2021
05.04

DWmegawad Club CZ – duben 2021

Autor: Heretic Treasure Chest Team (16. 3. 2010)

Tento měsíc nastává v rámci DWmegawad Clubu změna. Ze sci-fi světa budoucnosti z Doomu se přeneseme do fantasy říše plné magických stvoření a příšer. Na DoomWorldu se hraje originální Heretic, kterého má asi většina hráčů již zvládnutého. Jvempire tak pro české publikum zvolil odlišnou variantu své měsíční herní seance. Vybraný projekt Heretic Treasure Chest je obdobou megawadů Community Chest, které nabídly hráčům to nejlepší z díla komunitních autorů pro Doom II, jen obohacuje novými mapami tuto fantasy akci.

Přiznám se, že jsem po oznámení dubnového megawadu nebyl příliš nadšen. Ačkoliv Heretic je bezesporu kvalitním titulem rozvíjejícím odkaz Doomu ve fantasy prostředí, přece jenom trpí určitým stereotypem, a hlavně poměrně chudým spektrem nepřátel. Takže jsem měl určité obavy, zejména když jsem se namlsal rozsáhlým českým projektem Tenebrum, který počet protivníků výrazně obohatil. Mé obavy se nakonec ukázaly jako liché a Heretic Treasure Chest jsem si příjemně užil.

Co najdeme v instalačním balíčku? Z truhličky nám vypadne poklad v podobě kompletních třech zbrusu nových epizod pro Heretic. Takže celých 27 úrovní, které sice nemají jednotnou koncepci či příběh, ale na jejich vývoji se podíleli osvědčení tvůrci z řad komunity, tudíž můžeme očekávat kvalitní design. Cílem vývoje bylo přinést zážitek z kampaně pro single player, mapy jsou připraveny i pro kooperativní hraní, jež ale zevrubně testováno nebylo. Projekt je určen pro modernější porty, takže potřebujete ZDoom, Doomsday, Zandronum a v dnešní době samozřejmě můžete využít i GZ Doom.

Základem grafických zdrojů se staly původní heretikovské knihovny, ale naštěstí autoři vizuál obohatili přidáním nových textur, s dopomocí balíčku Medieval Texture Resource, takže mnohé mapy přinášejí osvěžení v podobě inovovaného vzhledu. Rovněž hudební podkres byl v mnohých úrovních pozměněn, takže si můžete užít odlišných skladeb od původního soundtracku. Kolekce nepřátel zůstává identická jako u původní hry, v tomto směru se kreativita tvůrců nemohla projevit.

Komunitní projekty mají určitou výhodu v tom, že není třeba řešit jednotný designový koncept, ale nabízejí nám kolekci úrovní různého zaměření i stylu a každý hráč si vyzobe to, co nejvíce vyhovuje jeho naturelu. Treasure Chest tomuto stylu plně odpovídá. Skladba úrovní je pestrá a opravdu nehrozí stereotyp. Můžeme si tak zabojovat v lineárních přímočarých mapách, nebo naopak si pohrát s četnými spínači. Prošmejdit snadno a rychle kompaktní úrovně, nebo strávit desítky minut v ohromných spletitých komplexech.

Po stránce designu se Heretic Treasure Chest povedl, i když se tedy výjimky najdou. Pokud hodnotíme jednotlivé epizody po stránce designu, tak se průběžně zlepšují, a zatímco první epizoda byla kvalitativně nejhorší, ta poslední nabízí nejpropracovanější a nejlepší úrovně z mapsetu. I když určité slabiny se v některých pasážích také najdou. Jednoznačně nejslabší mapy jsou v první části. Pátá E1M5 je architektonicky až primitivní a tajný level E1M9 sice avantgardní a jakoby obrácený vzhůru nohama, avšak zajímavý úmysl trpí nezábavnou realizací.

Několik úrovní je opravdu rozsáhlých a komplexních, zejména E1M4 od Kaisera, specialisty na konzolové konverze a autora Doom Absolution. Architektura je impozantní, ale jeho mapa trpí komplikovaným průchodem a nejasnou cestou k cílovému bodu, tedy východu. I další podobně laděné mapy trošku v plynulosti drhly. Ale to k podobným typům levelů zkrátka patří.

Vyzdvihnout musím dvě vizuálně odlišné úrovně přinášející díky změněným texturám a odlišnému konceptu takřka antický zážitek a odlišují se od zavedeného fantasy konceptu. Mapa E1M2 připomíná starobylý Egypt díky pískovcovým blokům a realisticky ztvárněným troskám chrámů, na jejichž pozadí probíhá lítá akce. Secret level druhé epizody patří k těm komplexním úrovním, začíná pod střechou antického chrámu a postupný průzkum se rozvine do třech oblastí odlišně vizuálně ztvárněných.

Musím ocenit skladbu úrovní, střídají se ty kratší s komplexnějšími, mění se průběžně vizuál a nehrajete stále stejně vyhlížející mapy v řadě za sebou. Takže vás levely překvapují jak prostředím, tak i tematickým laděním i odlišným stylem hratelnosti. Z hlediska soubojů se nadále držím názoru, že akce je díky malému počtu typů nepřátel relativně monotónní, ale s tím se bohužel nedá nic dělat, ledaže by autoři použili nová monstra. Hrál jsem na třetí obtížnost a intenzita soubojů pro mě byla tak akorát. Náročnost se postupně s odehranými epizodami zvyšuje, ale třetí obtížnost byla pro mě ideální kombinací pohodové akce a přiměřené výzvy.

I když kupříkladu závěrečný boss fight s D´Sparilem v kombinaci se třemi maulotaury byl opravdovou výzvou. Boj spočívá v opatrném pižlání bosse a kličkování mezi jeho ochránci. Naštěstí po likvidaci závěrečného “šéfa” maulotauři zmizí, takže je nemusíte likvidovat. Na čtvrtou obtížnost jich je na vás připraveno dokonce šest.  Takže patrně mezi třetí a čtvrtou obtížností budou rozdíly poměrně značné.

Ačkoliv Heretic Treasure Chest je projektem již letitým, bohužel autoři neopravili chyby, jež se projevují v poslední úrovni, tedy E3M8. Buď dochází k předčasnému snížení exit teleportu, nebo pro změnu neklesne schodiště, jež k tomuto teleportu vede, a tím pádem je nedostupné. Já i kolegové reportující svoji hru na Anorakově blogu jsme druhou chybu zaznamenali. Řešením je jedině použití NOCLIP cheatu, abyste se k východu mohli dostat. Je zajímavé, že za ta léta nikoho nenapadlo tuto chybičku opravit.

Co říci závěrem? V podobě Heretic Treasure Chest dostáváte pod vaše ovladače klasický komunitní projekt, se všemi jeho plusy a mínusy. Většina levelů je solidní kvality, takže nakonec byla hra pro mě příjemným zážitkem, i když jsem tedy hrál už lepší projekty.

Instalace:

Heretic Treasure Quest je určen pro modernější, limity odstraňující porty typu ZDoom, Doomsday, Zandronum a GZ Doom. Potřebujete samozřejmě vlastnit Heretic.WAD. Instalační balíček si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem. Soubor htchest.WAD pak přenesete pomocí myši na spouštěcí soubor vašeho oblíbeného portu. Při spuštění samozřejmě musíte zvolit hru Heretic. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Heretic Treasure Chest – Doom Wiki

Heretic Treasure Chest – id Games

Heretic Treasure Chest – ModdDB

Heretic Treasure Chest – Realm667

Appendix: Popis jednotlivých úrovní

Episode 1

E1M1: Open Canyon by Przemek Zimny (alterworldruler) 

Jak napovídá název, první mapa se odehrává mezi skalnatými masivy, mezi nimiž se proplétáme a procházíme temnými chodbami a částečně i budovami, jež nám stojí v cestě. Boje absolvujete jednak ve stísněných prostorách chodeb, ale také na otevřenějších plochách. Hraji na třetí obtížnost, nepřátelé se zjevují průběžně a po jednom, nebyly s nimi zásadní problémy, jen na konci na otevřeném prostranství se žlutým klíčem se objevil první příděl protivníků ve větším počtu. První mapa zatím využívá standardních heretikovských textur, solidní práce na rozjezd.

E1M2: Random Tomb Map by Kaiser Wilhelm

Druhá mapa mě překvapila, jelikož se ocitnete na písčité ploše mezi pískovcovými bloky chrámu, jako ve starém Egyptě. A v tomto duchu se nese celá úroveň. Exteriérové lokace s pěknými detaily dokreslujícími realitu starobylého prostředí, nebo jednotlivé místnosti, občas s puzzly. Akce je bohatší a zejména v otevřenějších prostorách se na vás vrhají početnější davy příšer, které jsou dobře zvládnutelné, i když munice nebyl příliš velký přebytek. Docela dost je secretů, do kterých se většinou dostanete pomocí teleportů. Na závěr jsem trochu tápal, protože v Heretikovi, pokud vím, nebyly používány spínače aktivující se výstřelem, a tak mě řešení závěrečného problému tímto způsobem trochu překvapilo.

E1M3: Vigilant Outpost by Snarboo

Vracíme se zpět ke klasickému Heretikovi bez exotických vizuálních přísad. Po krátkém průzkumu jeskynních prostor postoupíme do rozsáhlé exteriérové části s kyselinkou jako podkladem, v níž nás čeká bohatá akční složka a zkoumání budov i jejich nádvoří. Mapa je poměrně přímočará, akce zábavná, jen mě zamrzelo, že jsem našel jenom jeden secret, ale i tak jsem se příjemně bavil.

E1M4: Town Of Witchcraft by Samuel Villarreal (Kaiser)

Po relativně kratších mapách přichází mega mapa od Kaisera se 360 protivníky. Vodní hladina obklopuje opravdu rozsáhlý hradní komplex, ve kterém není úplně jednoduché se vyznat a bádání v mapě, kudy se dát, je opravdu časté. Poté, co v okolních jeskyních získáte zelený klíč, můžete pokračovat do útrob hradu. A věřte, průzkum opravdu není jednoduchý a dlouho mi trvalo, než jsem přišel na kloub zákonitostem levelu. Nepřátelé se na vás vrhají průběžně, ale hlavní úskalí spočívá v průzkumu a nalezení správné cesty. Poté, co najdete modrý klíč, máte cestu k východu otevřenou. Takovou rozsáhlou mapu jsem opravdu nečekal a zabrala mi nejméně hodinu hry.

E1M5: Temple of D’Sparil by Ler

Pátá mapa je oddechovým festivalem střelby, kdy držíte prst na spoušti a permanentně kosíte nabíhající protivníky ve stavebně jednoduché a krátké úrovni. Zkoumáte pouhá tři zákoutí naplněná odporem fantasy příšer a ve finále podstoupíte závěrečný souboj před východem. Designově jednoduchá úroveň a v dosavadním kontextu zatím ta nejhorší mapa první epizody.

E1M6: Last Aqueduct by Ler

Po stránce layoutu zprvu poměrně jednoduchá mapa. Hned na začátku se na vás vrhnou nepřátelé v hojném počtu. Poté, co si vyčistíte cestu od nepřátelské verbeže, stanete na rozcestí do čtyřech směrů. Dáte se kupředu a bojujete v kulisách vodní hladiny vedoucí jeskyněmi směrem nahoru a čelíte dalším přívalům nepřátel. Dále vám mapa přichystá překvapení, dáte se koridorem kupředu ke žlutému klíči, kde se poprvé ocitnete v teleportu a těchto teleportů je pak ještě několik, navíc jsou poměrně matoucí, jelikož vyhlížejí jako východ, a přitom vás vrhají do oblastí s iron lichy. Doporučuji před těmito teleporty ukládat, abyste neukončili zbytečně brzy mapu. Nachází se zde totiž tajný východ, který ale nebylo problém nalézt a do mozaiky falešných exitů nezapadá.

E1M9: Omgekeerd by Lord Z

Poněkud experimentální level. Nacházíte se ve vzduchoprázdnu, kde čelíte nalétávajícím gargoylům. Celá mapa mi připadala jako slepenec jednotlivých místností pospojovaných nahodile kolorovanými chodbami. Z druhého sálu vedou úzké schody nahoru a postupně si zpřístupňujete potřebné klíče. Snad až finální místnost byla vytvořena relativně ve standardní formě. Mapa má množství secretů, které mě ale vůbec nelákalo hledat. Nejhorší mapa první epizody.

E1M7: Necrosis by Chris Oliveri (CodenniumRed)

Tady je už vše v pořádku a dostáváme perfektní a atraktivní úroveň v přírodních scenériích zašedlých kamenných zákoutí s vodní hladinou na podkladě a zábavnou kontinuální akcí. Boje jsou zábavné a staví se vám různé typy protivníků v pestré směsi a je radost je likvidovat. Level je poměrně lineární a zaměřený převážně na akci, do skalisek je pěkně zakomponovaná kamenná zástavba. Velmi dobrá práce.

E1M8: Citta Dei Morti Viventi by Thomas van der Velden

Otevřené městečko skryté za hradbami vám poskytne azyl před dotírajícími gargoyly, ovšem musíte se nejdřív vypořádat s poměrně tuhým odporem na venkovním prostranství. Postupně vcházíte do útrob jednotlivých stavení a postupně nacházíte nejprve žlutý a pak zelený klíč. Dostanete se dokonce i na hradby. Zejména ke konci za zelenými dveřmi se stanou souboje intenzivnější a mágové a iron lichové se rozprsknou po úrovni. Ale nejde o zásadní masakr a obtížnost je vyvážená.

Episode 2

E2M1: A Sacred Place by magicsofa

Druhá epizoda začíná pěkně zostra. Nepřátel je poměrně dost, a ačkoliv získáte základní zbraně, máte do nich poměrně málo munice a tam, kde je to možné, doporučuji použít hůl. Zajímavým elementem jsou nášlapné spínače, které vás svezou pod terén nebo otevřou bariéru poblíž, odkud se vyhrnou nepřátelé, kteří jsou v podstatě v levelu postupně zastoupeni všichni. Postupně zkoumáte skalnaté chodby s vodou pod nohama nebo i širší prostory a čelíte poměrně tuhému odporu. Ve finále v zákoutí s kyselinou se proti vám na pódiu ocitne iron lich spolu se stínovými válečníky. Musíte balancovat, abyste se vyhnuli jejich střelám. Pokud by bylo v úrovni více střeliva, rozhodně bych se nezlobil. Na čtvrtou obtížnost to musí být docela záhul.

E2M2: Lucifer’s Spell by Paul Corfiatis

Zajímavá a čistě designovaná úroveň, jež se odehrává převážně v hradních sklepeních a na nádvoří. Design je klasický, postupně sbíráme všechny tři klíče a posouváme se v levelu dál. Každý ze sektorů má lehce odlišný vizuální design. Akce je příjemně dávkovaná a vyvážená, hned na začátku seberete rukavice a nabíhající golemové se tak dají zlikvidovat snadno a bez ztráty munice, kterou jste spotřebovali v minulé úrovni. Pohodová a zábavná mapa, avšak ničím nevyčnívající.

E2M3: Cardinal Points by Alberto Sposito (Ismaele)

Poměrně rozlehlá úroveň s vysokým počtem protivníků, kteří jdou na vás v houfech a vaše zbraně se nezastaví. Ale po stránce designu je monotónní a stereotypní. Hlavní vaší činností je totiž otvírání dveří pomocí spínačů a tyto sekvence vás provázejí po celou dobu. Výjimkou je jedině úsek na otevřeném nádvoří, jinak se pohybujete v chodbách a řešíte záhady zamčených pokojů. Některé dveře otevřete hned, jiné až po aktivaci tlačítka. Akce je pohodová a zastřílíte si bohatě, ale neustálé podobné chodby a dveře mě ke konci už nebavily a byl jsem rád, že je level u konce.

E2M4: Cold Feet by Lord Z

Zajímavý level oděný převážně do ledových a zasněžených textur, přičemž se kloužete jednak po ledu a také jste unášeni proudy vody, takže musíte dávat pozor na manévrování. Postupně zkoumáte jednotlivé části mapy směrem do čtyř stran, abyste postupně získali klíče, jež jsou potřebné pro otevření tří bran k východu. Akce je vyvážená a zábavná, podařilo se mi najít všechny secrety, jen jedny dveře s ophidiany mi zůstaly zapečetěny, i když se jako secret nepočítají. Tajný exit se skrývá poblíž oficiálního východu. Pořádně ani nevím, jak se mi podařilo otevřít bariéru, jež bránila v cestě. Velice povedená úroveň.

E2M9: The Temple Of The Elements by Fenris Wolf

Další špičkově designovaná mapa, jež je zaměřena kromě akce i na průzkum a hledání cesty k cíli, což není úplně jednoduché. Ocitáte se pod střechou antického chrámu z pískovcových bloků s řeckými sloupy. Podstoupíte průzkum okolí a objevíte tři teleporty, jež vedou do třech samostatných a odlišně designovaných lokací, které budete muset prozkoumat a postupně nacházet klíče a cesty k východu, který se nachází poblíž chrámu, zablokován bariérou. Hledání i akce je perfektní a doplněné četnými secrety. Skvělý level, i když na konci jsem už trošku bloudil a nemohl najít poslední cestičku, která by odblokovala bariéru k východu. Na jednom místě jsem u výtahu zaznamenal grafický defekt, ale jen kosmetický.

E2M5: Necropolis by Stephen Clark (The Ultimate DooMer)

Level zaměřený čistě na akci. Vejdete do chrámového sálu, kde se na vás sesypou první obránci. Můžete se dát dvěma směry a postupně potřebujete sesbírat všechny tři klíče, jež vám otevřou cestu k východu. První část se odehrává v kryptách a postupně při jejich exploraci se vám neustále zjevují noví a noví nepřátelé. Další oblast se nachází v exteriérech hřbitova. Boje jsou zde také permanentní a podstatně náročnější. Jako zpestření se vám po zvládnutí každé části objeví v centrálním chrámu maulotaur. Ten se také vynoří uvnitř krypty na hřbitově, z hloubi vyvýšeného náhrobku, jste s ním zavření a musíte si to s ním rozdat tváří v tvář. Což je poněkud obtížné a musel jsem využít power-upů. Další zábavný a povedený level.

E2M6: Veneficus Arx by Kim Bach (Torn)

Převážně interiérová a zábavná mapa, v níž se pohybujete po širokých chodbách a sálech, občas zabrousíte do menší místnůstky, zkoumáte poměrně lineární lokace s různými motivy textur a likvidujete průběžně se zjevující nepřátele. Boje jsou pohodové, stejně tak orientace v mapě je snadná, jen hledáte potřebné klíče, aktivujete spínače a nikde nebloudíte. Úroveň je příjemná a relaxační a zvládnete ji hladce.

E2M7: Sky Gateway by Chris Kassap (lupinx-Kassman) and Martin Eyre (Vermil)‎

Epická a rozlehlá mapa se 450 nepřáteli, v níž se vaše zbraně nezastaví. Je poměrně obtížná po předchozí pohodové úrovni. Nejprve zpacifikujete rozlehlé chodby od nepřátelského odporu, teleportem se přesunete do exteriérů na hradby, kde vás zasypávají střely ze všech směrů i od vzdálených nepřátel někde na druhém konci úrovně. Prošmejdíte hradby a vstoupíte do podzemí, kde se proletíte lávovými chodbami plnými gargoylů. Poté, co absolvujete souboje s četnými iron lichy v uzavřené aréně, dostanete se k závěrečnému úseku do lávové jeskyně, v níž podstoupíte takřka boss fight. Ale ne se silným bossem, ale s obrovským hejnem gargoylů. Pak nastává konec, bohužel se mi nepodařilo zlikvidovat zbytek osazenstva ve venkovní oblasti, kam se ale bohužel nedá vrátit a přístup je patrně podmíněn nalezením secretů.

E2M8: Hell’s Maw by Jason Allison (rf`)

Skvělá úroveň na závěr druhé epizody, kde se vám postaví v grandiózním finále celkem tři maulotauři. Nejprve se ale musíte k centru levelu probojovat dvěma vrstvami kruhových chodeb vyplněnými nepřáteli. Až poté si otevřete centrální oblast, v níž na vás vybafnou zmiňovaní bossové. Díky docela bohatému množství power-upů byl souboj poměrně snadný a po otevření chodby do podzemí se vám naskytne pohled na překrásně vyvedený východ.

Episode 3

E3M1: The Docks by Sp_d00d

Třetí epizoda začíná opět poněkud zostra. Velice pěkně zpracované doky a kamenná zákoutí jsou pěkná na pohled a kombinují chodby s exteriéry, nutnost nalezení všech tří klíčů, přičemž mapa není lineární a různé zákruty například vedou k tomu, že se ocitnete zpět na začátku úrovně. Nepřátelé se na vás vrhají v bohatém množství na to, že máte relativně málo munice. Včetně iron lichů. Ale na třetí obtížnost se to dalo a kombinováním zbraní jsem boje zvládl. Chyběl mi jeden secret. Pěkná mapa na úvod.

E3M2: Shadow of the Heretic by Lorenzo Davia (Ultimate Lorenzo)

Druhý level organicky navazuje na předchozí, kdy jste se zřejmě doplavili do dalšího přístavu k opevnění. Vyčistíte břehy a otevřete si bránu za hradby, kde prozkoumáte exteriéry a skalní cestičkou se dostanete k teleportu, jenž vás přenese do dalšího interiérového komplexu, kde čelíte poměrně intenzivnímu odporu nepřátel, kteří se průběžně objevují po aktivaci spínačů. Najdete raketomet, který je potřebný, jelikož se vám postaví na vaší cestě několik ocelových lebek. Nakonec se ocitnete na hradbách a po finálním boji si nášlapným spínačem zpřístupníte exit. Boje jsou celkově intenzivní a s municí musíte hospodařit opatrně a nestřílet pánubohu do oken. Výborná a zábavná mapa.

E3M3: Cloister by Ben Taylor (Dreadopp)

Skvělý level naplněný akcí. Ocitáte se v centrálním čtvercovém prostoru, z něhož vedou dveře do čtyřech směrů poměrně realisticky zpracovaného gotického komplexu. Probádáte modlitebnu, kuchyň, exteriéry, sály, a to všechno zaplněné nepřáteli. Akce je přitom sice bohatá, ale vyvážená a pěkně mi to na třetí obtížnost odsýpalo. Velice zdařilá úroveň.

E3M4: Discipline by magicsofa

Nevelký, ale povedený level, ve kterém se po vykouknutí z komůrky na vás okamžitě vrhnou nepřátelé. Zpřístupníte si přístup na balkón, v němž shlížíte na exteriérovou plochu, na niž se dostanete pomocí teleportu, jenž se vám nabídne, až sjedete výtahem do nižšího patra. Mapa plynule odsýpá, akce je dávkována průběžně, ale nepřátel není mnoho. Design je lineární bez odboček a vedlejších úseků. Překvapením byla absence tajného exitu, který by se v původním Hereticu měl nacházet právě v této mapě. Ale ani na Doom Wiki se o něm nezmiňují.

EDIT: Nakonec jsem na to přišel, autor na nás ušil pěknou kulišárnu, postačí jenom vejít do závěrečného teleportu z druhé strany.

E3M9: Man On The Edge by Walter Confalonieri (daimon)

V poslední tajné úrovni se notně naběháte. Zkoumáte totiž postupně od sebe notně vzdálené budovy se skladišti a krabicemi. Spojené cestami a ohraničené rozsáhlými, ale docela prázdnými exteriéry, do kterých se taky zčásti dostanete. Dokonce mě do nich sfoukla lebka svým tornádem a běhání po monotónních exteriérech byla trochu nuda. Jinak mapa pěkně odsýpala, musíte si spínači postupně odhalovat zablokované cesty či výtahy. Pěkně zpracovaný, ale trochu rozvleklý kousek.

E3M5: Mountain of Fire by Walter Confalonieri (daimon)

Horská mapa vás přenese do rozsáhlých skalních masivů, jež se tyčí nad lávovými jezery. Očekává vás 360 nepřátel, kterými je vyplněna celá úroveň. Opět se pořádně nachodíte, pátrajíce po klíčích, přičemž kromě bloumání skalními chodbami zavítáte i do budov. Mapa se nehrála úplně dobře, protože klíče se hledají docela špatně, zjevují se po aktivaci spínačů. Objevují se všechny v malém kamenném domečku poblíž počátku levelu. Chvíli mi trvalo, než jsem na tuto skutečnost přišel. Další postup si opět sjednáte aktivací tlačítek různě roztroušených po mapě, ovšem je trochu problém, zapamatovat si zavřené dveře či bariéry, což díky rozloze levelu může dělat potíže. Doporučuji projít jej v jednom sezení, a ne jako já s přestávkou. Akce je poměrně intenzivní díky velkému počtu protivníků. Navíc boje obohacují celkem tři maulotauři, munice pro ně najdete tak akorát. A ještě vás čeká docela intenzivní slaughter fest před kostelem. Poněkud podivným prvkem je vzdálený most, na který se dá ze skalní římsy seskočit, ovšem nastane exploze a chybové hlášky, takže slouží pouze k dekorativním účelům. Zřejmě je to dáno tím, že mapa byla konstruována pro starší verze portů. Pěkný level, s realistickými detaily, který ovšem trpí velkou rozlohou a určitou nepřehledností.

E3M6: Chequer Temple by Mivalekan

Po bloudění v rozsáhlých prostorách předchozího levelu vás čeká lineární řežba v širokých chodbách, ale také exteriérech. Vrhne se na vás veškeré osazenstvo a vy s prstem “na spoušti” postupujete zpříma dále. Postupně si zpřístupňujete jednotlivé klíče a řežete nabíhající nepřátele. Dlužno podotknout, že v některých úsecích byla struktura nepřátel stále stejná a akce poněkud monotónní. Naštěstí se nepohybujete jenom v koridorech, ale podíváte se i do podzemí do lávové řeky, jež vás odplaví do hradního komplexu také obklopeného lávou. Hratelnosti dominuje akce a příjemně jsem se nakonec bavil.

E3M7: Shrine of the Serpent by Tatsuya Ito (Tatsurd-cacocaco)

Blíží se poslední level, a tak nás v rozsáhlé mapě očekává 360 nabroušených monster. Čekal jsem totální řežbu, ale akce byla pohodově zvládnutelná. Mapa je plošně rozlehlá, čekají vás obsáhlé exteriéry a postupná explorace vnitřních prostor s různými designy. Jednotlivé části mají jednotný princip, zkoumáte jednotlivé místnosti či sály a otevíráte trojbarevné bariéry, které vás posunou o kousek dál nebo ke klíči. Doporučuji nejdříve prozkoumat budovu s výtahem, kde je kuše a “kulomet”. V závěru vás pak čeká velkolepá řežba se třemi iron lichy a teleportujícími se nepřáteli, ke kterým přibude maulotaur a budete mít co dělat, abyste tuto bitvu zvládli. Tím spíš, že před východem vás čeká repete v podobě dalšího bosse. Mapa mě velice bavila a před závěrečným finále jde o perfektní rozehřátí.

E3M8: Earthquake by Ben Taylor (Dreadopp)

Grandiózní poslední boj s lehce přestřeleným boss fightem. Ocitnete se v aréně mezi skalami a lávou, postupně čistíte jednak úvodní centrální oblast před věžičkou, kde se skrývá boss, a postupně po výstupu po schodištích likvidujete odpor na otevřeném prostranství, zprvu rozděleném uzavřenými branami. Postupně aktivujete spínače a teleporty se dostáváte na skaliska, kde rovněž použijete další sadu tlačítek. Zpřístupní se vám věžička, kde na vás čeká závěrečný souboj. Ano, finální boss D´Sparil, navíc doprovázený třemi maulotaury. Takže v aréně se máte co ohánět a tento souboj byl poněkud únavný a obtížný, Ale dá se zvládnout. Bohužel pod deriváty ZDoomu je popisován bug, díky kterému vám po likvidaci D´Sparila nepoklesne schodiště, které vede zpět nahoru k exitu. Mně bohužel postihl a je třeba problém vyřešit cheatem pro no-clip. Ale to je jenom drobná muška. Až na obtížný finální boj byl level perfektní a důstojnou tečkou za povedeným megawadem.

No Comment.

Add Your Comment