2016
10.16

Autor: enkeli33 (Matthias)

Tvorba megawadů z pohledu šéfa vývoje není určitě jednoduchý úkol. Pokud celý projekt netvoříte sami, jak se říká na vlastní triko, tak zvládnout organizační záležitosti a ukočírovat tým mnohdy ne zcela dokonale spolupracujících autorů je bez pochyby velice komplikované.

Enkeli33, koordinátor českého megawadu CzechBox, si podobnou anabázi nyní zažívá na vlastní kůži. Jak se vyjádřil v diskusním příspěvku na Databázi her, tak díky problémům s vývojem je projekt momentálně umrtven a vůbec není jasné, jestli se jej podaří v dohledné době dokončit. Doufám, že se situace změní a CzechBox se nakonec podaří přivést do finálního stadia. Byla by škoda, aby zůstala jenom rozpracovaná demoverze.

Jako náhradu nám ale Enkeli předkládá novinku – svůj osobní WAD pro hru HeXen: Beyond Heretic, do jehož vývoje si nenechává zasahovat, podobně jako učinil Pipicz se svým Bloodstain. V plánu není kompletní megawad, ale jenom jeden šestilevelový hub. Cílem vývoje je vzdát hold této nesmrtelné klasice, která se ovšem hrává méně než Doom, patrně díky komplikovanějším  levelům a pomalejšímu tempu akce. K této hře má Enkeli téměř osobní vztah a pomáhala formovat jeho hráčský život, a tak se volbě ani nedivím. Jediné, co mi nepřipadá úplně dokonalé, je zvolený název, který se podle mého názoru ke hře s mystickou a tajemnou atmosférou příliš nehodí.

Jak si můžeme přečíst v promo článku na WADs In Progress, můžeme očekávat  klasický formát map s co největší kompatibilitou s původní hrou, hledání klíčů a spínačů, zákeřné pasti, prostě vše, co na Hexenu fanoušci obdivují. Z předložených screenshotů očekávám střízlivý a jednodušší design bez zbytečných detailů. Rozhodující bude samozřejmě kvalita hotového projektu, ovšem tyto informace získáme až po vydání.

Relativně menší rozsah Fucking Hexen slibuje brzké dokončení modu. Hrdě jsem se na Liquid fóru přihlásil do betatestu, a tak doufám, že si Enkeli vývoj ohlídá a nebudeme čekat tak dlouho, jako na Czechbox. Podle posledních zpráv je projekt takřka u konce a probíhají dokončovací práce. A tak i když tempo mého psaní je notně pomalé, doufám, že článek s recenzí bude tento informační novinkový post brzy následovat.

Odkazy:

Fucking Hexen – WADs in Progress

Fucking Hexen – Liquid Doom thread

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Dnes předání Damendovi, aby to troch osahal a upravil někde něco 😀

    Možná mi vůbec neodpoví a bude mě ignorovat – uvidíme

    fucking hexen, protože nemám rád fantasy názvy 😀

  2. Tak jsem aspoň moudřejší a vím důvod tohoto názvu, snad to některé puritánské hráče nebude odpuzovat 🙂