2022
01.20

DWmegawad Club CZ – prosinec 2021

Autor: Philip “Liberation” Brown a kolektiv (30. 11. 2021)

Série projektů 1000 Lines dovršila již svou třetí edici. Oba předchozí megawady se staly vděčným herním subjektem tvůrců akce DWmegawad Club, pořádané serverem DoomWorld, a třetí díl také neušel pozornosti organizátorů. Tradičně nám jej nabídl i jvempire, mozek české mutace akce. 1000 Line: Community Project i pokračování jsme podrobili na našich stránkách recenznímu rozboru. Aktuální megawad, jenž vyšel poslední listopadový den, nesmí tak na našem blogu chybět.

Mám pocit, že vedlejším záměrem akce DWmegawad Club je kromě společného hraní veřejné testování aktuálně vydaných komunitních děl a získání zpětné vazby, případně report bugů. 1000 Lines 3 totiž ještě oficiálně nevyšla na idGames a autoři nám předkládají zatím verzi v podobě Release Candidate 3. Prakticky hned první den se objevil poměrně zásadní bug, a tak při prosincovém hraní jsem musel využít hotfixu, který autoři připravili, aby se jejich megawad dal pohodlně dohrát.

Jak jsem měl možnost v průběhu času sérii 1000 Lines hrát, vidím jednoznačně pozitivní kvalitativní vývoj a aktuální díl je pro mě subjektivně nejlepší. Ale jistě i objektivně, zejména po stránce produkčních hodnot, ale i hratelnosti, což stvrdila odborná porota ankety Cacowards, jež 1000 lines 3 vynesla mezi nejlepší projekty roku 2021.

Tvůrci opět použili osvědčený grafický balík OTEX ve Vanilla úpravě pod názvem Votex, a na vizuálu je to znát, nová grafika přináší osvěžení oproti původním doomovským texturám, i když osobně už vnímám OTEX textury jako lehce okoukané. Kompletní je rovněž nový soundtrack, na němž se sice povětšinou nepodílela ta nejznámější jména Doom scény, hvězdné postavení má snad jen Dragonfly, ale hudba se povedla a střídají se tracky nejen řízné, ale i atmosférické.

Z hlediska designu map se projekt drží zavedených principů, tedy pouhých 1000 linek na každou úroveň, což na jednu stranu přináší autorům omezení tvůrčího rozmachu, na druhou stranu pro hráče spíše menší rozsah a kratší dobu jednotlivých levelů, což v dnešní uspěchané době někomu přijde určitě vhod.

Megawad nabízí 32 regulérních, a navíc ještě dvě bonusové mapy, i když u nich jde spíše o doplněk základního obsahu a druhá z nich je dokonce pouze demonstrační a ukazuje v přehledu novou grafiku a monstra. 1000 Lines 3 je rozdělen na tři zbrusu nové epizody. Každý z nich má unikátní zaměření i vizuál, takže hra je pestrá a prostředí díky tematickým odlišnostem nenudí. Navíc přibyly tři nové exempláře monster, specifické pro každou část.

První epizoda, The Mars City, se odehrává ve sci-fi prostředí základen a komplexů Marsu. Jako nový protivník se objeví voják s plazmovou puškou, který dokáže být notně nepříjemný díky kadenci svých střel, jež poměrně vydatně zraňují. Zejména ve větším počtu může být problém. První část je paradoxně podle mého názoru nejslabším článkem, zejména díky relativně uniformnímu prostředí. I když se autoři snaží o designové a architektonické změny, vizuál je poměrně monotónní a vizuál se mnohdy docela opakuje. Zkrátka na tech based mapách a urbanistických komplexech Marsu se příliš inovací vymyslet nedá.

Druhá část vás přenese do časů středověku, do časů Tudorovské dynastie, kterou známe ze stejnojmenného seriálu. Nešlo rozhodně o přívětivou dobu k žití, ovšem 1000 Lines 3 nám nabízí alternativní pohled s doomovskými mutanty v hlavní roli. A věřte, situace na bojišti je daleko horší než v historických časech. Design je poplatný zejména hře Heretic včetně grafiky a textur, i když jako monstra se představuje skvadra potvor z Doomu. Doplněná novým nepřítelem, kterým se stal temný gargoyle. Ten je známý z modů pro Heretic, kupříkladu z Jaedenova megawadu Tenebrum, nicméně zde je rychlejší a agresivnější. Stavba úrovní je daleko zajímavější díky pestřejší škále prostředí. Starobylá sídla i okolí vypadají daleko lépe než města na Marsu, téměř každá úroveň má odlišný motiv a zaměření. Hra mi tak odsýpala daleko lépe a herní zážitek byl podstatně lepší.

V nastoleném vysokém kvalitativním trendu pokračuje i třetí soubor levelů – Tropic Nightmare. Jak již název napovídá, ocitneme se v horkém tropickém podnebí v prostředí džungle, a s tím souvisí nové vizuální ladění plné zeleně, stromoví a bohatých exteriérů v podobě skalisek a objektů základen zakomponovaných do přírodních kompozic. A k tomu nový protivník, tentokrát poněkud těžkotonážní, v podobě obrněného bojovníka v plynové masce s plamenometem, který je na blízko opravdu nepříjemný. Pokud bych měl dojmy z příslušných epizod shrnout, nejvíce se mi líbila exkurze do historie v podobě Turodorovských časů.

Principy designu se neliší od předchozích megawadů v sérii. Dostane se vám díky omezení linek spíše kompaktnějších levelů, bez zbytečných příkras a vypiplaných architektonických detailů a design je poplatný akčnímu zaměření, na které je kladen důraz. Hrál jsem tradičně na třetí obtížnost, abych docílil plynulé hry, autoři sami upozorňují, že na čtvrtou obtížnost vás čekají slaughter festy, což jsem rozhodně nechtěl riskovat.

Nepřátel je v mapách tak akorát, ale průběžně se teleportují, vrhají se na vás ve skupinách a obtížnost je nasazena docela vysoko, ale souboje jsem zvládal dobře, i když mnohdy s vypětím všech sil. Čtvrtá obtížnost tedy musí být daleko tužším oříškem. Potěšitelné jsou zbraňové modifikace. Potěší hlavně rychlé přepínání, což v hektických soubojích usnadňuje dynamiku boje a střídání zbraňových kousků. Pistole a brokovnice byly vylepšeny a střílejí rychleji, a hlavně – místo kulometu máte k dispozici útočnou pušku, která má nejen vysokou kadenci, ale velice dobře poslouží k přesně palbě na dálku, což dokonale pomůže při eliminaci vzdálenějších protivníků osazených na skalách, v oknech či na věžích.

Boje jsou tak velice zábavné a na podkladě skvělého level designu se vám nabízí dokonalý akční zážitek spolu s osvěžením bojových taktik díky přítomnosti nových mutantů. 1000 Lines 3: Community Project je tak dokonalým souzněním perfektního level designu a příjemnou a velmi dynamickou akcí, jež odsýpá rychle a bez zdržování zákysy a hledáním správné cesty.  Třetí díl 1000 Lines je dokonalým a nejlepším završením série. Uvidíme, jestli se ještě dočkáme čtvrtého dílu.

Instalace:

1000 Lïnes 3 je vanilla kompatibilní projekt, který by měl běžet na všech standardních portech, Osobně doporučuji osvědčený GZ Doom, autoři hru testovali s Chocolate Doomem, Crispy Doomem, PrBoom +, DSDA-Doomem, portem Woof! a Eternity. Hra běží pod Doomem 2, ke spuštění potřebujete instalační balíček, jenž najdete o kousek níže. Obsahuje základní instalační balíček a hotfix, který opravuje chybu, jež znemožňuje sebrání munice do plazmové pušky od mrtvých vojáků. Oba ZIP soubory si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a spustíte přetažením obou WAD souborů na spouštěcí soubor portu. Pokud byste chtěli zkusit bonusové levely, potřebujete použít cheat IDCLEV33 nebo IDCLEV 34. Předpokládám, že po vydání na idGames bude k dispozici jednotný instalační balíček, ale zatím se budete muset spokojit s aplikací hotfixu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

1000 Lines 3: Community Project – DWmegawad Club CZ

1000 Lines 3: Community Project – DWmegawad Club

1000 Lines 3: Community Project – DoomWorld Forum

1000 Lines 3: Community Project – idGames (COMING SOON)

1000 Lines 3: Community Project – Doom Wiki

1000 Lines 3: Community Project – Cacowards 2021

Appendix: Popis jednotlivých úrovní – Mapa / Autor / Hudba a skladatel

** Episode 1 – Mars City **

Map 01 – Dust Devils / Aquila / Last Call For All Passengers by AD_79

Po složitém pátrání a bádání v rozsáhlejších mapách se vracíme k jednodušším a kompaktnějším levelům ve třetím díle projektu 1000 Lines 3. Opět používá osvědčený vizuální motiv balíku OTEX v inovované vanilla verzi. První level přináší základnu uloženou ve skaliscích s kyselinkou kolem, mapa nabízí tři výškové úrovně, mezi kterými se přenášíme teleportem a výtahem. Kromě nového vizuálu potkáme prvního nového nepřítele – plazma zombie – a uvidíme nové sprity pistole a místo rotačního kulometu disponujeme útočnou puškou. Po eliminaci prvních protivníků se vrhneme do kyseliny pro první klíč a výtahem pak vyjedeme nahoru do dalšího patra, kde najdeme klíč k červeným dveřím. Klíče jsou mimochodem barevně odlišné – máme zde zelený a fialový, snad to nebude v dalších mapách příliš matoucí, protože na mapě se dveře zobrazují v původní barvě. Protivníků je pouze 46 na třetí obtížnost, ale i tak se průběžně doplňují, takže se nenudíte. Minul jsem raketomet, jenž se na mě potměšile smál na sloupku, a ještě jeden další secret. Příjemná mapička na úvod.

Map 02 – Tharsis Awakens / Eris and Dragonfly / Stargaze by Psyrus

Ocitnete se v poněkud rozlehlejší základně a čeká vás také notně tužší odpor v podobě 170 mutantů k odstřelu. Okny koukáte na lávová pole v okolí, ale musíte se dát přímo, kde zpacifikujete nepřátele, promenádující se kolem fialového klíče. Nakouknete i do skal, kde vás ostřeluje první arachnotron, ale se samopalem si s ním hravě poradíte. Postupně zkoumáte chodby základny a čelíte průběžnému odporu, přičemž přítomnost raket tuší, že vám nepřátelé svou základnu nedají jen tak. Mutanti se zjevují odevšad, ze skrytých zdí, nebo se teleportují, takže akce je kontinuální a rychlá. Podíváte se i na venkovní plochy, kde vás čeká záplava hochů s plazmovkou, kteří vám notně mohou pocuchat fazonu. Naštěstí dostanete do ruky plazmovou pušku, do které máte z mrtvých vojáčků munice dost. Pokud jste tedy aplikovali hotfix. Zdánlivý klid před východem se změní v hektickou akci a až třemi spínači si otevřete cestu k exitu. Zdá se, že mapy budou rychlé a plné akce, tentokrát se autoři ani neobtěžovali se secrety.

Map 03 – Lower city grime / Liberation / Isosceles by Psyrus

Jen se rozkoukáte a pálí po vás zombie vojáčci a impové ze všech stran na úvodním prostranství, takže opět máte co dělat. Pokud používáte mouse look, tak se můžete pokochat dokonalou iluzí vysokých věžáků. Vyběhnete po schůdcích nahoru, abyste si zpřístupnili cestu nahoru a poté, co seskočíte z můstku zpět na nádvoří, otevřou se vám dveře do interiéru komplexu, což je provázeno bohatou náloží nepřátel. Poté, co výtahem sjedete do hlubin základny, procházíte po cestičkách nad kyselinou a utíkáte kupředu, přitom pacifikujete četné mutanty včetně těch silnějších, kteří po vás pálí ze všech stran. Na otevřeném prostranství pod mrakodrapy se vám plazmovka opravdu hodí a je vidět, že autor s tímto počítá, protože nábojů pro ni je zde přehršel. Pak již po užších cestičkách proniknete k východu. Mapa je lineární a prst na spoušti držíte permanentně. Pěkný akční kousek.

Map 04 – Monuments of Mars / reflex17 / Digislide by Psyrus

Čtvrtá mapa je plošně docela rozlehlá a vzhledem k malému počtu nepřátel mi připadala docela prázdná a v rozsáhlých plošných chodbách, halách a otevřených prostranstvích jsem se docela ztrácel. Pobíháte a ostřelujete mutanty a mapa vás vede rovnou za nosem. Ale najdou se i skrumáže, ve skladovacím hangáru vás čeká zaklínač a venku před východem na ploše před palivovými věžemi se na vás vrhnou zástupy přeskinovaných kakodémonů, kteří mají křiklavě zelenou barvu. Mapa uteče velice rychle, ani se nenadějete a je konec. Z hangáru se už nedá vrátit zpátky, takže jsem na hledání dvou chybějících secretů rezignoval. Poněkud slabší úroveň.

Map 05 – Martian Vista / Walter / Undefined by AD_79

Pátý level vás přenese do kompaktní základny. V úvodu si můžete dát svačinu v baru, samozřejmě až poté, co zlikvidujete přihlížející zombie vojáky. Pak se vrhnete do zkoumání základny plné chodeb s výškovými převýšeními, výtahy a dveřmi, ke kterým si musíte opatřit klíče. Zajímavostí je stacionární a nezničitelná střílna, chránící perimetr ohnivými výboji. Nepřátelé jsou dávkováni průběžně a tentokrát vás nečeká jejich teleportování. Level opět rychle ubíhá, a dokonce můžete seskočit do exteriérů. Zde se mi započítal secret, ale jak se dostat na skálu ke spínači, jenž spouští megasféru, to se mi přijít nepodařilo. Pěkná akcí naplněná základna.

Map 06 – A Memory From Earth / Aurelius / Creators by Psyrus

Poměrně stísněná mapa, v níž jsem si připadal, že se pohybuji v kruhu. Hned zpočátku na vás začnou pálit nabíhající nepřátelé. Vlevo je modrý spínač a vy se musíte dát směrem doprava, kde bojujete ve stísněných točitých chodbách, kde máte poměrně málo prostoru k manévrování, a navíc na vás útočí často nepřátelé ze zálohy, a jako naschvál jde většinou o protivné plazma boys. Postupnou aktivací spínačů si spouštíte i poněkud větší arénové prostory, ale než jsem dospěl k zisku modrého klíče, průchod stále stejnou cestou jsem absolvoval asi třikrát. Poté, co se dopídíte k modrému klíči, spustí se na malém prostoru invaze revenantů, impů a kulometčíků, což je nejobtížnější část levelu. Pak jen kyberdémon, zaklínač a máte hotovo. Další zaklínače potkáte i v průběhu explorace mapy. Mapa je poměrně obtížným kouskem.

Map 07 – Back Alleys and Interlopers / Chester / Patterns by Psyrus

Po textovém předělu pokračujete dále v další kompaktní úrovni, jež využívá prostor na maximum včetně výškových převýšení. Na pískovém podkladě zkoumáte městskou základnu kolorovanou v šedých kovových barvách, přičemž na vás průběžně útočí palba spíše slabších mutantů. Poté, co eliminujete odpor, musíte chvíli přemýšlet, kudy dál, koukáte na zelený klíč za plůtkem, ale cesta k němu nikde. Ale nakonec najdete správný směr vedoucí přeskokem do hloubky do dalšího sektoru, kde opět čelíte tuhým soubojům, přičemž se musíte vyvarovat sudům, jež jsou kolem vás rozprostřeny. Po výtahu postoupíte opět do výšin, kde po tuhých bojích včetně dvou zaklínačů se dopídíte ke klíči, jenž vám otevře cestu k východu. Kompaktní základna se mi velice líbila, směšuje poměrně náročnou akci s trochou přemýšlení, kudy dále.

Map 08 – Concrete Avalanche / Scotty / Sludge by Dragonfly

Zajímavá mapa, v níž se ocitnete v tech based základně obklopené lávou a skalami, jež slouží patrně k těžbě. Hlavní nástrahou, samozřejmě kromě nepřátel, jsou všudypřítomné drtiče, mezi kterými se musíte proplétat a aktivovat spínače, což vede obvykle k invazi nepřátel ze zákrytů, což mnohdy na stísněném prostoru vede k hektickým bojům se zběsilým nanévrováním. Cestičky jsou nelineární a musíte najít dva klíče, které vedou k odblokování posledního drtiče vedoucího k exitu. Mapa je docela nepřehledná, i když není rozlehlá. Ale nakonec se dobrá věc podařila a oba klíče jsem našel. Nicméně při reloadu pozice před východem poslední drtič zůstal spuštěn a musel jsem použít cheat. Mapa v kontextu megawadu průměrná, i když idea pohyblivých stropů je zajímavá.

Map 09 – Martian Midnight / DMPhobos / Dark Matter by Tristan Clark

Klasická tech based mapa, v níž infiltrujete komplex plný nepřátel, ale čekají na vás i spletité cestičky, alespoň na první pohled. Čekají vás propletené chodby, výtahy i schůdky, prokládané prostornějšími oblastmi, v nichž si můžete zabojovat s celkem 160 mutanty. Mapa zahrnuje spoustu spínačů, díky kterým se neustále něco otvírá, přibývají protivníci, ale vcelku je průchod lineární a nikde jsem nebloudil. Akce je poněkud tužší, jelikož na vás čekají tři kyberdémoni, navíc na dvou místech prokládáni invazí baronů, přičemž v prvním případě se vám teleportují zákeřně za záda. Nicméně vše se dá zvládnout, level byl zábavný a hrál se velice dobře.

Map 10 – Red Alley / Alter / Fabricated Paradise by AD_79

Jubilejní desátá mapa se odehrává v exteriérech, v nichž vás čeká více než 300 protivníků. Samozřejmě se na vás nevrhnou najednou, ale postupně a otevřená prostranství se zaplňují hordami protivníků všeho v druhu v pestré směsici. Masakry se opakují postupně ve vlnách, tak jak proniknete do nové oblasti nebo za otevřenou bránu. Mapa je náročná, ale férová a najdete dost lékárniček i power upů. I přes velký počet protivníků mapa rychle odsýpá a slouží hlavně k odreagování a procvičení vašich reflexů. Tím spíš, když najdete několik bossů.

Map 11 – In Kasei Valles / Aurelius / On The Outer by Alfonzo

Poslední jedenáctý level uzavírá první epizodu. Přináší komplexní strukturu, přitom na relativně malém prostoru. Ocitnete se v úzké chodbičce mezi skalami, shora na vás zezadu zhlíží kyberdémon. Postoupíte na kyselinové prostranství, kde vás postřelují mutanti shora, včetně druhého kybernetického bosse. Musíte spínačem aktivovat výtah, kudy se dostanete do bezpečí z kyselinky, přičemž nesmíte váhat, jelikož vám brzy vyprší ochrana obleku. Pak procházíte mezi skalisky více směry, můžete mezitím zlikvidovat kyberdémona a postupně bojujete v otevřeném prostranství, abyste si aktivovali výtahy a sebrali oba klíče, jež potřebujete ve finále k otevření bariéry, jež vede k východu. Mapa je velice povedená a nabízí hektické souboje v perfektním a důmyslně designovaném skalním prostředí.

** Episode 2 – Tudor Times **

Map 12 – Forlorn Hope / Liberation / Eminence by Psyrus

Z futuristické budoucnosti se Doomguy přenese na Zemi, jen ovšem v době Tudorovské éry. Což mu nikterak nebrání si to s mutanty vyřídit i ve středověkých reáliích. Autoři nás nenechají vydechnout a bez jakýchkoliv skrupulí nás jen s pistolí vrhnou do akce.  Na uvítanou vás zasype firebally nový nepřítel, černý gargoyle, jenž je ovšem upraven a třeba na rozdíl od Jaedenova megawadu Tenebrum je znatelně rychlejší a agresivnější. Prostředí je goticky laděno, zkoumáte útroby hradu, přičemž se musíte vydat na dvě strany, abyste postupně získali oba klíče, potřebné k otevření finální brány. Akcce je poměrně hektická a autoři s tím počítají, jelikož najdete brzy raketomet s bohatými zásobami munice a velice se hodí. Prostoru na střetnutí je také dost. Potěší drobné detaily, jako slepičky a ovečky za plotem. Velice povedená mapa na úvod.

Map 13 – Viridical Mines / Worm / Solstice by AD_79

Prostředí dolů je opět skvěle zpracováno. Rozkoukáte se na travnatém porostu v kulisách stromů a musíte se vrhnout do hloubky doliny mezi skalami. Vyřídíte si to s mutanty okupujícími dno rokle i skaliska a výtahem vyjedete do prvního patra. Pomocí spínače a výtahu rychlým během postoupíte do vyšší sféry a nahoře musíte vyřídit odpor dotírajících mutantů, abyste se dostali k modrému klíči. Ten vás postupně dovede až k exitu. Nepřátel je sice jenom devadesát, ale dokážou vám notně zatopit, navíc když se proti vám vrhají v temných nepřehledných oblastech. Gotické mapy se mi zatím velice líbí.

Map 14 – Bad Manor / Nootrac4571 / Lost in Scripture by AD_79

Třetí středověká úroveň a opět nový motiv. Tentokrát zkoumáte plošně rozlehlé město s četnými budovami. Nejprve si musíte poradit s náloží mutantů na otevřeném prostranství, přičemž se někteří ještě přiteleportovávají. Centrální budova plná tuhého odporu je opatřena dveřmi, ke kterým musíte najít klíče. Musíte pošmejdit venku a najít tam zákoutí vedoucí do relativně skrytých sektorů, kde najdete potřebné klíče. V centrální hale pak podstoupíte tuhé souboje, abyste si našli cestu k poslednímu fialovému klíči, jenž nabízí vstupenku do poslední oblasti ukrývající se za fialovou branou. Poslední tlačítko spustí lavinu a venku se na sloupech objeví zaklínači a záplava gargoylů, které není snadné zlikvidovat. Další skvělý level.

Map 15 – The Black Ramparts / Bauul / Our Final Dance by Tristan Clark

Poměrně tuhý oříšek. Pohybujete se v hradu a po vysokých hradbách nad kyselinovou propastí. Hned na úvod vás spatří kyberdémon a opravdu není snadné se vyhýbat jeho střelám, tím spíš, když kolem vás je nepřátelský doprovod.  Boss je osazen přímo v centru komplexu, takže vás může trefit prakticky všude, jeho likvidace vám spotřebuje munici, takže jsem ho nechal být, jen musíte být stále ve střehu a počítat, že zdálky přiletí jeho raketa. Boje na úzkých hradbách vás provází celou mapu a jsou poměrně náročné. Samozřejmě se dostanete i do budov, ale zde jsou prostory též stísněné. Na závěr se konečně po úzkých cestičkách po hradbách probojujete na rozsáhlejší nádvoří, na němž postoupíte ostré souboje s velkým počtem zombie vojáčků, impy a zaklínačem. Ve finále konečně můžete telefragovat zlotřilého kyberdémona a pokud chcete vstoupit do tajného levelu, musíte pošmejdit po mapě a najít druhý exit, který ani není označen jako secret, ale dá se snadno přehlédnout.

** Secrets maps **

Map 31 – Farfarout / Xyzzy / Moonlight Butterfly/Dark Sun Gwyndolin from Dark Souls

Poměrně temná a krátká odpočinková úroveň. Spočívá zejména ve šmejdění a pátrání, kudy se dát a jaké tlačítko stisknout.  Zprvu pátráte v uzavřených tmavých chodbách mezi kovovými stěnami a postupně se vám otevře druhá část mapy, poněkud více otevřená. Nepřátel je pouhých 26, přičemž se objevují postupně a po jednom, dominují impové a občas revenant. Ve finále se vám zpřístupní cesta k teleportu, jež vám umožní získat klíč k dvířkám k exitu. V zásadě nejde o nic převratného.

Map 32 – Vintage Murderfest / Roofi / To Drink the Blood of Stars By AD_79

Druhá tajná mapa nevyžaduje nalézt secret v předchozí úrovni a dostanete se do ní automaticky. Ale oproti kratičké 31. úrovni jde o velice tuhý masakr. Designér vás vrhne do víru bojů, na nádvoří se proti vám vrhne horda nepřátel a ze zamřížovaných oken vás ostřelují hell knightové v hojném počtu. To ale není vše, čekají vás další sály a navíc chodby, také plné nepřátel, včetně dvou kyberdémonů. Jako možnost usnadnění lítých bojů vám poslouží secret hned v první místnosti, kdy pomocí skrytého tlačítka se dostanete na vyvýšenou oblast s nesmrtelností a municí i zbraněmi včetně BFG. V mapě potřebujete najít dva klíče, jež slouží k odblokování spínačů. Úvodní vlny nepřátel jsou poměrně dobře zvládnutelné, ale ta poslední po aktivaci finálního tlačítka na vás vrhne několik zaklínačů provázených dalšími vlnami mutantů. Tuto poslední vlnu jsem již nezvládl a musel jsem použít cheat.  Mapa je zábavná, ale poslední vlna mohla být trochu přístupnější.

Map 16 – Corruption / Pegleg / Pathfinder by Psyrus

Návrat do původní kampaně. Tentokrát se pohybujete ve venkovní oblasti kolem domků, jež jsou obklopeny nepřáteli, kteří se průběžně teleportují po dosažení určitého milníku v mapě. Jakmile si vyčistíte venkovní oblast, můžete se vrhnout do průzkumu interiérů. Jsou zde jednak secrety a pomocí tlačítek si postupně zpřístupňujete další oblasti budov. Přičemž se další enemáci objevují znovu i venku, takže máte pořád co dělat. Ve finále si musíte otevřít bránu, jež za hojného odporu mutantů vás dovede k exitu. Relativně kratší a pohodová úroveň.

Map 17 – Ceremony of a Thousand Stars / AD_79 / Where Time Ceases to Be by Ad_79 (Additional texture and flats made by Jimmy)

Velice zajímavé skalní město, tvořené kamennými skalními masivy v kombinaci s vysokými domy zakomponovanými do komplexů skalisek. Mapa je rozlehlá plošně a pracuje s výškovými převýšeními, výtahy a s nutností přeskoků přes skalní cestičky, jež se tyčí nad vámi. Nepřátel je relativně málo, ale jsou velice dobře strategicky osazeni, takže vás mohou z vrcholů a zákoutí dobře trefit. Při bojích se uplatní v hojné míře raketomet, naštěstí jsem do něj měl dost munice. Mapa je jinak lineární a postupujete stále přímo bez zbytečných návratů a postupnou aktivací spínačů se využitím všech tří klíčů se hladce dopídíte k východu. Pěkná práce.

Map 18 – A Farewell to the Dark Ages / antares031 / Darkest Hour by Tristan Clark

Perfektní akčně zaměřená úroveň odehrávající se v propletených exteriérech a chodbách na podkladě vodní hladiny. Nezastavíte se prakticky od začátku, neustále se na vás vrhají nepřátelé a postupně zkoumáte jednotlivé oblasti a sjednáváte si přístup do zatím skrytých zákoutí za plůtky a rozplétáte tak klubíčko mapy, přičemž potřebujete postupně všechny klíče. Akce je férová, zprvu snadno zvládnutelná, ale později přituhne, zejména slaughter fest u fialového klíče je docela náročný. Ale to ještě není všechno, na konci na vás vybafne kyberdémon, který je na malém prostoru docela oříškem, ale naštěstí se mi jej podařilo s pomocí těžkých zbraní zpacifikovat. Docela mě pobavil prasečí chlívek plný krmících se pašíků.

Map 19 – Gutter Waltz / Dac / Jellyfish by Psyrus

Poměrně krátká mapa odehrávající se v kulisách městečka s výletem do skal na konci levelu. Postupně krůček po krůčku si sjednáváte přístup k výtahům a spínačům, díky kterým se postupně aktivují schody, jež vedou na doposud nepřístupná místa. Každá akce je provázena nadílkou mutantů včetně poněkud obtížnějších střetnutí. Na závěr musíte spadnout na otevřené skalní prostranství, kde si to vyřídíte s dalším přívalem nepřátel na skalách a na vodní hladině. Mapa příjemně odsýpala a ubíhala bez zádrhelů. Další pěkný kousek.

Map 20 – Wall of Omens / WH-Wilou84 / Paleblood waltz by AD_79

Poslední část druhé gotické epizody je velice obtížným nářezem. Hned v úvodu se na vás vrhnou mutanti jako zběsilí, jakmile o kousíček postoupíte, tak se otevře stěna a přibudou další. Jakmile zpacifikujete úvodní odpor, postoupíte teleportem do další otevřené části. Zde na vás čeká vysoko na hradbách spousta arachnotronů a další mutanti dole, kteří vám znepříjemňují život. Než se postupně podaří eliminovat pavouky, trvá to docela dlouho, a navíc spotřebujete velké množsví munice, hlavně proto, že jsou daleko a palba na blízko tak není možná. Postupnou aktivací tlačítek si najdete cestu k fialovému klíči, hlavním cílem je však najít klíč modrý, jenž vám otevře poslední a nejtěžší část. Na nádvoří se proti vám vyhrne kyberdémon a spousta baronů. Toto střetnutí bylo opravdu těžké a vyžadovalo několik reloadů pozice. Zakončení gotické části se povedlo perfektně.

** Episode 3 – Tropic Nightmare **

Map 21 – Skull / Lord_Z / Timeweaver by Psyrus

Třetí epizoda se odehrává v tropickém ráji, jenž je ovšem zaplněn nepřáteli. Na začátku se proti vám vrhnou vojáčci, kteří se ztrácejí v travnatém porostu, ale vzápětí se proti vám postaví i mancubus nebo arachnotroni. Z otevřeného prostoru proniknete do důlní chodby a do rozsáhlé jeskyně, kde po vás pálí revenanti a arachnotron a až díky jejich vzájemným soubojům se mi podařilo tuto část zvládnout. Zpočátku je třeba šetřit munici, jelikož jí nenajdete zrovna přehršel. Potkáte nového nepřítele, kybernetického vojáka s plamenometem, jenž svou odolností odpovídá zhruba hell knightovi. Z jeskyně seskočíte dolů do další travnaté a skalnaté části, kterou proniknete zpět do důlního tunelu, kde se na vás vrhnou impové, původně zavření za mřížemi. Získáte modrý klíč a postupně se prokousáte k východu. Pěkná a pestrá mapa.

Map 22 – Crossbones / Dreadopp / Sanctuary by AD_79

Po krátkém úvodu v kamenné chodbě proniknete do skalního otevřeného sálu, kde se na vás vrhnou protivníci ze všech stran a máte co dělat, abyste se ubránili. V cestě vám brání blokované dveře a spínač, takže musíte proniknout jeskynní chodbou do další skalní oblasti, kde po klikatých cestičkách nad vodou bojujete s nepřáteli a dostanete se k výtahu s modrým klíčem. Ten vám umožní vstoupit do dveří, kde vás čeká tuhé střetnutí s revenanty a následně se objevíte v druhém skalním dómu, kde na pyramidě z lebek na vás zhlíží kyberdémon a postupně se objevující hell knightové, s nimiž bojujete na úzké cestičce nad lávou. Naštěstí s pomocí plazmovky se podařilo zpacifikovat nejen je, ale i kyberdémona a výtah se zeleným klíčem mi byl již přístupný. Následně vás čeká finální střet a pomocí zeleného spínače si otevřete cestu k východu. Pěkná a intenzivní mapa plná akce.

Map 23 – Exile’s Path / Misty / Smog by AD_79

Zajímavá mapa odehrávající se ve skalách, zpestřených rostlinným porostem a lávou dvojího druhu. Žlutá nezraňuje, jak jsem měl na počátku obavy, ale oranžová vám připálí vaše chodidla. Nepřátel je docela dost, převažují ti slabší, ovšem ve větších počtech, v kombinaci s těmi tužšími. Za průběžných střetnutí zkoumáte labyrinty skalisek a pomocí spínačů si průběžně zpřístupňujete jednotlivé pasáže úrovně. Náročnost soubojů průběžně stoupá a v závěru se na vás vrhnou dokonce dvakrát zaklínači spolu s dalšími mutanty, které mágové houfně oživují. Vizuálně čistý a také po stránce hratelnosti perfektní kousek.

Map 24 – Efflorescence / Dragonfly / Hourglass by Dragonfly

Další skalní úroveň, jež nabízí více otevřeného prostoru k soubojům tváří v tvář mutantům všeho druhu. Po průzkumu úvodní krátké jeskyně, kde jsem bohužel minul secret s berserkem, k němuž se patrně již nelze vrátit, seskočíte do zelenavé trávy a po eliminaci úvodního odporu se vrhnete do skal v celkem třech patrech, kde se dopídíte k prvnímu klíči. Každý klíčový bod je provázen teleportací dalších mutantů, takže je akce kontinuální, munice do raketometu je naštěstí dost, takže nemusíte příliš šetřit. Modrá brána vám otevře doposud uzavřenou bariéru a další cesty, ve kterých musíte najít další dva klíče sloužící k otevření finální brány s kyberdémonem. Ale boje ještě nekončí a po cestě nahoru se musíte vypořádat s dalšími mutanty, často zákeřně vylézajícími ze zákoutí zeleně. Velice zdařilá akčně laděná mapa.

Map 25 – Where Lies the Strangling Fruit / Major / Yearning for Clarity by AD_79

Otevřená rozsáhlá plocha v úvodu je plná roztroušených protivníků. Navíc vás další oblažují palbou z pyramidy a okolních skalisek, takže se máte co ohánět. Po schodech vystoupáte nahoru do jeskyní a získáte přístup ke dvěma klíčům, jež potřebujete k otevření centrální budovy, v níž na vás čeká zaklínač a revenanti. Teleportem se dostanete do dalšího sektoru a chodby, jež vede k finální aréně na podkladě vodní plochy, kde absolvujete hektické střetnutí s mutanty, teleportující se všude kolem. Modrý klíč vám otevře závěrečnou oblast s exitem, kde na vás útočí další zaklínač. Jednoduchá, ale povedená mapa.

Map 26 – A Trail of Scorched Earth / Chester / The Primordial Sludge by AD_79

Architektonicky zajímavý komplex skalisek zasazených do kyselinového jezera. Infiltrujete mezi úzká zákoutí skal, zpřístupníte si výtah a bojujete jednak mezi skalisky na otevřenějších prostorách a nebo přeskakujete na skalní římsy z dalších výtahů, jež se vám postupně zpřístupní. Dokonce musíte přebíhat mezi zátokami kyseliny a přeskakovat po ostrůvcích, což ztěžuje odpor mutantů, kteří na vás nabíhají nebo se teleportují či vylezou z děr. Později přibudou i otevřenější prostory zejména v závěru. Mapa skvěle střídá výšková převýšení a akce je po stránce obtížnosti adekvátní. Skvělý kousek.

Map 27 – Nightfall / DMPhobos / Satelites for lunch by AD_79

Další perfektní mapa. Tentokrát nečelíte výškovým převýšením, mapa je plošší, ale notně propletená a nelineární. Pronikáte do komplexu převážně v dřevěných dekorech, jenž je obklopený vodou a skalisky.  Můžete se dát více směry, a přitom čelíte poměrně bohatému odporu. Dokonce najdete tři kyberdémony. Jeden z nich zůstal zaseklý mezi skalisky a vyřídil jsem ho ve spolupráci s arachnotronem, který se do něj pustil. Další dva jsou v aréně mezi skalami a souboj byl notně tuhý, ale zvládnutelný, jelikož máte k dispozici hojnost nábojů do plazmovky.  Potřebujete dva klíče, první z nich vám spustí skalní výstupek, díky němuž proniknete do zatím uzavřené části jeskynního komplexu. Druhý vám otevře dveře k východu.

Map 28 – Tropical warfare / Guardsoul / Maelstrom made by Psyrus

Na první pohled tech based zaměřená mapa, ale záhy zjistíte, že komplex základny je zasazen do přírodního prostředí. Infiltrujete venkovní oblasti, s využitím přeskoků přes skaliska, abyste si pomocí modrého klíče zpřístupnili otevřenou oblast s kamennými bloky, přes které posléze přehopsáte k východu. Přístup k němu není jednoduchý, jelikož musíte aktivovat tři spínače, abyste odstranili bariéry. K výtahu vedoucímu na sloupy musíte zaběhnout do kyseliny. Akce je kontinuální, protivníci na vás nabíhají v hojném počtu ze všech stran, a na závěr před exitem na vás vybafnou vojáci s plamenomety. Již takřka poslední mapa, ale obtížnost je stále férová a nečelíte žádným zběsilým slaughter festům, což kvituji s povděkem.

Map 29 – Path of the Withered Vine / Bridgeburner / Fear not the withering of our world by AD_79

Trochu jsem si přístupnou obtížnost přechválil, jelikož předposlední mapa vás vrhne do víru vášní s protivníky, kteří vás obklopují ze všech stran v jeskyních s lávou. Jakmile se vypořádáte s touto tuhou první vlnou, postoupíte dále k rozsáhlým budovám, kde na vás na nádvoří čeká první kyberdémon a spousta baronů a další havěti. Objekt je uzavřen a musíte vyrazit na pátrání po dvou klíčích, což je provázeno nájezdy dalších hord mutantů v slaughter stylu. Raketomet, plazmovka a BFG hrají prim. A jakmile se dostanete k potřebným klíčům, čeká vás opravdu hektické finále, kde čelíte nájezdům kyberdémonů a spousty dalších potvor. Ale kupodivu se mi boje podařily zvládnout brzy bez zádrhelů, jelikož najdete nesmrtelnost i spoustu munice.

Map 30 – False Deity / Aurelius / Catalyst by Psyrus

Finální level přináší nového bosse, který je konvenčními zbraněmi nezranitelný a musíte vypátrat, jak mu přijít na kobylku. Mapa je velice tuhá a je důstojným zakončením celého megawadu. Kolem bossa, jenž je zatím schován za bariérou, proniknete do technické místnosti a postupnou aktivací tlačítek se dostanete chodbičkami do dvou arén. První z nich je arkádově laděná a musíte pobíhat po plošinkách a uhýbat bossovým střelám, jež vás shazují do propasti, kde najdete svou smrt. Druhá na kyselinovém podkladě přináší spider mastermindy a kyberdémony, navíc jednoho tváří v tvář v malé komůrce. Oba tyto sektory byly opravdu tuhé a nepříjemné. Navíc se další nepřátelé objevují průběžně včetně zaklínačů. Bossa zničíte pomocí tlačítka, jež aktivujete až se všemi klíči. Mapa, ačkoliv byla opravdu tuhá, je originálně koncipovaná na rozdíl od klasické Icon of Sin.

** Bonus maps – IDCLEV 33 or 34 required for these levels **

Map 33 – Terminal Transit / Wolf McBeard

Kratičká tech based zaměřená úroveň. Infiltrujete komplex chodeb v kompaktní základně a poté proniknete do exteriéru, kde se na vás vrhnou kakodémoni a další slabší nepřátelé. V secretu se dá najít samopal, ale i bez něj se pouhých 44 nepřátel dá zlikvidovat hladce. Po sebrání modrého klíče se dostanete na perón a mapa tím končí. Bonusový level je opravdu jen jako doplněk a nic převratného nenabízí.

Map 34 – Test Map / Liberation -This was made to showcase the new features.

Demonstrační level, v němž autor ukazuje v přehledu použitou novou grafiku a nepřátele, jinak vás v něm nic nečeká.

 

No Comment.

Add Your Comment