2021
03.24

Autor: Roman “Romsu89” Suchomel (14.3. 2021)

Jak jste se mohli dočíst v lednovém bilančním článku, na letošní rok se připravuje pěkná řádka projektů z české produkce. V mezidobí přibyly další dva, ale na jejich oficiální oznámení je ještě relativně brzy. Jedním z prezentovaných titulů byl třílevelový mapset Archi-tek, který jeho autor, Roman Suchomel (alias Romsu89), právě teď dovedl k úspěšnému konci. Cožpak o to, ještě není nahrán na oficiální server idGames, kde upload souborů není úplně jednoduchý, ale jde v tomto případě pouze o formalitu a konec konců, přítomnost na tomto serveru není povinná. EDIT 31. 3. 2021 – Už je upload na server idGames dokončen.

Archi-tek je autorova prvotina. Ačkoliv by se mohlo zdát, že pouhé tři mapy budou sloužit jako prezentace rozjezdu tvůrčí kariéry a proběhnete je za jednu herní seanci, opak je pravdou. Rozsah mapsetu totiž odpovídá přinejmenším plnohodnotné epizodě pro Doom, ne-li více. Roman do designu šlápl s plnou vervou, tak jako na svůj oblíbený skateboard, a práce trvaly takřka 2 roky. Archi-tek je tím pádem opravdu vypiplaná a do detailů propracovaná práce.

Projekt je určen pro klasický Doom II. Ačkoliv vizuál vypadá svěže a moderně, Archi-tek má klasický vanilla charakter a nejsou zahrnuty moderní vymoženosti portů. Takže nečekejte 3D efekty a podobné technologické zázraky, ale starý dobrý a poctivý Doom v tradičním stylu. Hra byla testována pod osvědčeným GZ Doomem, LZ Doomem a portem Zandronum.

Archi-tek neobsahuje žádnou příběhovou linku či pozadí, po spuštění se vrhnete bez zbytečného zdržování přímo do akce. Každý level má odlišné tematické ladění. Enter the Archi-tek je rozsáhlou tech based základnou, Archi-tek on Earth se odehrává na zemi v městské zástavbě a Return to the Archi-tek je pekelně laděný s četnými podzemními prostorami.

Zejména vzhledem k tomu, že jde o premiéru v Doom designu v autorově portfoliu, je nutné pochválit zejména zcela impresivní architektonické ztvárnění úrovní. Nedivil bych se, kdyby měl Roman vzdělání architekta či projektanta. Na jednu stranu nejde o přesné realistické ztvárnění skutečných budov, ale struktura a vzhled rozsáhlých komplexů odpovídá té “doomovské” realitě v enginu hry. Mapy jsou neskutečně propracované a rozsáhlé, řekl bych až megalomanské, přitom nejde o nahodile k sobě poskládané jednotlivé sektory, ale vše na sebe vzájemně navazuje a má svůj smysl.

První mapa představuje rozsáhlý komplex základny. Kyselinové plochy v úvodu, kanálem se infiltrujete do útrob budov s rozsáhlými sály. Jádro mapy tvoří kyselinové jezero, naštěstí nezraňující, kolem něhož se rozkládá vícepatrová budova, kterou musíte prozkoumat. Nejprve šmejdíte po dně a posléze se dostanete vysoko nad hladinu po ochozech v dalších částech základny. Prostory jsou využity na 100 procent, žádná hluchá místa, ačkoliv rozloha báze je poměrně rozsáhlá.

Druhá úroveň se odehrává v megalopoli s vysokými mrakodrapy a rozsáhlými budovami včetně okolních exteriérů. Mapa je opravdu obrovská a může se stát, že na slabších strojích se vám bude hra poněkud trhat. Bojujete střídavě v exteriérech a pak infiltrujete jednotlivé budovy, se střídavým vizuálním stylem interiérů. Vyjedete až na vrchol mrakodrapů a z nich sledujete vskutku impozantní převýšení a panoramata. Navíc v dálce se tyčí pekelně zbarvená skaliska. Tuto mapu považuji z celého mapsetu za nejlepší.

Třetí a poslední level strávíte převážně v útrobách podzemí, i když v úvodu také zabrousíte do exteriérů. Zkoumáte technické části a pak obrovské propletené jeskyně s pekelnými a gotickými motivy. Mapa je největší, co se týká počtu protivníků a dá vám notně zabrat. Navíc s impozantním boss fightem v rozsáhlé, kyselinou ohraničené věži.

Po stránce grafiky hra nevyužívá nových externích zdrojů. Vystačí si s tím, co původní Doom II nabízí, snad jen drobné grafické doplňky a symboly Archi-teku se mi zdály nové. Novinkou jsou v některých oblastech stínová monstra, jež nejsou v určitých okamžicích vidět, a musíte po nich pálit naslepo. Obdivuhodná je záplava drobných detailů a dekorací, které sice na hru nemají vliv, ale přispívají k perfektnímu vizuálnímu zážitku. Je jich opravdu spousta a mnohé z nich jsou až filigránsky vypracované.

Archi-tek jsem absolvoval na třetí obtížnost, počet nepřátel je vskutku impozantní a neměl jsem odvahu zkoušet Ultra Violence. I tak byla akce poměrně tuhá, ale na druhou stranu nikoliv zákeřná. Nástrahy budete muset zvládat po celou dobu hry. Neustále na vás vykukují nepřátelé ze zákoutí či otevírajících se úkrytů. Nebo se teleportují, častou nástrahou jsou kulometčíci, mnohdy na strategických místech, kde se obtížně dají sejmout.

Během hry si příliš neodpočinete a akce je v podstatě permanentní. Staví se vám i bossové, zejména v druhé a třetí úrovni, samozřejmě zaklínači, a to na pozadí záplav slabších potvor. Na druhou stranu ale nejde o žádný slaughter fest a alespoň na Hurt Me Plenty považuji souboje sice za náročné a vyzývající hráče k pořádnému bojovému výkonu, ale bez zbytečné frustrace.

Mapy vyžadují do určité míry pozornost a důraz na orientaci, musíte prošmejdit opravdu všechno, tím spíš že cestičky jsou mnohdy úzké, ale při adekvátní pozornosti jsem příliš nebloudil. I když někdy se nad postupem musíte zamyslet. Třešničkou na dortu jsou secrety, jež se mi podařily nalézt úplně všechny v prvních dvou mapách, ale v té třetí mi jich polovina unikla. Možná v tom velkém rozsahu se dalo leccos přehlédnout.

Poměrně originální je finální boss fight. Pokud se prokoušete odporem na prostranstvích kolem Romerova úkrytu chráněným žhavou krví, přeběhnete přes most k bossově sídle vysoko na věži. Začnou se teleportovat monstra a výtahem vyjedete nahoru do místnosti s Romerem, kterého ale nemůžete zničit. Až po rychlé aktivaci čtyřech spínačů, což není tak jednoduché díky masivnímu odporu, Romero padne za vlast a vy končíte svou dlouhou pouť za tajemstvími Archi-teku.

Projekt je opravdu impresivní a pokud máte rádi rozsáhlé komplexní úrovně plné secretů, Archi-tek bude přesně pro vás. Akce je férová a vyvážená bez frustrujících momentů, pokud si zvolíte tu správnou obtížnost. Roman Suchomel si opravdu zaslouží velikou pochvalu a uznání za perfektní práci. Už teď se těším na jeho další projekty.

Instalace:

Archi-tek byl testován pod porty GZ Doom, LZDoom a Zandronum. Vzhledem k tomu, že se jedná o čerstvý a aktuální projekt, doporučil bych aktuální verze portů. Hrál jsem bez problémů pod GZ Doomem verze 4.42. Hra je určena pro Doom II, v instalačním balíčku najdete soubor Archi-TEK v1.0 final.WAD, který přenesete myší na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download – verze 1.0

Archi-tek – id Games

Archi-tek – DoomWorld Forum

Archi-tek – Liquid Doom Forum

Archi-tek – ModDB

 

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Určo tomu časem šanci dám, byť pouhá trojice map elán nijak nevzbuzuje. Ale chápu tu rozsáhlost, o níž si mě informoval už před několika měsíci. Rozhodně to vše hraji na UV. Kolik nepřátel v nějaké úrovni je? Tzn. číselný údaj na HUDu. A secrety mě zajímají též.

    Chybky v článku,

    “vzhledem k tomu, že jde premiéru” Za “jde” následuje písmo “o”.

    “vám bude hra poněkud trhat” Před tím vám má být zřejmě “se”.

  2. Díky za připomínky, chybičky opraveny :-).

    Hrál jsem na Hurt Me Plenty, ale na Ultra Violence to vypadá se statistikami takhle:
    1. 313 nepřátel, 6 secretů
    2. 785/9
    3. 1171/20
    V prvních dvou mapách jsem našel všechny secrety, v té poslední jenom polovinu