2020
06.29

Autor: Jakub “Rifleman” Prchal (18. 5. 2020)

V současnosti se na tvorbě českých projektů pro klasický Doom podílí zejména komunita sdružená kolem serveru Liquid Doom, mezi jejíž nejaktivnější členy patří Matthias (Enkeli33) a Damned. Posledním aktuálním společným dílem českých tvůrců je megawad Czechbox a Enkeli finišuje práce na svém sólovém projektu pro Hexen, přičemž tento level pack jménem Penumbra prošel první fází betatestu.

Je potěšitelné, když se na scéně objeví jméno nového tvůrce, který navíc přichází s kvalitním projektem. Touto novou tváří v komunitě je Jakub Prchal, jenž používá nick Rifleman. Narazil jsem na něj čirou náhodou díky sociálním sítím. Z čista jasna se objevil ve Facebookové skupině Adult CZ/SK Gamers 🎮 jeho příspěvek se screenshoty s žádostí o beta testování jeho projektu pro Doom II, který si říká DOOM Ethereal. Klasický Doom přece jen už není mainstreamovou hrou, takže se nikdo jiný k testování patrně nepřihlásil. Já jsem si tuto příležitost nenechal ujít, a tak po důkladném testu a ladění chybiček máme k dispozici hotovou verzi Jakubovy prvotiny.

Na to, že s přimhouřením oka jde opravdu o první veřejný projekt (Riflemanův zkušební WAD Soulstream nebyl nikde výrazně prezentován), jedná se o velice podařený kousek. Navíc autor nejde ve stopách kolegů z Liquidu, kteří se své WADy snaží designovat v ryze klasické, vanilla formě. Projekt je obohacen o řadu modernějších enginových prvků, novou grafikou, skripty, animacemi i novými monstry, a tak působí svěže a nekonvenčně.

Po spuštění DOOM Ethereal vás uvítá animované intro, jež vám v krátkosti představuje příběh. Ryzí klasika. Vojenskou základnu UAC napadla pekelná monstra, a ačkoliv se posádka statečně brání, příval monster neustává a situace začíná být kritická. Doom Guy je vyslán zajistit posily a vydává se do teleportu, jenž vede k velitelství. Ovšem situace se vyvíjí poněkud neočekávaně a mariňák se ocitá úplně jinde, než čekal.

Ocitnete se na vysokém skalním výstupku a před sebou máte soustavu portálů, jež vás směřují do neznáma. Postupně se dostanete jejich prostřednictvím do jednotlivých levelů, v nichž vás čeká klasická doomovská akce. Máte k dispozici celkem 3 mapy a čtvrtou finální se závěrečnou tuhou řežbou. Úvodní portálová oblast se počítá jako pátý level. Teleporty fungují na náhodném principu, a tak nikdy nevíte, kterou úroveň budete mít před sebou.

Z této premisy vychází pestrá hratelnost a nutnost použití odlišné bojové taktiky. Takže pro nový herní zážitek se přímo vybízí, zahrát si WAD přinejmenším ještě jednou. Každá úroveň je jinak designově a tematicky zaměřena, rovněž vizuální zpracování je modifikované a Jakub dodal spoustu nové grafiky. Na konci každého levelu vás čeká boss, který stylově zakončuje danou mapu.

První z nich se odehrává v tech based základně, zpracované v klasickém doomovském sci-fi stylu. Vaším cílem je zničit reaktor, který je zasazen v centru oblasti. Až vyčistíte základnu od protivníků, kteří jsou výhradně z Doomu, čeká vás souboj s poletujícím létajícím talířem, pálícím výboje jako z BFG.

Druhá úroveň je zasazena ve středověku, čemuž odpovídá stylové prostředí, jinak na vás čekají opět klasická monstra z Marsu. Finální boss fight se stylově odehrává v kostele. Po zpacifikování nepřítele a rozeznění zvonu level končí a jste přeneseni zpátky k portálové soustavě. V průběhu bojů se utkáte ještě s jedním mini bossem, a to stylově modifikovaným baronem.

Třetí mapa je klasický dungeon a vydáte se prozkoumat podzemí, přičemž se musíte ubránit útokům jeho obyvatel. Zde jsou již k vidění upravení protivníci – do červena přebarvení impové a z Hexenu převzatý dvojhlavý Ettin. Pokud se vám poštěstí hrát tuto úroveň jako první, lze proti nim s výhodou aplikovat pěstní souboj s pomocí berserku, jenž naleznete v secretu.

Na závěr vás čeká finální bitva – osvobození základny zaplevelené hordami nepřátel. Naštěstí vám pomůže velice silná zbraň na způsob BFG, se kterou si poradíte s protivníky docela snadno a v krátkém čase. Mně připadá tento smrtící kousek silný možná až moc, takže boj není příliš velkou zátěží pro hráče. Samozřejmě, pokud si chcete užít výzvu, můžete použít klasické zbraně z doomovského portfolia. Pokud jste bystří, poslouží vám megasféra, která je k dispozici za skrytými dveřmi. A pak jen sklízíte ovoce své bojové práce v podobě splnění mise a dobrého pocitu z dohrání celé hry.

Design jednotlivých úrovní je poměrně jednoduchý a vcelku přímočarý, najdete zde sice větvené úseky, ale cíl vaší mise naleznete vždy poměrně snadno a žádné zákysy vás nečekají. Akce je plynulá, obtížnost je nastavena poměrně nízko, munice je solidně vybalancovaná. Jednotlivé lokace nenudí, díky použité grafice je vizuál poměrně svěží a neokoukaný. Najdete i secrety, z nichž mnohé pomohou při postupu ve hře. Potěší drobné detaily, jako informační texty na obrazovkách, jež vás nasměrují při hledání skryté zbraně, nebo přiblíží informace o mini bossovi.

DOOM Ethereal se tedy po všech stránkách povedl. Ačkoliv se jedná o designérskou prvotinu, zásadní chyby či problémy jsem nenalezl. Level design je sice jednoduchý, ale s použitím nových grafických a moderních enginových prvků je hratelnost zábavná a pestrá, čemuž napomáhají odlišně zaměřené levely. Originální je zejména náhodné pořadí úrovní, což podporuje znovuhratelnost. Jedinou výtku bych mohl směřovat až k příliš snadné obtížnosti, ale alespoň je takto hra přístupná běžným hráčům. Modernější zpracování hry by jich k Doomu mohlo aspoň pár přilákat.

DOOM Ethereal je tak pro Jakuba slibným tvůrčím začátkem a doufám, že se s výsledky jeho práce budeme moci někdy příště setkat u dalšího článku. Momentálně jako experiment převedl jednu úroveň hry Unreal Tournament do GZ Doom enginu, jak avizoval na Liquid Doomu, takže určitě se máme v budoucnu na co těšit.

Instalace: 

DOOM Ethereal můžete stahovat z našeho odkazu nebo přímo od zdroje, z DoomWorldu ze sekce idGames. Hra byla testována pod GZ Doomem verze 4.3 a je určena pro Doom II. Po rozbalení instalačního balíčku si soubor Ethereal.WAD zkopírujete do adresáře GZ Doomu a spustíte jeho přetažením na spouštěcí soubor portu. Při potížích či nejasnostech můžete řešení nalézt v přehledném článku o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

DOOM Ethereal – idGames

DOOM Ethereal – Liquid Doom forum thread

DOOM Ethereal – ZDoom Forum thread 

2 comments so far

Add Your Comment
  1. Dobrý tip, je to opravdu povedené. Ta kombinace s fantasy prvky z Hexena je fajn. Hezky to naplňuje představu fantasy Dooma.

  2. Líbí se mi, že každý level je jinak tématicky laděný, a nenudí ani opakovaná hratelnost. Rifleman mi psal, že se zapojil do komunitního projektu, takže to vypadá, že máme nového zdatného designéra v komunitě 🙂
    Odkaz zde:
    (https://forum.zdoom.org/viewtopic.php?f=42&t=68510&fbclid=IwAR1wJNLrtZthQnnku83ndCyo9JjKZ8B6edgwM76ld2KS1bUw4o4XbhYwwzI )