2023
10.31

Autor: Roman “Romsu89” Suchomel (10.8. 2023)

Ačkoliv by se z docela diskrétní mediální aktivity mohlo zdát, že česká doomovská scéna upadla do hibernace, není tomu tak.  Neustále se něco kutí a jak můžete vidět na Liquid Doomu, prakticky jediné platformě, kde čeští doomeři dávají o své práci vědět, nové projekty v tichosti stále přibývají.

4. srpna byla zkompletována druhá epizoda blackmetalového megawadu pro Heretic jménem Dark Medieval Times od Zdeňka “Azanyho” Pacoly, s jejíž velice povedenou první částí jste se mohli seznámit v naší recenzi. Veterán české komunity Matthias pilně pracuje na svém projektu pro Doom jménem Pendulum a aktuálně vyšla poměrně obsáhlá demoverze.

Také čerstvý talent na tuzemské scéně, Roman “Romsu89” Suchomel nelení a pilně nás zásobuje úrovněmi ze svého chystaného projektu. Roman je autorem skvělého mapsetu Archi-tek, jenž byl kladně hodnocen nejen hráči, ale i odborným publikem. Ačkoliv nezískal plnohodnotnou cenu Cacowards, umístil se mezi dalšími 21 oceňovanými projekty roku 2021, což je na prvotinu velice slušný úspěch.

Dlouho jsem přemýšlel, jak pojmout dnešní článek. Projekt není ani zdaleka hotový, Roman má rozpracovaných několik úrovní zároveň, navíc není jasné, kolik map bude vlastně finální hra obsahovat, takže termín dokončení zůstává někde ve hvězdách. Nakonec jsem se rozhodl pro formu preview s tím, že po dokončení vývoje připojím kompletní recenzi, případně doplním dnešní text podrobnějším updatem.

Projekt je obdařen zajímavým názvem – Romsu VS Allrealms. Líbí se mi, že na rozdíl od jiných tvůrců má Roman sebevědomí a neskrývá svou identitu za tajnou přezdívku a neohroženě se prezentuje v povedené fotografické koláži spolu se zuřivými mutanty z Doomu. Zatím nemáme k dispozici údaje o příběhu, takže co si máme představit pod universem Allrealms zatím nevím. Nicméně se zdá, že mapset nebude mít jednotnou tematickou tvůrčí koncepci a půjde o kolekci jednotlivých levelů.

Romsu VS Allrealms disponuje zatím celkem třemi mapami. Dlužno podotknout, že se Roman drží nastoleného trendu v Archi-teku a jedná se opravdu o rozsáhlé a propracované kousky. Lokace jsou detailní, značně spletité a plné zákoutí, chodeb i různých výtahů, některé oblasti jsou stísněné a jiné naopak rozprostřené do plochy.

Neustále je třeba aktivovat spínače, abyste se posunuli kousek po kousku dále. Postupně se před vámi rozprostírají nová a nová zákoutí, včetně důmyslných a náročných secretů, vyžadujících nejen aktivaci tlačítek, ale také rychlý běh a taktické plánování. Tedy pokud si jich samozřejmě všimnete, což není zdaleka jednoduché. Zaujalo mě, že veškerý dostupný prostor map je využit beze zbytku a až jsem se divil, co se všechno podařilo do relativně malého prostoru vměstnat a jak jednotlivé sektory na sebe navazují a skvěle zapadají.

Mapset bude poměrně náročný na orientaci, alespoň podle zkušebního vzorku levelů, přičemž nejvíce mi dal zabrat ten první. Ačkoliv mám léta nahráno, musel jsem Romana bombardovat na Messengeru s prosbou o radu, kudy se dát, natožpak najít všechny tajné oblasti, což je docela obtížný oříšek. Takže pro doomovské začátečníky nebude možná Romsu VS Allrealms ideálním herním materiálem.

Vizuálně Roman použil tuny nové grafiky, a navíc jsou lokace přímo vyšperkovány drobnými detaily a doplňky, jež dotvářejí styl prostředí, ať jde o vegetaci, různé technologické a počítačové prvky a samozřejmě nesmí chybět krev, zmrzačená těla i gore motivy. Překvapením byl zmrzlý Jack Torrance z hororu Osvícení skrývající se v jednom ze secretů v ledové oblasti (je převzatý z kultovní hry Blood). Skvěle je provedeno nasvícení, vždycky ve stylu dané mapy, což dodává na atmosféře. Stylově i přes moderní a svěží vzhled projekt respektuje kořeny klasického Doomu.

Nechybí ani nové nepřátelé, konkrétně blind pinky, což je prasátko bez očí, dále temný kardinál, což je varianta kulometčíka, která se proti vám znenadání postaví v jednom ze secretů prvního levelu a nikde jinde jsem ho pak dále nepotkal. Ale perlou je Marauder. Hráči, kteří mají za sebou Doom Eternal, určitě budou znát tohoto nejikoničtějšího a nejprotivnějšího nepřítele. A i v Romsu VS Allrealms nám jej autor párkrát naservíroval na stříbrném podnose jako minibosse. Tento prokletý rytíř je pichlavá osina v zadku i zde a likvidovat jej bylo martyrium. Pomohla buď rychlá sprška energie z BFG, nebo se dá upižlat brokovnicí, ale boje s tímto enemákem vyžadují bleskovou rychlost. V každém případě chválím za originální osvěžení.

Akce je také docela náročná, Nepřátel nejsou extrémní počty, ale jsou proti vám stavěni často v důmyslných léčkách, a tak je třeba být neustále ve střehu. Permanentně se na vás mutanti vrhají ze zálohy, mnohdy jsou schovaní v temných výklencích, též se velmi často ocitáte ve stísněných uzavřených oblastech, kde je manévrování nesnadné a potvory vás zkrátka zraní z bezprostřední blízkosti, ať chcete nebo ne. Místy jsou na vás nachystána překvapení v podobě větších skrumáží potvor.

Zejména první úroveň v obtížnosti exceluje, takže je přímo nutné pátrat po secretech, kde se obohatíte o potřebné těžší zbraně. I s municí je třeba šetřit a zbytečně nepálit pánubohu do oken. Další mapy jsou již snadnější, pokud samozřejmě nehrajete s pistol startem. V tomto směru jsou nezkoušel svou odvahu a netuším tak, jak je munice vybalancovaná. Zdá se, že jsou zatím nastaveny třetí a čtvrtá úroveň obtížnosti, ale rozdíly se nezdají příliš markantní. I tak jsem raději hrál na svou oblíbenou Hurt Me Plenty.

Co říci závěrem? Romsu VS Allrealms je opět velice slibným projektem. Doufám, že nové mapy budou rychle přibývat a že se budoucí kompletní recenze ponese v pozitivním duchu, stejně jako dnešní preview článek. Máme se zkrátka na co těšit.

Instalace:

Instalace je jednoduchá jako obvykle. Romsu VS Allrealms je určen pro GZ Doom, ale není prozatím specifikována potřebná verze. Hrál jsem s poněkud starší instalací v. 4.7.0 a problémy či defekty jsem nezaznamenal. Při hraní jsem zaregistroval drobné chybičky, ale při dané rozsáhlé ploše a komplexnosti levelů se jich nikdy vyvarovat nelze a prozatím byly všechny opraveny. Autor doporučuje hrát se zapnutým mouse lookem a skákání a plížení je zapovězeno, i když ve hře není natvrdo vypnuto, jak tomu někdy bývá. Stažený ZIP balíček si rozbalíte a soubor ve formátu PK3 si překopírujete do adresáře s GZ Doomem a spustíte jeho přetažením na spouštěcí soubor portu. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Romsu VS Allrealms – ModDB

Romsu VS Allrealms – Liquid Doom

Romsu VS Allrealms – DoomWorld forum

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Na tohle bych se mel podivat… ale asi mi to neutahne na detaily laptop 😀

  2. Tak si je můžeš snížit 🙂
    Já jsem se skvěle bavil, pro fanoušky komplexních levelů je to ideální projekt.