2020
09.28

Autoři: Phobos Society – Srangus McBrickdad, glenzinho, bigolbilly, A. Gamma (19. 11. 2018)

Fall of Society je dalším projektem vytvořeným týmem autorů kolem diskusního serveru Doomer Boards. Přiznám se, že WADy z této tvůrčí dílny mám rád čím dál víc. Zejména díky odlišnému tematickému ladění jednotlivých projektů, a také pro pestré typy technologického základu, od klasických vanilla WADů po vylepšené tituly používající enginových vylepšení.

Právě v moderním stylu se nese dnes posuzovaný projekt. Autoři z Doomer Boards své tituly opatřují pořadovými čísly, ale tentokrát je Fall of Society mimo pořadí. Těžko říci, z jakého důvodu, ale nese označení Side Quest a nachází se chronologicky mezi Doomer Boards projekty s čísly 6 a 7. Na designu se podíleli celkem čtyři designéři (Srangus McBrickdad, glenzinho, bigolbilly, A. Gamma) a každý z nich přispěl jednou mapou. Rozsah mapsetu tedy není příliš velký, ale v každém případě se jedná o povedené úrovně, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Fall of Society vznikal někdy během září až listopadu roku 2018. Jedná se tedy o titul relativně čerstvý, využívá nových vymožeností GZ Doom enginu, ale s citem a s respektem ke klasické hratelnosti. Ve hře jste vesmírným uprchlíkem na Marsu a prožijete si pád další civilizace, plné chamtivosti a násilí. Jak budete mít možnost poznat, destrukce společnosti se odehrává naprosto stejně jako na Zemi. Velice povedený atmosférický titulní obrázek prozrazuje, že většina lokací se bude odehrávat v městské zástavbě. V nich autoři mohli uplatnit nové enginové možnosti a města jsou vybudována poměrně realisticky, s využitím novějších prostorových vymožeností modernizovaného enginu.

Autoři použili nové grafické prvky, což vynikne zejména v poslední úrovni, která je novými grafickými detaily naplněna až po okraj. Nicméně textury ostatních map jsou většinou originální z původních zdrojů doomovských her. Paleta monster byla obohacena o tři nové exempláře. Sebevražedný kamikadze ozvučený jako bezhlavý bojovník ze Serious Sama se na vás vrhá s cílem vašeho poškození mocnou explozí. Posléze se objeví ohnivý zaklínač zbarvený do oranžova. A nejroztomilejší na pohled jsou baby kakodémoni, chovající se ovšem jako vzteklí parchanti a místo slziček po vás pálí modré střely.

První mapa – We Lived In A Society od Sranguse McBrickdada, je relativně menší a slouží jako rozjezd na rozehřátí. Ocitnete se v oáze zeleně, obklopeni porostem živého plotu, ale záhy proniknete do komplexu činžovních domů, jež musíte vyčistit od invaze nepřátel. Level je nelineární, pronikáte budovami v různých směrech, místy zažijete i poněkud horší orientaci, než se v komplexu vyznáte. Akce je takřka kontinuální a postaví se vám dokonce baroni. Level má dobře vybalancovanou munici, nemusíte nadměrně šetřit, ale ani zbytečně plýtvat. Získáte i raketomet, takže nepřátele máte čím likvidovat.

Po ukončení městských soubojů vás mapa The Time Lost od glenzinha přenese v čase do exteriérové lokace. Stojíte před UAC ponorkou a vaším úkolem je najít cestu do jejích útrob. Misi splníte jedině tehdy, pokud prošmejdíte rozsáhlou venkovní oblast a najdete teleport, jenž vás přenese k podvodnímu plavidlu. Tentokrát bojujete v přírodních scenériích na skalnatém základu, obklopující vodní hladinu. Mapa je rozsáhlá, pohybujete se po skalách, po vodní ploše, přes mosty. Postupně proběhnete celou oblast, abyste se po skalách dostali do centrální budovy. Nepřátelský odpor je průběžně dávkován, navíc s bonusovým teleportováním dalších monster. Akce je již tužší, ale zvládnutelná. Boje v otevřeném prostoru byly velice příjemné.

Tragedy of the Commons od bigolbillyho se odehrává na pozadí zničeného hořícího města, u něhož se rozkládá základna UAC. Musíte prozkoumat spletité chodby a místnosti komplexu, jenž je zvenčí ohraničena přírodními scenériemi. Dostanete se do prostor báze, se střídajícími se barvami textur, naleznete také exteriérové lokace. Level je nelineární s více možnostmi vaší cesty, takže se nebudete nudit ani při opakovaném průchodu. Intenzita odporu je adekvátní, boje jsou zábavné na pozadí průzkumu spletitého komplexu. Na závěr vás čeká řežba v otevřeném prostoru na pozadí trosek města a na rozloučenou vám zamává kyberdémon, jenž musí podlehnout palbě vašich zbraní.

Poslední úroveň, Escape From Hell City, vytvořil A. Gamma. Jedná se o nejkomplexnější level z celého projektu. Ocitnete se ve městě s mrakodrapy, propletenými ulicemi, parkem, rozestavěnou budovou, všude kolem plakáty a reklamy, vše působí spíše jako mapa ze hry Duke Nukem 3D než z Doomu. Navíc musíte prošmejdit interiéry budov, kde naleznete další reálné lokace, jako třeba supermarket, taneční klub a další. Akce je hektická, nejen na ulicích, ale hlavně ve zmiňovaných vnitřních lokacích, kde bývá odpor notně tuhý. Na závěr nastává totální masakr před východem. Mapa je dlouhá a hrála se přímo skvěle.

Fall of Society bych doporučil hrát spíše na třetí obtížnost, tedy Hurt Me Plenty. Ne že by Ultra Violence byla nezvladatelná, ale třetí level obtížnosti mi poskytl dokonalý zážitek, kdy intenzita odporu byla vyvážena možností průzkumu a hledání skrytých lokací bez stresu z nezvladatelných soubojů.

Projekt je tedy skvělou řežbou, jež vám poskytne sice pouze čtyři mapy, ale propracované a zábavné, oplývající hojností akce a zábavnou hratelností. Takže jako další z Doomer Boards projektů si stoprocentně zaslouží mé doporučení a vaši pozornost.

Instalace:

Odkaz ke stažení nabízí opravenou verzi 1.1 pod názvem FallOfSocietyV1_1.WAD. Po stažení instalačního balíčku FOS.ZIP jej rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem. Hru spustíme přetažením WAD souboru na spouštěcí soubor portu. Fall of Society vyžaduje ZDoom verze 2.8.1 nebo GZ Doom. Používal jsem aktuální verzi GZ Doomu a nezaznamenal jsem obtíže. Jen na slabším stroji zejména poslední mapa občas zacukala, patrně díky velkému rozsahu levelu. Ale tento problém je zmiňován v popisku. Při obtížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Fall of Society – id Games

Fall of Society – Doomer Boards forum

Fall of Society – DoomWorld forum

Fall of Society – ModDB

 

No Comment.

Add Your Comment