2021
03.01

DWmegawad Club CZ – únor 2021

Autor: Doomkid & Co. (8. 11. 2020)

Jako další projekt v rámci měsíční akce DWmegawad Club organizátoři vybrali druhý díl dobrodružství Rudyho, černého Doomguye. Ten úspěšně pomstil svého bratra a nakopal zadky UAC i zlotřilé sektě Ochránců, jak jste se mohli dočíst v naší recenzi.

Rowdy Rudy II: POWERTRIP! má vše, co má správné pokračování mít. Je větší, delší, intenzivnější a hlavně, je lepší. Dokonce projekt získal ocenění Cacowards za rok 2020. Pokud použijeme sportovní terminologii, tak mám pocit, že Rowdy Rudy´s Revenge byl jenom zahřívacím kolem před plnohodnotným zápasem.

Tentokrát se na Rudyho Powertripu podílelo více autorů. Kromě koordinátora a mappera Doomkida se podařilo angažovat řadu dalších členů komunity, kteří pomohli nejen svými mapami, ale také radami a zkušenostmi, jak si můžete všimnout v přehledu tvůrců. Nejde sice o superstar doomovské scény, ale i tato relativně neznámá sestava designérů vytvořila velice povedenou kolekci levelů. Mapset obsahuje celých 20 oficiálních map jako součást kampaně, takže se velikostí s přimhouřením oka blíží megawadu. Navíc jsou zahrnuty i dvě bonusové úrovně.

Příběh navazuje na předchozí události. Rudy si užívá zaslouženého odpočinku, ale permanentně je obtěžován pracovními nabídkami, které musí neustále odmítat. Chtěl by žít běžný život bez bitev a stresu, a proto se rozhodne změnit identitu a zbavit se zátěže z minulosti. Je připraven vyrazit na cestu, ale je doma náhle přepaden bandou hrdlořezů. Má jen dvě volby – smrt, nebo bohatou odměnu. Pokud si chce zachránit život, musí vykonat ještě jeden poslední úkol.

Hubený muž, hlava komanda, sděluje Rudymu informace. V tajné základně někde na severu probíhají výzkumy na preparátu, vylepšujícím vlastnosti experimentálních vojáků. Díky výborným výsledkům byla formule přípravku rozeslána na další základny. Ale u experimentálních subjektů po několika měsících nastalo šílenství a posedlí supervojáci dokonce osvobodili stovky mutantů, kteří byli drženi v zajetí. Je třeba za každou cenu zabránit, aby se chaos rozšířil, a Rudy je jediným možným řešením.

Cožpak o to, vidina odměny 40 miliónů dolarů je lákavá. Rudy sice tuší past a zradu, ale nezbývá mu nic jiného, než se vydat na další, teď už snad poslední misi. Po 2 týdnech se ocitá před branami první základny, ukrytý v jeskyni poblíž pláže, připraven na poslední klidnou noc před nekonečnými masakry.

Vizuál opět odpovídá takřka totální konverzi. Obsahuje grafické elementy nejen z originální hry, ale obrovské množství nových textur, které prostředí oživují a lokace jsou originální a mnohdy i poměrně realistické na poměry Doom enginu. Dominují zejména přírodní prvky, pláže, a hlavně džungle v různých formách, která se objevuje ve větší či menší míře ve většině map.

Osvobození mutanti pocházejí z původní doomovské sestavy, ale opět se nám urodilo mnoho dalších odrůd protivníků, s inovacemi oproti předchozímu dílu konverze. Základem je sestava supervojáků s pistolí, brokovnicí, plazmovou puškou i raketometem. Ty známe, i když základní zombie voják se převlékl do nového oblečku. Nově se objevuje specialista s plamenometem zakuklený ve skafandru.

Přibyla nová varianta impa s plazmovými útoky – psycho imp, pinky je tentokrát červený jako čerstvě uvařený rak, protivná ohnivá varianta kakodémona na vás chrlí oheň. Novinkou je mini mastermind, jenž je zmenšeninou svého obřího tatínka a také po vás pálí z kulometu. Z bossů, alespoň na úroveň Hard, dvakrát potkáte létajícího masterminda. Naštěstí je o něco slabší a vyskytuje se většinou v oblastech s dostatečným krytím. Spektrum nepřátel je tedy poměrně široké a máte tak pestré možnosti otestování svých bojových schopností.

Početnou várku nepřátel je třeba zlikvidovat bohatým arzenálem. Oproti prvním Rudyho dobrodružstvím byly zbraně opět inovovány. A jejich vylepšená účinnost se opravdu hodí. Prakticky všechny kousky mají rychlejší střelbu nebo jsou silnější, takže se souboji prokousáte radostněji. Berserk se vrací zpět v klasické formě, bohužel můj oblíbený bajonet byl odstraněn. Osvědčená velice přesná puška místo pistole zůstala, brokovnice pálí rychleji a automaticky, medvědobijka střílí dvakrát tak rychleji, stejně tak kulomet. Plazmová puška chrlí impulsy opět tradičně zeleně a BFG má silnější dvojitý výboj s větším poškozením. Samozřejmostí je silný berserk, dokonce se zdvojenými údery vašich paží. Motorovka je rovněž opatřena dvěma čepelemi.

Hlavní pokrok vidím jednoznačně v daleko lepším level designu. Zatímco Rudy se v prvním díle proháněl v menších a kompaktních mapách, zde se kolektiv designérů vyřádil opravdu dokonale. Jednotlivé mapy jsou nejen větší, ale mají pestřejší architekturu, což je patrně dáno větším počtem autorů. Často obsahují pohromadě několik tematicky odlišných částí, což vede k zajímavému a realistickému zážitku. Přírodních scenérií tvůrci využívají požehnaně, nejen pro navození atmosféry v úvodu, než vtrhnete někam do základny. Ale i v samostatných úrovních zasazených do lůna přírody, často s otevřenými plochami, což dodává soubojům na atraktivitě a zajímavosti. Kolekce map je tak pestrá a proměnlivá, nejen graficky, ale i povedenou architekturou, která je mnohdy poměrně spletitá, i když žádné záseky v postupu jsem nezaznamenal.

Jak napovídá níže přiložený trailer, můžete očekávat zběsilejší bojové situace. Nepřátel je více, přitom je obtížnost kampaně dynamicky nastavená a s přibývajícím počtem odehraných úrovní plynule náročnost stoupá. Nastávají tak pestré skrumáže nejen nových, ale i tradičních protivníků, přitom ti původní jsou ve větším počtu, takže boje nabývají na intenzitě. A bude přituhovat, autoři se vám nebojí postavit klidně několik kyberdémonů za úroveň, mám dojem, že si libují ve více zaklínačích najednou, a ti jako naschvál mají velice aktivní svou resuscitační aktivitu, a tak se vyčištěná plocha stane opětovně promenádou nažhavených potvor.

Někdy boje nabývají až charakteru slaughter festu.  Ale až na některá problematická místa boje odsýpají, ani se nemáte šanci nadechnout a levely dynamicky ubíhají. Počet zabitých nepřátel ani nevnímáte a mapa je za vámi co by dup. Obtížnost je alespoň na Hard úroveň vyvážená a férová. Munice je dostatek, takže nouzí o střelivo netrpíte. Trailer mě donutil hrát raději na tuto střední úroveň, abych se při hraní zbytečně nefrustroval.

Rowdy Rudy II: POWERTRIP! je tak velice povedeným výletem s bohatou akcí a zábavným level designem.  Spektrum nové grafiky, nepřátel a hektické akce nabízí povedený akční zážitek a ocenění Cacowards si plně zaslouží. Koncentrace na dominující souboje zde autorům vyšla a dostáváte tak rychlý a dynamický akční spektákl, navíc s více než dostatečnou herní dobou.

Instalace:

Rowdy Rudy II: POWERTRIP! disponuje tunami nového grafického materiálu, nicméně zachovává opět “vanilla” kompatibilitu. Tudíž byste jej měli spustit na všech dostupných portech. Bez problémů jsem využíval GZ Doom. Autoři projekt testovali na těchto programech: Vanilla, Chocolate, ZDaemon, Odamex, PrBoom+, Zandronum a GZ Doom. Výjimkou jsou bonusové mapy, jež vyžadují Boom kompatibilní port – tedy PrBoom+ nebo ZDoom či GZ Doom. Instalace je klasická a jednoduchá, jen je potřeba více souborů ke spuštění. Po rozbalení instalačního balíčku do adresáře s vaším oblíbeným portem přenesete ve správci souborů tyto soubory: RUDY2.DEH, RUDY2.WAD a RUDY2EXT.WAD na spouštěcí soubor vašeho oblíbeného portu. Hra běží na bázi Doom II. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Rowdy Rudy II: POWERTRIP! – DWmegawad Club CZ

Rowdy Rudy II: POWERTRIP! – DWmegawad Club

Rowdy Rudy II: POWERTRIP! – id Games

Rowdy Rudy II: POWERTRIP! – ZDoom Forum

Rowdy Rudy II: POWERTRIP! – DoomWorld Forum

Rowdy Rudy II: POWERTRIP! – Cacowards

Appendix: Popis jednotlivých úrovní

Map01 – Storming the Bayside Base (Doomkid)

První mapa vás zavede do plošně rozlehlých exteriérů na mořském pobřeží. Nacházíme poněkud pozměněnou skvadru nepřátel, nové impy i přeskinované vojáčky oproti prvnímu dílu Rudyho dobrodružství. Prostředí je zasazeno do tropů, takže se procházíte po pláži mezi skalisky a stromy. Průzkum se mi zadrhnul hned v začátku, když modrý klíč byl atypicky ukrytý v secretu. Mapa celkem jednoduchá, na rozehřátí jako úvod povedená. Snad se podobné extempore se skrytým klíčem nebude opakovat.

Map02 – Initial Hurdles (sluggard)

Pokračujeme opět po mořské hladině, za níž se nachází do skalisek zakomponovaná báze. Mapa je rychlá, plná akce, nepřátel je na malé ploše docela dost, i když v absolutním počtu není jejich počet tak velký. Staví se proti vám hojně vojáci s plazmovkou i raketometem. Zejména v prostoru před východem se jich proti vám postaví hned několik. V kombinaci s dynamickým soundtrackem z Rise of the Triad mě rychlá akce velice bavila.

Map03 – Further Infiltration (DavidN)

Propletená tech based základna, plná spletitých chodeb, točitých schodišť, také exteriérových oblastí a kyseliny, kterou musíte proběhnout. Postupně hledáte přístup ke třem klíčům, což je podkresleno bohatou akcí. Najdete již kulomet a jeho větší kadence je velice užitečná proti revenantům, kteří se občas objeví. Akce je příjemná na Hard obtížnost, průzkum taky poutavý, mapa se povedla. Zdá se mi, že oproti prvnímu dílu Rudyho dobrodružství jsou mapy daleko zábavnější a lépe designovány.

Map04 – The Hydrocore (Voltcom)

Hydrocore je poměrně otevřená a nelineární mapa, v níž se proplétáte prostornými chodbami s okny a průhledy do jiných oblastí mapy. Mapa je rychlá a kompaktní, rychle odsýpá, dokonce se velice hladce hledaly secrety. Odpor je tvořen zejména modifikovanými vojáky. Ačkoliv vám mohou pěkně zatopit, tak při vašich rychlých reakcích je odpor pohodlně zvládnutelný. Rychlý, intenzivní a zábavný level.

Map05 – In the Thick of It (Doomkid)

Úroveň je designována v tradičním Doom stylu a disponuje rozlehlými exteriérovými prostorami. Design jednoduchý bez zbytečných detailů, nepřátel poměrně málo, potřebujete sice tři klíče, ale layout je značně lineární. Opět jsem objevil všechny secrety, jen jsem někde minul jednoho protivníka. Mapa v kontextu dosavadních je docela průměrná.

Map06 – Clutched Cargo (Doomkid)

Mapa je vytvořená a hlavně opět vizuálně laděná ve stylu klasického Doomu, dá se vyrazit více možnými směry, abyste posbírali dva klíče potřebné k exitu. Tentokrát jde o tech based základnu, s možností výletu do exteriérů. Akce adekvátně obtížná, poprvé se setkáte s modifikovaným arachnotronem vzhledu malého masterminda. Nechybí jezera s kyselinou, avšak nezbytně nutně se do nich nemusíte zanořovat.  Mapa je docela zábavná, s tradičním Doom feelingem.

Map07 – Secluded Rifts (riderr3)

Velice zajímavý komplex základny mezi šedavými skalisky, v němž dokonce potkáte docela pěkně zpracovaný nákladní vůz s revenantem na volantem. Musíte nejprve vyčistit nádvoří a potom zkoumat jednotlivá zákoutí. Potřebujete modrý a žlutý klíč, ke kterým cesta není úplně jednoduchá a musíte si pohrát se spínači, výsuvnými plošinami a prošmejdit opravdu všechna místa, která se zdánlivě skrývají. Akce adekvátní a počet nepřátel odpovídá relativně malým prostorám úrovně. Velice povedená mapa.

Map08 – Cliffside Punchout (TravyB)

Tuhá řežba od začátku do konce v exteriérových plochách na mořských útesech. Zejména prasátka v hojné míře a četní vojáci, prst na spoušti si neodpočine a pálíte permanentně. S výhodou poslouží berserk. Po průniku do základny zase bojujete v exteriérech nádvoří a hledáte modrý klíč, abyste se posunuli dále. Velice intenzivní a zábavná akce.

Map09 – Security Station (DFF)

Pronikáte do komplexu zasazeného do skalisek a stromoví. Nejprve infiltrujete exteriéry a posléze se probojujete do budov základny. Kombinujete tak boje v přírodě a uvnitř komplexu. Protivní jsou zejména plazmometčíci daleko na skaliskách, kteří jsou obtížně trefitelní. Postaví se vám pestrá směs mutantů a v závěru vás čeká překvapení v podobě minibossse – modifikovaného masterminda. Další velice povedená úroveň.

Map10 – Black Gold (DFF)

Velice tuhá řežba. Nejprve se z výtahu spustíte na vodní hladinu, kde absolvujete první souboj plný teleportujících se prasat a kakodémonů. Pak postoupíte do rozsáhlé arény v jeskynních prostorách, kde na vás pálí skvadry plazmometčíků a vyhrnou se na vás mancubusové, revenanti a také zaklínači. V závěru na vás vybafne i kyberdémon. Boje jsou hektické a vyžadují rychlé manévrování, ale docela zvládnutelné díky širokým prostorám k úhybným manévrům. Příjemně jsem se bavil.

Map11 – Ambush! (TravyB)

Další skvělá úroveň. Tentokrát začínáte v džungli a infiltrujete pod příkrovy rostlin chodby k historickým ruinám. Díky listům a větvím je přehled obtížný, takže vám nepřátelé mohou notně pocuchat fazónu. Poté pronikáte prostranstvími a likvidujete další odpor. Musíte dát pozor na protivníky, zákeřně ukryté ve skalních výklencích. Po průniku do ruin zkoumáte více směry labyrinty chodeb, abyste za červenými dveřmi našli počítačovou místnost. Mapa mě velice bavila, nepřátel je skoro 200, takže se musíte notně ohánět.

Map12 – Clearing Inventory (RonnieJamesDiner)

Naprosto epická mapa. Začínáte ve stísněných prostorách, v nichž nacházíte zablokovaný východ. Kyselinovou řekou proplavete na prostranství před rozsáhlým komplexem, v němž nepřátelé začínají vystrkovat růžky. Ale mela začíná po průniku dovnitř, kde se na vás vrhají zástupy mutantů včetně těch těžších. Po intermezzu ve ventilaci se dostáváte zpět na plochu před základnou, kde se na vás vrhnou revenanti a pavoučí miniboss. Ale největší adrenalin zažijete ve stísněném výtahu, v němž na vás čeká nejen kyberdémon, ale postupně se teleportují revenanti a zaklínač. Toto utkání bylo poměrně obtížné, ale nakonec zvládnutelné. A teleport vás vyplivne v úvodu mapy, kde je východ již přístupný a kruh se uzavře. Dokonalé dílo.

Map13 – Mutagen Plant (Moustachio)

Mapa je naplněná akcí od začátku až do konce. V úvodu bojujete v útrobách budovy, domníval jsem se zprvu, že půjde o tech based level. Nicméně po vyčištění komplexu nastává ta pravá mela v exteriérech, zaplněných nepřáteli. Písčité plochy jsou obklopeny skalisky s nepřáteli, posléze se probojujete i na pobřeží, potkáte se s kyselinovými jezírky. Akce zejména v přírodních scenériích je bohatá až hektická, ale na Hard dobře zvládnutelná, power-upů máte dost a kyselina vás nespálí. Mapa rychle i přes více než 200 nepřátel odsýpala a ani jsem se nenadál a byl konec, tak je akce dechberoucí.

Map14 – Rumble in the Canyon (RonnieJamesDiner)

Další poměrně tuhá řežba v kulisách džungle. Několik úseků naplněných nepřáteli, dokonce se dvěma kyberdémony, posléze se dostanete do industriálního komplexu a pobíháte po kyselinové hladině pod vysokými zdmi na jedné straně, pod skalami na druhé, a likvidujete nájezdy nepřátel s dalším kyberdémonem v pozadí. Dostanete se na vysoké zdi a pak se objeví další skrumáž, tentokrát se zaklínači v hlavní roli, kteří promptně resuscitují zlikvidované osazenstvo. Velice pěkný komplex s intenzivní akční hratelností.

Map15 – Jungle Hijinx (Aurelius)

První momenty mapy nepřipomínají zvolený název levelu. Musíte se probojovat základnou s teleportujícími se protivníky, často umístěnými na sloupcích a výklencích. Až poté se dostanete do džungle s vodní hladinou a výškovými převýšeními a záplavou stromů a lián.  Boje jsou poměrně intenzivní, staví se vám pestrá směs protivníků všeho druhu, po aktivaci spínače se vždy na vás vyhrne další spousta naštvaných potvor z pekla. Včetně kyberdémona i tří zaklínačů naráz. Ale to ještě není všechno, po otevření modrých dveří vás čeká souboj uvnitř budovy v otevřených arénových prostorách. Místy boje připomínají až slaughter fest. Level se opět hraje velmi dobře a drží vysoký standard.

Map16 – Grim Sector (Doom_Dude)

Grim Sector je návrat ke klidnější akci na pozadí mapy s nádechem starého dobrého Doomu, ze kterého si bere motivy mapy E1M3. Ale jen v některých částech, jinak jde o poměrně rozsáhlou mapu s jednoduššími protivníky, jež vás nenažhaví k líté akci, ale jenom příjemně osvěží po masakrech v předchozí úrovni. Design spíše do plochy, střídají se textury skalisek, mapa je spletitá s častými zákoutími, ale nebloudíte příliš. Příjemný zážitek a závan nostalgie.

Map17 – Plutonic Relations (Doomkid)

Další mapa se pro změnu nese v duchu Plutonia Experiment, čemuž napomínají hlavně typické zelenavé textury. Hned v první místnosti několik revenantů a k tomu na vás z okének pálí impové, což může být s pistol startem problém, ale s vybavením z předchozích levelů nepřátele zpacifikujete co by dup. Ono vůbec revenanti jsou častými průvodci v mapě, což bylo trade markem Plutonie. Probíháte postupně směrem dolů za jednotlivými klíči, první oblast s kyselinkou, kde se na vás vrhá četné osazenstvo v překvapujících vlnách a posléze kanalizační odtoky s tunely. Mapa nemá příliš protivníků, ale byla docela tužší díky zastoupení silnějších potvor. Po stránce designu ale nic převratného.

Map18 – Drowning Pits (Solmyr)

Další relativně klidnější mapa, co se týká počtu nepřátel. Design je zajímavý, přes menší industriální budovu pronikáte do soustavy jeskynních chodeb a kanálů, přičemž dokonce musíte manipulovat s vodní hladinou. Nejprve vypustit nádrž, abyste se dostali do chodeb, a posléze zase pro změnu napustit jezero, abyste vystoupali do finální instalace komplexu, kde se nachází východ Akce není příliš obtížná, nicméně se autor vyžívá v teleportování potvor za vaše záda, což nemusí vždy dopadnout dobře. Jinak mapa zábavná, až tedy na tento nepříliš zdařilý prvek osazování protivníků.

Map19 – Cyber Factory (Philnemba)

Blíží se finále, a tak přituhuje. Počítačová továrna je jednoduše designovanou arénou, v níž se na vás vrhají hordy revenantů, mancubusů a modifikovaných arachnotronů, aby si to s vámi rozdali. Většina jich je na blocích a ve vyšším patře. Není jich zase až tak mnoho, ale palba z kulometů malých spider mastermindů docela dokáže pocuchat fazónu, více než u konvenčních arachnotronů. Poté, co vystoupáte výtahem do patra, se na vás vrhají další hordy potvor, a nakonec se vám postaví samotný kyberdémon v kombinaci se zaklínačem. Intenzivní řežba, design mapy opravdu jednoduchý.

Map20 – Death God’s Shrine (xdarkmasterx)

Totální řežba, propletená soustava chodeb vyplněných až po okraj protivníky v opravdu hojném počtu. Raketomet, plazmovka se nezastaví, dokonce jsem v závěru trpěl nedostatkem munice do BFG, ale raket naštěstí bylo dost. Nejde tentokrát o žádnou Icon of Sin, ale o totální masakr předem daného počtu nepřátel. Ale kupodivu po stránce obtížnosti jsem nikterak netrpěl a boje byly solidně zvládnutelné.  Pěkná řežba na závěr. Škoda, že vás hra neoblaží žádnými titulky jako v prvním díle a překvapivě vás hra vrhne do dalšího, bonusového levelu.

Bonus Map 21 – Sinners’ Woods (NeedHealth)

Ačkoliv je 21. level deklarován jako bonusový, po dokončení zdánlivého finále hra pokračuje dále. A musím říct, že bonusové mapy nejsou jen do počtu a hrají se velice solidně. Ocitáme se v tech based laděné budově a poté, co se prokoušeme do lesů obklopených skalami a do dalších budov, nastanem spletité bludiště chodeb a zákoutí. Chvíli vám potrvá, než postupně aktivujete spínače, a než se vám podaří zdvihnout plošinu k východu, dokonce musíte využít teleportu, který se dá docela snadno přehlédnout. Akce je co do počtu nepřátel bohatá, ale férová a v závěru se vám postaví další kyberdémon. Pěkná práce.

Bonus Map 22 – Jungle Assault (MikeyScoots)

Grandiózní finále vás čeká ve 22. mapě. Velice rozsáhlý komplex, ve kterém se notně nachodíte. Musíte postupně sesbírat klíče, abyste si třemi spínači odblokovali přístup k východu. Navíc jednotlivé úseky vyžadují, abyste klíče postupně nacházeli a průběžně použili. Zkoumáte interiéry, skalnatá zákoutí a také rozsáhlé, ale opravdu rozsáhlé, a navíc realistické prostory exteriérů a najde se i pekelná vložka ve žhavé výhni. Opravdu dokonalý design. Akce je přiměřená obtížnosti Hard, tedy adekvátní pro běžného hráče. Autoři se touto tečkou za celým mapsetem opravdu vyznamenali.

No Comment.

Add Your Comment