2020
02.20

Autor: De Koewels (KVN2140 – 1. 3. 2020)

Pokud jste četli naše ještě čerstvé Hudební okénko, jistě vám neunikla zmínka o belgické industriálně metalové kapele Spankraght, která na 21. února přichystala k vydání své zbrusu nové album, jehož nahrávání bylo úspěšně zafinancováno kampaní na Kickstarteru. Album nese plný název “Thou Shalt Drown in the Blood of Thy Children”, ale dále v textu budu používat zkratku TSDITBOTC.

Jako originální bonus k CD vyšla i šestilevelová stejnojmenná kampaň pro Doom 2, připravená jedním ze členů kapely, De Koewelsem, jenž vystupuje pod nickem KVN2140. Jak píše na Redditu, vždycky měl dojem, že jeho hudba by se hodila jako doprovod k 3D střílečce. A tak se zřejmě zrodila inspirace k tvorbě mapsetu. Jelikož je De Koewels zaníceným fanouškem Doomu, což dokladuje jeho obsáhlá sbírka, nedivím se, že si zvolil jako základ pro tvorbu právě tuto nesmrtelnou klasiku.

Spankraght: TSDITBOTC má oficiální datum vydání 1. března. Nicméně ti, kteří přispěli do Kickstarterové kampaně, mohou už nyní poslouchat hudbu, ale i hrát. Album totiž vyšlo kromě klasického cédéčka v limitovaných dárkových boxech, v nichž se kromě CD a dalších bonusů nachází i poklad v podobě USB sticku s potřebnými WAD soubory. A zásilky už byly fanouškům rozeslány. Já jsem taktéž hrdým vlastníkem pěkně vypravené krabice, i když tedy jen té menší varianty, a tak mohu přinést recenzi na hru ještě před oficiálním vydáním.

Jelikož od De Koewelse neznám žádný další projekt pro Doom, neměl jsem od šestilevelového projektu velká očekávání. Ale hra mě velice příjemně překvapila a na to, že jde o oficiální tvůrčí premiéru v oboru level designu, musím konstatovat, že De Koewels je zdatný nejen na poli hudebním, ale i jako herní designér.

TSDITBOTC je designován v klasickém vanilla provedení, takže by nemělo činit potíže jej spustit na běžně podporovaných portech. Nicméně atmosféra a soundtrack přímo vybízí jej hrát pod Brutal Doomem, jak na YouTube demonstroval kanál Kills Alone, testující demo první úrovně. Vydal jsem se v jeho šlépějích, ale dohrál jsem i klasickou verzi. Tu jsem si taky užil, ale brutalizovaná verze poskytuje intenzivnější bojový zážitek.

Rozsah šesti levelů umožnil autorovi dostatečný tvůrčí rozlet a zároveň se vyhnout stereotypu, který by mohl nastat v případě velkého rozsahu levelů. Jelikož je WAD svázán s hudebním albem, které skýtá pouze sedm skladeb, větší objem hry ostatně ani nelze očekávat.

De Koewels připravil pestrou kolekci map, z nichž každá je svébytná prostředím i vizuálem. Začínáme průzkumem staveniště a přilehlých mrakodrapů, pokračujeme v hloubkách kanalizace, v nichž se nám zjeví podzemní základna. Třetí level nabídne rozsáhlý komplex včetně obrovských skalních prostor, po němž pokračujeme do velkolepého chrámu. Z něj postoupíme do sírových dolů se svébytným vizuálem, a vrcholem je rozsáhlý vojenský komplex až po okraj našlapaný protivníky.

Grafika je původní z Doomu 2 s novými texturami ve stylu grafiky alba, především se stylovým symbolem lebky, jež je zároveň logem kapely. Levely jsou pěkně propracované a mnohé z nich komplexní, vyžadující mnohdy řádně zapojit mozek, takže si na své užijí i průzkumníci. Nejen skryté oblasti je nutné pečlivě hledat, ale puzzle vás zastaví i v průběhu regulérní hry. Například v chrámu musíte postupně přebíhat a hledat sjíždějící plošinky, abyste se dostali k modrému klíči. Konec páté mapy se pro změnu nese ve stylu střelby do spínačů v jeskyni, což vám otevře dveře vedoucí k východu.

Četné secrety motivují ke hledání, s přiměřenou pozorností se mi podařilo nalézt většinu z nich. Některé jsou ve stylu hledání sjíždějících plošinek po přejítí aktivního místa, jiné zase aktivujeme klasicky otevřením skryté zdi nebo palbou do spínače. I odměny za pátrání jsou lákavé, takže hledání má význam a mnohde se vám podaří notně si polepšit vaši kondici, což pomůže v boji.

TSDITBOTC není žádným slaughter festem, průměrně nám hra nabídne kolem 150 nažhavených protivníků. Ve čtvrté mapě jich je jen něco přes osmdesát, i když s cyberdémonem na konci. Zato poslední základnu brání osazenstvo více než 700 enemáků, takže na konci naší pouti máme o zábavu postaráno. Boje jsou nicméně férové. Sice se mnohde sejde skrumáž mutantů na malém prostoru, či ve finále jste zaskočeni jejich velkým počtem, ale neměl jsem zásadní obtíže, zbraní i munice je dostatek, takže jsem si akci naplno užíval bez frustrace.

Samostatnou kapitolou je soundtrack, který přináší kopie takřka všech songů z cédéčka, i když pouze v instrumentálních verzích. Industriální nářez krásně dokresluje akci a vyplatí se mít volume směrem doprava.  Pokud bych na projektu hledal chyby, tak jediné, co mi ideálně nesedělo, byl repetitivní průzkum stále stejných komůrek s nepřáteli v podzemní základně.

Spankraght: TSDITBOTC je skvělou hrou, jež exceluje nejen originálním nápadem a způsobem distribuce, ale samozřejmě skvělou hratelností a level designem. Projekt lze tedy doporučit všem pravověrným doomerům a pokud jste navíc fandové metalu, užijete si nový WAD ještě víc.

Download v době vydání článku ještě nabídnout nemohu, jelikož je vydání hry naplánováno až na 1. března. Po vydání soubor kromě níže uvedených linků najdete i zde na našem blogu. Zatím si můžete ukrátit čas poslechem alba, jež vyjde 21. února a zakoupíte jej přímo na stránkách kapely, ale k poslechu bude poté k dispozici na všech významných streamovacích platformách. Pokud budete mít zájem, bude snad ještě k 21. únoru k mání pár kousků limitovaného boxu.

Instalace:

Ke spuštění postačí jakýkoliv běžně používaný port. Hra obsahuje dva WAD soubory – první, Spankraght.WAD, přináší vlastní mapy a hru, ten druhý, SpankraghtOST.WAD, zahrnuje soundtrack. K plnému vychutnání zamýšlené atmosféry tedy doporučuji použít oba WADy. Hru spustíte přetažením obou WAD souborů na spouštěcí soubor portu. Ke spuštění potřebujete vlastnit DOOM2.WAD. Pokud byste měli nejasnosti, náš článek o spouštění WAD souborů vám poradí.

Odkazy:

Download 

Spankraght: TSDITBOTC – ModDB

Spankraght: TSDITBOTC – Bandcamp

Spankraght: TSDITBOTC – High Voltage

Spankraght: TSDITBOTC – Oficiální stránky

Spankraght: TSDITBOTC – Kickstarter

Spankraght: TSDITBOTC – Reddit

 

No Comment.

Add Your Comment