzniklou situaci. Bojovníci zjišťují, že situace je vážná a díky masivní záplavě mutantů budou muset nejen splnit svou misi, ale též bojovat o své holé životy. Nezbývá nic jiného, než porazit invazní síly, zničit základnu a uniknout před smrtí, která se v plavidle skrývá.

Název konverze dokonale odpovídá předkládané grafické stylizaci. Zpracování  levelů, při jejichž tvorbě Paul z větší části využil textury a grafické prvky převzaté ze hry Dark Forces, přináší obraz sci-fi prostředí zasazeného do dalekých hlubin kosmu. Povětšinou šedě zbarvené textury zdí, tu kovového, jinde kamenného vzhledu, místy tmavší, jinde světlejší, oživují četné průhledy do kosmické prázdnoty, jež umožňují hráči pohlédnout na strukturu úrovní vznášejících se ve vesmírné prázdnotě. Zdánlivě monotónní odstíny šedi oživují ovládací panely, modravě zářící pásy osvětlení, průhledy do výklenků, ve kterých proudí kolorované tekutiny ovládacích systémů, pestrobarevné zářící sloupy a další kolorované doplňky. Také většinou sytě červené a modré emblémy Impéria. Všechny tyto dokonale vypracované detaily skvěle dokreslují Paulovu vizi Hvězdných válek zasazených do Doom universa.

Nepřáteli, kterým se budeme muset postavit v Doomed Space Wars, nejsou stormtroopeři, Darth Vader či jiné postavy ze Star Wars. Potkáme se s našimi starými známými z Doomu II. Ale jsou zařazeni i noví upravení mutanti, aby dotvořili atmosféru. Modifikovaní baroni, mancubusové, kakodémoni i pain elementálové s prošedlou vizáží, ale také novými útoky. Nesmím opomenout vzácného afrita, což je beznohý levitující klon pekelného barona a v leckterých projektech pro Doom již byl k vidění, například v ZDoom Community Map Project. Vyskytuje se naštěstí zřídka, zpravidla jako zpestření větší skrumáže nepřátel. Připraven je i nový finální boss, Chaos Elemental, který dá opravdu zabrat. Ale nejvíce jsem v bojích proklínal droidy. Vyskytují se obvykle v houfech a zpravidla se tiše vyrojí po aktivaci spínače či sebrání klíče. Střílí pekelně rychlé firebally a dokáží řádně navýšit náš účet pro zdravotní pojišťovnu.

Čím jednoznačně Doomed Space Wars exceluje, je level design. Paul nám přináší 12 levelů, přičemž nepozornému a příliš rychlému hráči se může snadno stát, že projde levelů jen devět. Jsou rozděleny do třech hubů podobně jako v Hexenu. Zbylé tři úrovně jsou tajné a jejich nalezení vyžaduje pečlivou exploraci a průzkum. Výstavba jednotlivých map je zaměřena zejména na realistické zpracování imperiálního plavidla. Dostane se nám rozsáhlých a komplexních lokací. Ačkoliv grafika je laděna v již zmíněných odstínech šedi, tak stereotyp v žádném případě nehrozí. Je radost prozkoumávat rozsáhlé sály, široké chodby, arény připravené pro masivní střety s nepřáteli. Prohledávat postranní schodiště, úzké spojovací chodbičky i zapomenutá zákoutí komplexního labyrintu vesmírné základny. Mnohé z úrovní disponují výškovými převýšeními, výtahy do podzemí i do horních pater, mnohdy je třeba vydat se na procházku po venkovních plochách kolem budov okolním vzduchoprázdnem. Mnohdy si musíme dávat pozor, kam zamíří naše kroky, jelikož pády do vesmírné prázdnoty jsou smrtelné. Abychom v úrovni dosáhli východu, je vždy třeba nalézt všechny tři barevné přístupové karty. Autor zkrátka odvedl při designu vynikající práci a docílil dokonalé iluze impozantního prostředí Star Wars na Doom enginu.

Fanoušci secretů budou nadšeni, protože tajných sektorů je v konverzi přehršel. Mnohdy i více než 10 na jednu mapu, což je úctyhodné. Je třeba dávat pozor a prohledávat všechna místa v mapě, protože nikdy nevíte, zdali se někde v rohu místnosti neskrývá tajný panel nebo zeď. Nacházíme nejen potřebné powerupy, munici či zbraně, ale i různé easter eggy. Dostaneme se tak kupříkladu do sektoru, jenž jakoby vypadl ze starých arkádových hopsaček od Nintenda, nebo do tajné obrazárny se scenériemi z Doomu, zpodobněných ve formě obrazů po stěnách.

V dokonale vybudovaném Star Wars světě se odehrávají opravdu impozantní bitvy. Paul Corfiatis připravil k likvidaci nespočet výborně rozvržených protivníků. Ty původní organicky doplňují noví mutanti a při jejich počtu většinou přes 200 se hráč notně zapotí. Obtížnost je přitom vyladěna dokonale a nečekají nás nezvladatelné slaughter festy. Ale procházka růžovou zahradou v Doomed Space Wars rozhodně nehrozí. Také proto, že si na nás Paul připravil různé “špeky”. Samozřejmostí jsou boss fighty na konci každého hubu, ale zpestření v podobě arény s řádnou porcí masa k porcování našimi zbraněmi nechybí i v jiných mapách. Akce tak není stereotypní a akční zážitek je umocněn na každém kroku. Jinde zase musíme balancovat po úzkých cestičkách nad kosmickou propastí a hledat spínače, abychom si otevřeli bránu k východu. Samozřejmě s masivní nepřátelskou obranou.

Oživení nabízí tajné levely. Jeden z nich přináší na monitory atmosféru, která jakoby vypadla ze hry Quake, a pro změnu wolfensteinovskou náladu, jež obvykle nesmí chybět v tajných levelech megawadů pro Doom II, nabízí supertajná úroveň. Zkrátka překvapení na každém kroku. A grandiózní finále nám představí poslední úroveň. Nejen utkání s velice tuhým finálním bossem. Pokud se nám jej podaří udolat, čeká nás adrenalinový úprk z hroutící se základny. Máme jen minutu k dosažení záchranného modulu před aktivací náloží a věřte, že úprk bude stát za to, jinak nás čeká potupná smrt (nebo černá prázdnota při použití cheatu IDDQD). Úhýbání před firebally, bleskové kličkování po úzkých cestičkách nad smrtícím vzduchoprázdnem a přeskoky přes sloupy ke spásnému úniku z nebezpečí. Adrenalin, jaký nám ani pět cyberdémonů nenabídne a musím říci, že dosáhnout záchranného modulu bylo značně frustrující.

Paul Corfiatis je známý i jako zdatný skladatel a hudebník a stejně jako u jeho starších projektů,  samozřejmostí je originální soundtrack z vlastní produkce. Ambientní plochy i rázné imperiální pochody dokonale umocňují atmosféru, a ačkoliv Star Wars hudbu jsem nikdy neposlouchal a není mou krevní skupinou, řekl bych, že se Paulovy skladby vyrovnají soundtracku Johna Williamse. Hudba k Doomed Space Wars se dobře poslouchá i samostatně a je dobře, že Paul své skladby zveřejnil k volnému poslechu na You Tube. Zvukové efekty byly nahrazeny paletou převzatou z Playstation verze Doomu. Podle mého mínění lépe ladí ke sci-fi atmosféře konverze.

Doomed Space Wars jsem si dokonale užil. Abyste poznali všechna zákoutí a aspoň část tajemství, které nám autor naservíroval, doporučuji si konverzi zahrát alespoň dvakrát. Pokud budete procházet Paulův projekt ledabyle, určitě budete ochuzeni o četná překvapení, která se podaří najít jen při pečlivém pátrání. I když jsem Hvězdné války ve světě Doomu prošel dvakrát, každé dohrání bylo trošku jiné. Proto se Doomed Space Wars hodí zejména milovníkům tajných míst, easter eggů a bonusů. A hlavně těm, kteří mají rádi svět Hvězdných válek George Lucase.

Jak je dobrým zvykem, projekty Paula Corfiatise vždy mají vysoký kvalitativní standard. A proto neprohloupíte, pokud si Doomed Space Wars zahrajete. Hektické souboje, dokonalý level design i četná tajná místa a překvapení jsou zárukou kvalitního herního zážitku.

Instalace:

Zprovoznění Doomed Space Wars je zcela jednoduché. Stažený balíček z našich stránek či DoomWorldu si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a pomocí souboru SPACWARS.WAD hru spustíte obvyklým způsobem. Nebo můžete využít balíček pro Doombox. Potřebujete nejlépe legální DOOM2.WAD. Pokud byste měli problémy, náš článek vám napoví.

Odkazy:

Download

Doomed Space Wars – Balíček pro DoomBox

Doomed Space Wars – idGames

Doomed Space Wars – Doomed: Doom WAD Reviews

Doomed Space Wars – Soundtrack

5 comments so far

Add Your Comment
  1. Z toho příběhu jsem zmatenej. Vždyť se Star Wars odehrávají v jiné galaxii a v dávné minulosti. Konverze vypadá zajímavě.

    Co se filmů týče, v prosinci jsem si koupil kompletku 1-6 na Blu-ray ve steelbooku. Viděny skoro všechny díly, ale Pomstu Sithů jsem vynechal, protože ta novější trilogie není rozhodně tak dobrá, jak jsem si myslel, pamatoval z doby premiéry. Díly z let 1977-1983 jsou best a skvěle koukatelné i dnes. Síla se probouzí neviděna, jen trailery + načteno množství článků.

    Prvně jsem se s Hvězdnými válkami setkal už sakra dávno, to nebylo ještě ani celé dva roky po revoluci 🙂

    V osmém odstavci textu je menší chybka, rychlému hráč.

  2. Co se týče story, jak jsem koupil, tak prodávám 🙂 Čerpal jsem z textu, co byl v instalačním balíčku. A jakožto neznalec SW universa, nic divného mi na něm nepřipadalo.

    To kompletní vydání máme doma taky, ale asi jiné než máš ty, ve dvou částech po 3 dílech, a na DVD,
    Jak jsem psal, chci je postupně shlédnout, abych nebyl takový analfabet.

    Chybička opravena 🙂

  3. Cho cho cho, v mapě 11 (druhá tajná mapa), jsem objevil vstup do čtvrté? tajné mapy map13 – Hitler’s theatre.

    Jinak, klobouček dolu, před tímto wadem.

  4. Souhlasím, velice kvalitní práce.

  5. Kecám, 9+3 je 12, takže počet sedí. Jen mě překvapil vstup do další tajné z tajné. 🙂
    Level dyzajn je jistě TOP, třeba osvětlení. Velmi rozumně schovaný secrety, žádný nesmyslný extrémy.
    A teď už bych tedy mohl zasadit rajčátka.