2020
09.22

Pokud byste si chtěli zahrát některý z klasických Doomů, předpokládám, že absolutní většina našich čtenářů použije ke hře některý z portů. Já dávám přednost GZ Doomu, ale k dispozici je celá řada starších i novějších programů. Ono se není čemu divit. Hraní doposud prodávaných klasických verzí Doomu mělo do komfortu opravdu daleko. Doom je totiž kompatibilní s MS-DOS, případně s Windows 95, které moderním PC příliš nevoní, a tak si jej na PC nejlépe užijete právě s využitím portů.

Implementace modernějších technologických prvků v portech notně vylepšuje hratelnost a podporuje tvorbu modifikaci s funkcemi a vylepšeními, jež původní hra neumožňuje. O čemž se konec konců můžete přesvědčit na našem webu. Až 3. září se zablesklo na lepší časy a Bethesda po dlouhých letech konečně přinesla vylepšené verze Doomu, které se konečně dají slušně hrát, na Steam i další distribuční platformy.  Pojďme si shrnout, jaké inovace nás v updatovaných verzích čekají.

Nevím, jak fungovaly Doomy na oficiálním Bethesda Store, ale na Steamu se jednalo v podstatě o původní DOS verze her obohacené emulátorem DOSBox, abyste je vůbec na moderním PC spustili. V podstatě minimální možnosti konfigurace, archaická rozlišení, která vám na monitoru utvoří festival kostiček. Takže tyto verze pro nás doomery sloužily jen jako legální zdroj iWADů pro porty. Jako jedinou modernizovanou verzi jsme měli doposud k dispozici pouze balíček Doom 3: BFG Edition, jenž kromě 3. dílu zahrnuje oba klasické Doomy. Rozebrali jsme ji v našem archivním článku.

Až nyní se původní Steam verze The Ultimate Doom a Doom II: Hell on Earth dočkaly vylepšení a obě hry si můžete zahrát přímo prostřednictvím Steamu bez toho, aniž abyste skřípali zuby nad technologickými nedostatky. A jak uvidíte později, při zakoupení obou her získáte v podstatě všechny klasické Doomy. V knihovně se vám tituly updatují automaticky, původní verze nemizí a při spuštění máte možnost volby, jestli chcete hrát původní neočesané verze nebo ty nové, vylepšené.

Cožpak o to, po stránce vizuálu nečekejte zázraky jako u portů. Zahrajete si klasickou, tzv. vanilla verzi Doomu, avšak můžete si upravit rozlišení podle parametrů vašeho monitoru. Dále nová verze nabízí dle vašeho přání nastavení snímkové frekvence, od 30 FPS až po neomezený počet snímků za sekundu. Nechybí i zaměřovač, který vám pomůže zpřesnit palbu, dokonce měnící barvu při zaměření protivníka.

Nyní již nemusíte permanentně tlačit na tlačítko SHIFT díky možnosti aktivace automatického běhu. Nechybí komfortní nastavení ovládání, včetně gamepadu. Podobně jako v portech přibyla oznámení o nalezení tajné oblasti, na obrazovce se vám v mapě zobrazuje počet secretů, předmětů i nepřátel. Automapa jinak zůstává stejná jako v originálním Doomu. Další novinkou je split screen multiplayer, ať už v kooperaci nebo tělo na tělo v deathmatchi. Co potěší mnohé doomery, je možnost zadávání cheatů prostřednictvím klávesnice. Takže oproti modernizované BFG edici je patrný další pokrok.

Ale tou nejzajímavější vymožeností je přidání podpory add-onů. S tím souvisí i obohacení herního obsahu u základních verzí The Ultimate Doom a Doom II. V druhém dílu jsou v hlavní nabídce zahrnuty Master Levels for Doom II. Jako modifikace se vám u obou her objeví kompletní Final Doom, tedy megawady Plutonia a TNT: Evilution. První Doom zahrnuje rovněž Sigil, polooficiální pátou epizodu od Johna Romera. A Doom II přidal do modifikací i původem konzolovou epizodu No Rest for the Living. Tyto tituly jsou k dispozici samostatně jako placené, takže pokud jste Doomy na Steamu doposud nevlastnili, nákupem jednoznačně ušetříte. S mody souvisí i podpora utility DeHackED, což umožňuje zařadit i modifikace využívající nové zbraně, měnící chování nepřátel apod.

Kromě výše uvedených komerčních titulů dostanete aktuálně v obou hrách megawady Back to Saturn X (Get Out of my Stations a Tower in the Fountain of Sparks a Double Impact. První Doom přidává navíc známou modifikaci No End In Sight a projekt Deathless od Jimmyho Paddocka.  Doufejme, že se počet zařazených projektů bude rozšiřovat, ale už nyní máte k dispozici desítky hodin herního obsahu. Nejedná se tedy o možnost přidávání libovolných modifikací, v tomto směru se bez portů neobejdeme. Ale i tak je patrný pokrok a třeba se časem dočkáme dalších změn.

Bethesda za dlouho očekávané vylepšené verze Doomů zaslouží pochvalu. Konečně si staré dobré Doomy můžeme zahrát komfortně bez technických omezení. Já sice budu nadále dávat přednost portům, ale zejména pro hráče, kteří na Steamu Doom nevlastní, je nákup nových verzí velice výhodný. Pokud koupíte oba díly, získáte ultimátní kolekci všech oficiálních klasických titulů. Pro fanoušky Doom Eternal jsou jako bonus přidány nové skiny, ale to je opravdu zanedbatelné vylepšení.

UPDATE 29.7. 2021 (Pavel Ullrich):

Náš věrný spolupracovník Pavel Ullrich podrobil Steam verzi zevrubnému testování, dokonce s využitím megawadu přímo pro tento port designovaném, a přidal nám do článku některé poznámky

Kdo nemá účet na Bethesda klientovi, neměl by mít v položce Add-ons přístup k oficiálně vloženým a podporovaným modifikacím, o nichž je v článku výše řeč. Lze si do té Steam verze pouze nějaký WAD vložit, ale na systémový disk, a za předpokladu, že jde přímo o rozšíření, které je koncipováno k hraní pod Steam verzí hry. Sluší se dále podotknout, že jde o nově portovanou verzi klasických Doomů, a to do hojně využívaného enginu Unity. To vydavateli zajistilo větší kompatibilitu i podobu, co nejblíže době původního vydání z let 1994 až 1995. Steam verze obsahuje změn ale více, co dosud nezazněly, tudíž si některé ještě proberme.

Když hráč vybírá zbraně, zobrazí se mu jejich ikony v horní části obrazovky. Zvuky při střelbě znějí odlišně. Není přesně známo, jakou formou se pracuje s původními WAD soubory, či zda vůbec. Ale dá se předpokládat, že všechna data v nich obsažená jsou nyní využívána jiným způsobem. Nikde ve Steam adresáři WAD soubory, třeba k použití pod GZ Dooomem, nejsou přítomny. Tím tedy odpadá možnost legalizace starých her, k pozdějším účelům pro rozličné source porty, podporující nepřeberné množství dosud vycházejících wadů na Doomworld scéně či jinde.

Unity verze funguje bez problému i v offline režimu, není-li hráč zrovna připojen k internetu. Mnou osobně ověřeno, jelikož jsem byl na několik málo dní odstřižen, že nezbývalo, než stále drtit právě Doom II dodatky. A ne ledajaké, např. v roce 2021 vyšlý Project: Unity, megawad k Doom II: Hell on Earth. Ještě něco k podstatě hratelnosti té verze pod Unity enginem. Mouse look je pouze do stran, ale výrazné potíže to nepředstavuje. Při míření mají nejspíše přednost protivníci, co jsou k hráči blíže, než ti dál od něj. Ale zcela bez problémů ve hře funguje i vertikální zamíření k těm potvorám, co okupují různě vyvýšené pozice, aby se pro hráče staly hůře zasažitelnými. Může to občas skončit zbytečně vyplýtvanou střelou mimo správný směr, ale to je jen zanedbatelná kaňka, na jinak stále zábavné hře.

Pro zajímavost přidávám i stručné dojmy z dohrání zmíněného megawadu Project: Unity.

Výborný megawad, který bych přirovnal ke Czechbox, BloodSpeed a Minilevel megawadu. To znamená primárně malé mapy, ale natřískané velkým množstvím nepřátel. Zároveň má tento projekt dost propracovaný level design, dávající to najevo opravdu skvěle umístěnými klíči a originálními secrety. A jelikož se hraje s polovičním mouse lookem, pouze do stran, je to tím intenzivnější. Ale musím říct, že absolutně pohoda. V praxi jsem si tedy ověřil, že i takto po staru zvládnu Doom II hrát. Žádný strife pohyb, skok, či skrčení, natožpak rocket jump, ale kde že. Prostě gamer z roku 1995. Obtížnost Ultra-Violence, nebylo potřeba cheatovat. Pistol starty asi jen dva.

Sluší se podotknout, že se mi podařilo absolvovat i obě tajné úrovně, přičemž nejspíše překonaly ty z Good Morning Phobos – Version 2017. A to je sakra co říct, neboť i tento počin měl tajné levely maniakálně propracované a obtížné. Čím tedy zaujaly tajná kola v Unity Megawadu? Množstvím protivníků k eliminaci, stejně jako celkovou strukturou průchodu mapou. Za neustálého obležení útočících nestvůr pekelných, musel mariňák uhýbat a měnit pozice, aby to zvládl ustát. Kolosální řežba, jakou nepamatuji. A valilo to krásně plynule, ačkoli to převyšovalo běžné počty neřádů ze Zones of Fear megawadu. A já tak po dvou letech, opět pln nadšení zas dohrál nějaký Doom II megawad. Všechna čest, že to byl zrovna tento.

 

3 comments so far

Add Your Comment
  1. Současná Steam verze jde pod enginem Unity. Jelikož s uvedeným enginem hraji řadu volně dostupných her z itch.io, co mají krátkou herní dobu, ale najdou se i ty delší, např. Trizzle, zaujalo mě to. A nainstaloval si tak Steam verzi Doom II. Bethesda účet nemám dodnes, naštěstí to vůbec neva. Nahodil jsem Project: Unity Megawad a bavím se královsky. Hraji na Ultra-Violence, kde psali, že to bude dost náročné. Ale výzvy mám v oblibě.

  2. Tenhle aspekt jsem v době psaní článku ani neřešil. Teď už to vím, každopádně mohla být lépe ošéfována podpora modů. Jejich kopírování někam úplně jinam do adresáře Users mi nepřipadá příliš komfortní.

  3. Pavel Ullrich přidal do článku své podrobnější poznámky ke Steam verzi a postřehy z megawadu Project Unity, jenž je přímo pro Unity verzi designován.