2021
05.11

Autor: Zanieon (7. 5. 2020)

Informace o levelu UAC Vinur Prime Research Base na mě vykoukla v jedné z Facebookových skupin věnované Doomu a jeho modifikacím (Old School Doom Only). Ve spojení s docela atraktivními screenshoty mě tento rozsáhlý level zaujal a hned jsem si ho uložil do adresáře s GZ Doomem, abych ho vyzkoušel. Mapa byla vydána už někdy v roce 2017, ale její autor Zanion připravil na květen 2020 její Redux verzi, v níž odstranil chybičky a projekt celkově vyladil do perfektního stavu.

Jde pouze o jednu tech based zaměřenou mapu, určenou pro moderní porty, ale její velikost je vskutku impresivní. Sestává ze dvou částí. Interiérová část je rozsáhlou výzkumnou základnou, v níž nechybí nic, co vědecká báze potřebuje. Prostory laboratoří, reaktory, skladiště, široké spojovací chodby i různé hangáry. Všechno pečlivě označeno cedulemi, hra vás postupně navádí a upozorňuje kudy se máte dát, takže nehrozí, že byste zbytečně bloudili, i přes opravdu rozlehlé prostory základny. Ty jsou opravdu až naddimenzované, zejména hangáry, a místy jsem měl dojem, že se v nich ztrácím.

A to vás čeká ještě druhá polovina úrovně s exteriérovými plochami a velkolepým městem v pozadí, jež je cílem vaší cesty. Ty se před vámi rozprostřou po odblokování masivní bariéry. Rozsáhlé přírodní scenérie se skalisky, pískem a vodní hladinou, do níž se dokonce můžete ponořit, budí dojem ještě větší rozlehlosti.

Design je poplatný současné době a využívá moderních prvků GZ Doomu, graficky je mapa velice pěkně vyvedena, vzhled je svěží a realistický. Přitom podstatná část textur respektuje původní Doom, ale najdete četné detaily, doplňky a modernější architektonické prvky, což dodává základně i přírodním panorámatům na realističnosti. Autor sice doporučuje aktivaci skoků i plížení, ale neměl jsem velkou potřebu je využívat.

Nicméně hratelnost není až tak dokonalá. Ačkoliv papírově tomu tak není a mutantů je zdánlivě dost, právě díky masivní rozlehlosti máte pocit, že jich je je málo a v sálech a chodbách panuje relativní prázdnota. Chybí mi ten pocit masivní invaze. Protivníci jsou většinou předem naservírovaní, zejména kulometčíci se mnohdy schovávají zákeřně za rohy a střílejí na vás ze zálohy. Pro oživení naštěstí absolvujete i slaughter festové pasáže, kdy se nepřátelé na vás postupně teleportují. Jeden z nich je v hangáru, kde se ovšem díky jeho rozlehlosti se přívalům nepřítel dá pohodlně utéct a rozprostřít si je na větší prostranství. Navíc je jejich rozložení relativně stereotypní, jenom záplava impů a prasátek, což se dá zvládnout pohodlně.

Munice je dost, tím spíš, když najdete dobíjecí stanici, z níž vytěžíte nejen munici, ale také zdravotní powerupy. V tomto místě je jich potřeba, neboť se na vás vyhrne další procesí příšer, kteří se na vás vrhají ve zdánlivě nekonečných přívalech ze dveří. Zde jsou boje poněkud obtížnější díky kompaktnějšímu prostředí a těžším protivníkům, ale úhybnými manévry se mi podařilo jejich útoky zpacifikovat bez ztráty kytičky.

Jak jsem již psal, orientace v komplexu je poměrně snadná, díky systému nápovědy a označení jednotlivých místností. Výjimkou je tedy exteriérová plocha. Zde se vám postaví těžší odpor včetně kyberdémonů a další všemožné havěti. Také jsou rozložení v prostoru, takže jejich likvidace není problematická. Problémem je, že se zde nachází poslední červený klíč, a ten se opravdu v přírodním prostředí hledá obtížně. Dokonce jsem absolvoval potápění v řece, ale tam opravdu klíč není a musíte prošmejdit každičký koutek, abyste ho našli v zákoutí za skalou. Pak již triumfálně přejdete přes dálniční nadjezd až k finální bráně a mapa je u konce.

Musím se zmínit ještě o soundtracku, jenž tvoří několik tracků známé elektronické skupiny Juno Reactor. Dodávají místy ambientní, jindy řízný, a navíc ke sci-fi atmosféře futuristické základny skvěle sedící hudební podkres. Během hraní jsem nezaznamenal žádné bugy či nedostatky, a tak se podařilo Zanienovi svůj projekt dokonale vyladit.

Z mapy mám relativně smíšené pocity. Solidní architektura, bohužel možná až příliš velkolepá, která zapřičiňuje místy spíše pomalejší tempo akce. Samozřejmě lze UAC Vinur Prime Research Base k zahrání doporučit, přibližně hodina strávená v rozsáhlé bázi není rozhodně ztraceným časem.

Instalace:

UAC Vinur Prime Research Base je GZ Doom exkluzivním projektem, tedy ke hraní potřebujete výhradně tento port. Ačkoliv verze není v dokumentaci k modifikaci specifikována, běžela mi pod poslední oficiální verzí bez problémů.  Po rozbalení instalačního balíčku si přenesete soubor UACVPRB-Redux.WAD na spouštěcí soubor portu a můžete hrát. Potřebujete samozřejmě Doom2.WAD.  Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

UAC Vinur Prime Research Base – ZDoom Forum

UAC Vinur Prime Research Base – ModDB

UAC Vinur Prime Research Base – DoomWorld Forum

Přiložená videoukázka demonstruje sice starší verzi, ale vhodnější a výstižnější video se mi nepodařilo najít, i když jeho kvalita není úplně nejlepší.

No Comment.

Add Your Comment