2021
09.30

Autor: Doom Master Wadazine Community (25. 4. 2021)

Před relativně krátkým časem jsme vydali informační článek o dvou magazínech věnovaným retro střílečkám. Zatímco E1M1 Magazine má širší záběr a píše o boomer shooterech všeho druhu, jak historických, tak o i čerstvých novinkách, Doom Master Wadazine se nás doomerů dotýká daleko víc, díky opravdu úzkému zaměření na klasický Doom.

Potěšitelné je, že kolem tohoto digitálního magazínu vznikla aktivní komunita, jež se nejen podílí na aktivitách kolem časopisu, ale také na různých multiplayerových kláních a kooperativním hraní. Všechno dění můžete sledovat na rozcestníku, kde je všechno pěkně a přehledně shrnuto. Co mi ale udělalo největší radost, je skutečnost, že se tvůrci Doom Master Wadazine aktivně pustili do tvorby nových levelů. Aktuálně jsou dva projekty v podstatě hotové, třetí je ve stadiu prvních příprav a autoři si rozebírají jednotlivé mapové sloty.

Jednotlivé mapsety jsou číslovány a odlišně tematicky laděny a mám pocit, že Wadazine Master Collection, jak jsou projekty společně pojmenovány, se hodlá vyrovnat podobně laděným megawadům z produkce serveru Doomer Boards, který nás také neúnavně zásobuje novým herním materiálem rozdílného tematického ražení. První kolekce nese podtitul The Rising, s atmosférou třetího a trochu zapomenutého dílu Doomu, ovšem poháněného klasickým id Tech 1 enginem.

Druhý balíček, Thy Flesh Vored, je poctou legendární čtvrté epizodě prvního Doomu – Thy Flesh Consumed. Nabízí 13 úrovní plných akce, jež notně prověří herní schopnosti každého doomera.  Třetí projekt se jmenuje Biophilia. Jak název napovídá, očekávejte návrat do přírody a komplexy základen budou obklopeny či pohlceny flórou. Zatím je přihlášeno sedm designérů, takže očekávám, že se brzy dostaví kýžený a očekávaný výsledek v podobě hratelného projektu.

My se v dnešním článku vrhneme na balíček číslo 1 – The Rising. Obsahuje šestici úrovní, které mají jedno společné téma. Přenést temný atmosférický zážitek Doomu 3 do vylepšeného enginu id Tech 1 a vylepšit a zrychlit akční složku oproti pomalejšímu tempu Doomu 3. Hlavním vizuálním prostředkem je balíček Doom 3 Textures for Doom z dílny doomera hidfana, který zpracoval a upravil více než 1650 textur a přizpůsobil je pro použití pod Doom porty. Spolu s novým soundtrackem se vám tak dostane atraktivního atmosférického zážitku.

The Rising je určen pro moderní programy – autoři jej testovali pod GZ Doomem, LZ Doomem a také pod řídce používaným portem k8vavoom. Použité převzaté grafické materiály dodávají projektu velice atraktivní vzhled. Už jsme tu na blogu měli konverzi v podobném stylu – DsDoom 3, jenž ovšem nedosahuje takové věrnosti, jelikož v době jeho vydání podobné grafické balíčky, jako mají tvůrci k dispozici dnes, nebyly k mání. The Rising opravdu odpovídá svému vzoru a široká škála textur umožnila autorům vytvořit mapy s rozdílným vizuálním pojetím. Jediný rozdíl je v ponechání tradičních protivníků z Doomu 2 na rozdíl od DSDoomu, jenž modifikoval i osazenstvo mutantů.

Moderním portům a jejich vymoženostem odpovídá také stavba jednotlivých levelů. Jejich základ je vybudován vesměs v tradičním stylu, ale interiéry i exteriéry autoři vyšperkovali četnými detaily a 3D prostředím, takže můžete najít výtahy, prostorové schůdky, jeřáb a podobné vymoženosti, které sice nemění klasickou hratelnost, ale vizuálně potěší a posouvají dojem z level designu o třídu výš. Zajímavé je odlišné pojetí map, v některých je povoleno skákání, v jiných ne a byl jsem zpočátku lehce dezorientován, ale princip je jednoduchý – dělejte si vše. co vám autoři umožní. Takže jestli hopsání nejde, zkrátka budete muset hrát po klasickém způsobu.

Prostředí komplexů je poměrně pestré. V interiérech budov panuje temná atmosféra, temnota a stíny, podíváte se do jeskynních chodeb s lávovými jezery, do skalních dómů a někdy si zabojujete v pískových exteriérech Marsu. Mapy tak nejsou monotónní na rozdíl od Doomu 3. Někdy máte na akci bohatý prostor, jindy jste s mutanty uzavřeni ve stísněných oblastech a musíte být ve střehu. Zajímavým prvkem je začátek s pistol startem v každém levelu, takže se ke zbraním musíte pokaždé poctivě probojovat. Jako v každém Doom projektu se nezbytnou součástí hry stává hledání secretů, které jsou zde zpestřeny tím, že se v tajných oblastech skrývají výtisky Doom Master Wadazinu.

Wadazine Master Collection 01: The Rising mě dostal hned v prvním levelu. Za podkresu atmosférického metalového nářezu se zobrazují úvodní titulky a také příběhový podkres. Musíte zachránit šéfredaktora Endlesse polapeného ve spárech démonů. Prozkoumáte úvodní chodby a kyselinový komplex a dostanete se do jeskyní plných žhavé lávy, které se musíte obratně vyhnout. Ve finále se ocitnete v místnosti s kyberdémonem, v níž zachráníte vašeho šéfa a další číslo Doom Master Wadazine může vyjít včas.

Bohužel atmosférický úvod s titulky se v dalším levelu už nekoná. Bojujete v poměrně rozsáhlém komplexu s četnými temnými zákoutími i podzemní oblastí. Třetí mapa kombinuje průzkum interiérů se střetnutím na venkovním prostranství Marsu včetně průchodu přes kovové můstky nad propastí. Ve finálním souboji se pak utkáte s několika kyberdémony najednou. Čtvrtá mapa se vizuálně vymyká, nabízí prosvětlené komplexy základny i exteriérů. Zde se mi tedy příliš nezdálo nebe při bojích ve venkovní oblasti a řekl bych, že se jedná o chybějící texturu.

Pátý level je poměrně komplexní a úvod jako by z oka vypadl úvodní sekvenci z Doomu 3. Zkoumáte potemnělé exteriéry a posléze infiltrujete útroby základny, která směřuje ven do ruin vykopávek na některém z Marsových měsíců.  Poslední úroveň vás vrhne do kompaktního a stísněného komplexu proloženého hladinami kyseliny. Končí poměrně tuhým boss fightem, který mi dal notně zabrat.

Akce je docela náročná a řádně prověří vaše reflexy. Autoři doporučují začít na Hurt Me Plenty nebo některou z nižších obtížností. Ultra Violence bych ve shodě s nimi doporučoval pro případné další zahrání, jelikož je nutná znalost prostředí a adekvátní příprava na nástrahy a léčky. Hru jsem si skvěle užil, a i třetí obtížnost je skvěle vybalancovaná a stává se adekvátní výzvou pro běžného doomera.

Wadazine Master Collection 01: The Rising je povedeným kouskem a jako počátek nové série Doom projektů je skvělým vykročením. Atraktivní a nevídané vizuální zpracování tvoří ruku v ruce s akční a vybalancovanou hratelností skvělý projekt pro každého doomera, zejména pro fanoušky konverzí s novými vizuálními motivy.

Instalace:

Wadazine Master Collection 01: The Rising je určen pro moderní porty, tedy LZDoom, GZDoom and k8vavoom. Instalace je nekomplikovaná, instalační balíček si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a soubor WMC01.PK3 si přenesete na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download (RC2)

WMC 01: The Rising – DoomWorld Forum

WMC 01: The Rising – ModDB

No Comment.

Add Your Comment