2015
09.21

Česká komunita se nesmazatelnou stopou zapsala do historie tvorby modifikací pro Doom. V době počátečního rozpuku nových map působil Pavel Hodek, známý též pod přezdívkou “Czech Doom Guru”, spoluautor komerčních her Hell 2 Pay a Perdition´s Gate a autor rozsáhlé mapy Galaxia. Adolf “Gusta” Vojta spolu s Jakubem “Methodem” Razákem přivedl na svět legendární a oceňovaný megawad Kamasutra. Neoficiální pokračování té těžší poloviny Final Doomu od bratří Casaliových, Plutonia 2, měl z velké části také na svědomí Gusta a několika levely se podílel i Pavel “Pipicz” Tvrzník.

Czechbox 04

Pipiczův talent by měl být plně zúročen v připravovaném megawadu Bloodstain, jenž má (snad) blízko k dokončení. I když se Pipicz poslední dobou odmlčel a jeho stránky jsou neaktivní. Hlavně čeští doomeři jistě znají pětidílný seriál levelů Fort z dílny Martina “Duka” Miřejovského. A nesmím zapomenout na Dewa, který neúnavně působí na fórech Doomworldu a jako šedá eminence v pozadí pomáhá tvořit sérii Back to the Saturn X. Na jeho druhém díle se podílel i autorsky. A také Scifista42, častý diskutér na fórech, jehož slibný talent byl oceněn v rámci 20. ročníku Cacowards. Škoda, že za ním nestojí nějaký větší dokončený projekt.

Poslední ryze český dokončený megawad je Zones of Fear, kde se naplno rozvinul talent skupiny mladých českých tvůrců. Na tomto poměrně slušně hodnoceném megawadu se podíleli Enkeli33, Damned, Jaeden, Des_Arthes, Klofkáč a Pipicz. Strávil jsem při hraní nesčetné hodiny jako betatester i při procházení již hotové hry a přes určité drobné nedostatky musím finální výsledek hodnotit velice příznivě. Každý pozorný hráč jistě zjistil, že hlavní autoři,  Enkeli33, Damned a Jaeden, si vypracovali svůj typický designový styl a při hraní ihned poznáme, kdo příslušné mapě vdechl život.

Je potěšitelné, že Enkeli, jinak známý z komunity také pod oficiálním vlastním jménem Matthias, neusnul na vavřínech. Tento nejen designér, ale i blogger a spisovatel, inicioval před necelými dvěma lety na Liquid Doomu tvorbu následovníka Zones of Fear. Czechbox, jak byl projekt pojmenován, je pojat poněkud odlišně než jeho předchůdce. Zatímco Zones of Fear se vyznačoval  mnohdy rozsáhlými a komplexními levely, samotný název Czechbox trošku naznačuje odlišné zaměření megawadu. Cílem je totiž přinést nových 32 map, ale menších rozměrů a s dobou kompletního dokončení úrovně do 10 minut.

Během uplynulých 24 měsíců se začaly postupně prázdné mapové sloty plnit a jelikož je aktuálně hotových 18 levelů, mám dojem, že nastal čas na zveřejnění první informace o projektu. Tvorba postupuje pomalu díky zaneprázdnění autorů, ale věřím, že se postupně podaří všechny mapy dokončit. Největší podíl vykonané práce mají zatím za sebou hlavní organizátor a duše projektu, Enkeli, a Damned, specialista na tech based mapy. Kromě nich několik počátečních levelů přinesl Sulphurit, slovenský doomer, který se sice momentálně odmlčel, ale jeho hotové úrovně určitě zůstanou v projektu zachovány. Jaeden, osvědčený autor ze Zones of Fear, se také připojil a jsem zvědav, jak se vypořádá se zadáním – jeho mapy pro ZOF totiž oplývaly velikostí a komplexností. Novými jmény, za kterými zatím zřejmě nestojí žádný hotový level, jsou Aaron a Moravectomasekcb.

Idea projektu, zaměřit se na jednodušší a kratší levely, je určitě zajímavá. Docela dobře jsem se bavil u megawadu Revolution!, o kterém jsem před časem psal, a jehož levely většinou neoplývaly velkým rozsahem. V dnešní uspěchané době, kdy všichni hledají volný čas, budou určitě kratší a kompaktní levely určitě přínosné. Ne každý má čas, zahloubat se do složitých bludišť a strávit u nich mládí ve snaze najít zastrčený klíč ukrytý za třemi tajnými zdmi. Czechbox je koncipován s cílem zachovat funkčnost a kompatibilitu se všemi běžnými porty, tudíž si jej může užít každý hráč.

A jelikož zkušenosti designérů postupem času narůstají, určitě se můžeme těšit na kvalitní zábavu. Třeba se konečně podaří po dlouhé době získat ocenění Cacowards pro české barvy. Všem zúčastněným autorům přeji hodně štěstí a píle při tvorbě. Třeba zase budeme s PavlemU spolupracovat při betatestingu.

A pokud můj novinkový příspěvek přinese dalšího případného zájemce o mapování do teamu, budu jenom rád. Volné pozice jsou ještě k dispozici 🙂

UPDATE 7. 11. 2015:

Jak píše Damned na fóru Liquidu, je k dispozici první stažitelná demoverze Czechboxu. Obsahuje 12 levelů, zatím bez definitivního doladění, tedy tak, jak je autoři zaslali. K dispozici je na fóru Liquid Doomu, nebo o kousek níže v odkazech.

Odkazy:

Liquid Doom – development thread

Czechbox – beta 1 – download

5 comments so far

Add Your Comment
  1. Demíčko na Liquiddoomu 😉

  2. nikdo nechce verejnej server? 🙂

  3. Přezdívkou?:)

  4. No jo vlastně, v době psaní článku Tvé oficiální jméno už platilo ? Omlouvám se a opravím.

  5. pohoda 😀

    Jsem Matthias od roku 2014 🙂