2021
09.11

Autor: Paul Corfiatis (17. 7. 2021)

DWmegawad Club CZ – srpen 2021

Srpnový megawad vybraný v rámci DWmegawad Clubu je tentokrát žhavou novinkou. Vznikl jako sólový projekt známé a velmi plodné osobnosti Doom scény, ostříleného veterána Paula Corfiatise. Na našich stránkách jste se mohli s tímto australským doomerem již vícekrát setkat. Dvanáctilevelový projekt Doomed Space Wars vzdává hold Hvězdným válkám, Whispers of Satan je kompletním a poměrně rozsáhlým megawadem vzniklým ve spolupráci s Christianem Aro a v roli producenta a koordinátora komunitního týmu se Paul představil ve hře Doom 2 Unleashed (Pcorf Community Project).

Paul má na svém kontě také řadu dalších projektů, jak můžete zjistit na jeho osobních stránkách. Doom Odyssey, Death Tormention, Twilight Zone, vesměs velmi dobře hodnocené megawady pro první Doom. A také Zone 300, jenž předcházel dnes recenzovanému projektu. Má podobnou ideu jako megawad 1000 Line Community Project, jehož první díl i pokračování jsme si mohli zahrát v rámci DWmegawad Clubu – tedy omezení počtu linek (“linedefs”) na jeden level. Úplně první inspirací nicméně byl projekt 100 Lines, jenž spatřil světlo světa v roce 2013.

Zone 400 navazuje na principy Zone 300, jen disponuje mírnějším stupněm omezení. Jak tedy název napovídá, Paul Corfiatis v rámci své designérské výzvy mohl tentokrát použít 400 linek. Paletu grafických materiálů původního Doomu II obohatil o grafické inovace a materiály z jiných her, a tak mohlo být 32 levelů rozděleno na celkem čtyři odlišné epizody. Píši o 32 mapách, ale jako bonus je přidána 33. úroveň, s pěkným poděkováním hráčům, do které se ale dostanete jen pomocí cheatu IDCLEV33, jinak přístupná není.

Vizuální ladění jednotlivých úrovní je velice pestré. Epizody tvoří jednotný komplex megawadu, takže na začátku jednotlivých částí neztrácíte své zbraně a můžete se v bojích vyřádit bez omezení a využívat tak kompletní arzenál. I rámci jednotlivých částí jsou mapy velice pestré a odlišují se vizuálem i designem, takže celá hra je neskutečně chytlavá a v žádném případě nehrozí stereotyp.

První epizoda nese název Swampbase. Procházíte základnami a komplexy budov, obohacenými exteriérovými a přírodními lokacemi, jež oživují architekturu. Space Stations zahrnuje čtyři levely, zde je vizuál jednotný a dominuje stříbrná barva kovových stěn s průhledy do kosmického vzduchoprázdna.

Třetí část využívá heretikovských motivů a přináší fantasy scenérie, každá mapa je odlišně ztvárněna, a ačkoliv bychom očekávali stereotypní kamenné hradní zdi, opak je pravdou a naskýtá se nám pestrá kolekce vizuálních designů. Poslední epizoda Swamphell je pekelná a také jsem byl velice pozitivně překvapen neustále se měnícími scenériemi, jež nejsou plné lávy a rudých skalisek, jak bychom v pekelných mapách očekávali.

Musím zmínit i tajné a bonusové úrovně, které se vymykají motivům Zone 400. První z nich přináší souboje v prostředí hřbitova, navíc se zaměřením na kontaktní akci pomocí berserku. Druhý tajný level nabízí boje v prostředí džungle plné zeleně. 33. mapa se vymyká standardu megawadu zejména svou velikostí i delší herní dobou, navíc je plná protivníků a slouží jako poděkování hráčům za dohrání celé hry.

Stavba jednotlivých map odpovídá designovým principům megawadu, tedy díky omezení počtu linek očekávejte kratší mapy v kompaktním stylu, nehrozí tedy, že byste bloudili v obrovských a komplexních levelech. Architektura kombinuje interiéry i navazující exteriérové prvky, vše se organicky střídá a žádná mapa není stejná. Čekají na vás četné léčky a pasti, zejména díky mutantům zjevujícím se z otvírajících se zdí, ale také často využívané teleportování nepřátel, což vede často k přepadení ze zálohy nebo akčním skrumážím. Dlužno podotknout, že oproti předchozímu megawadu Base Ganymede je zjevování nepřátel méně obtěžující, i když někdy hráči dokáže hráči zatopit.

Hrál jsem na třetí obtížnost a neměl jsem větší problémy. Protivníků je průměrně kolem stovky, takže hra rychle odsýpá. Paul dokáže v některých úsecích notně potrápit, ale obtížnost je nastavena férově. Možná na Ultra Violence bych prskal, ale já jsem si hru perfektně užil. Tím spíš, když docela brzy dostanete do rukou zbraně těžšího kalibru včetně BFG, takže na rozdíl od jiných megawadů se zbraňovou výbavou Paul neškudlí a boje si můžete užít dokonale a dle vaší libosti si užijete kompletní výzbroje.

Zone 400 zkrátka nezapře práci zkušeného designéra. I na omezeném prostoru dokázal vytvořit kolekci zábavných a velmi dobře hratelných levelů, které vynikají skvělou architekturou v rámci designových omezení i zábavnou a chytlavou akcí.  Jednotlivé mapy neoplývají dlouhou herní dobou a mnohdy se ani nenadějete a level je u konce. Takže se Zone 400 stává ideálním projektem pro doomery, kteří neoplývají dostatečným množstvím volného času, a i tak si chtějí užít kvalitní megawad v profesionálním provedení. Každá mapa má navíc svůj unikátní hudební podkres, také z dílny Paula Corfiatise.

Instalace: 

Zone 400 je určen pro Doom II. Podle údajů v popisku by neměl mít žádné specifické požadavky na port. Paul Corfiatis jej testoval pod Chocolate Doomem, takže Zone 400 spustíte v podstatě s čímkoliv. Hrál jsem s GZ Doomem a všechno mi fungovalo bez obtíží. Spuštění probíhá tradičním způsobem, tedy přenesením souboru zone400.WAD na spouštěcí soubor vašeho oblíbeného portu pomocí souborového manažeru. Při potížích můžete konzultovat náš článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Paul Corfiatis – oficiální stránky

Zone 400 – DWmegawad Club CZ

Zone 400 – DWmegawad Club

Zone 400 – DoomWorld forum

Appendix: Popis jednotlivých úrovní

SWAMPBASE

MAP01: Coombe

Megawad je koncipován s omezením počtu linek na jeden level, takže očekávám kompaktní a kratší mapy. Což se v první úrovni naplnilo. Exteriérová dvorana obklopená vojáčky, četné výklenky, z nichž po aktivaci spínače vylézají nepřátelé. Zatím uzavřená bariéra. Hraji na Hurt Me Plenty, místnosti jsou zaplněny slabšími nepřáteli. Po sebrání žlutého klíče se dáte chodbami nahoru, abyste, kochajíce se pohledem shora na vstupní dvůr, našli spínač, jenž vypustí revenanta. Po souboji s ním můžete postupovat dále k východu už bez větších potíží.

MAP02: Tait

Zábavná úroveň, v níž dominují dvě exteriérová prostranství obklopená kyselinou. V první z nich se nacházejí červené dveře a klíč na nedostupném stupínku hlídá hell knight.  Ochranné obleky svádějí k průzkumu, a ten se vyplatí, jelikož naleznete dvouhlavňovou brokovnici. Průchod je lineární, jdete rovnou za nosem, jen s malou odbočkou ke spínači, jenž vám odblokuje uzavřenou bariéru. Pak vám nic nebrání sebrat klíč a probojovat se finální části mapy k exitu. Akce je vcelku jednoduchá, bez zádrhelů.

MAP03: Dial

Zone 400 mě zatím velice baví, úrovně jsou krátké, ale velmi dobře hratelné. Nacházíte se v exteriérovém prostoru ohraničeném cihlovými zdmi a zaplněném nepřáteli. Vidíte troje uzavřené dveře, musíte se tedy vrhnout do akce a pátrat po klíčích. První z nich je na schodišti v centru venkovní plochy, přičemž šikovní skokani mohou sebrat raketomet. Žlutý klíč musíte vybojovat mezi ztracenými dušemi a hell knightem, poté můžete vstoupit do žlutých dveří a svést souboj s mancubusy a dalšími slabšími vojáčky. V závěrečné části máte zablokovanou cestu k exitu, který musíte otevřít spínačem, ovšem pak podstoupit souboj s revenanty, baronem a hlídajícím revenantem. Další pěkný a zábavný kousek, všechny secrety jsem našel bez problémů.

MAP04: Allambie

Čtvrtá úroveň je zasazena do skalisek obrostlých břečťanem. Jen 40 nepřítel na HMP, ale hned v úvodu vás na vrcholu schodiště čekají dva revenanti. Skalní chodbou si zpřístupníte žlutý klíč a vstoupíte do rozsáhlého skalního dómu vyplněného kyselinou, v němž nad žhavou tekutinou balancujete po skalní cestě a utkáte se s bohatým odporem. Postupnou aktivací spínačů se dostanete do komůrky, odkud se zaklínač teleportuje do prostoru a musíte jej sestřelit raketami nebo plazmovkou. Pak vám nic nebrání si zajít pro modrý klíč a šup k východu. Ačkoliv jsou mapy kompaktní, design je pestrý, nenudí. Akce je adekvátně obtížná a munice je dost, takže je zatím hraní pohodové a zábavné.

MAP05: South

Zajímavá mapa, jste uzavřeni v labyrintu pískově kolorovaných cihlových zdí, před vámi nálož prasátek, ale naštěstí je zde poblíž medvědobijka. Zdánlivý koridor s lákavě umístěnými, ale zatím nepřístupnými klíči, se změní postupnou aktivací spínačů a otvírají se před vámi nové cestičky. Po otevření modrých dveří se otevře rozsáhlejší prostorná místnost s exitem, ke kterému ovšem potřebujete červený klíč. Jeho nalezení však již nebylo zásadní velkou překážkou. Akce je přiměřená třetí obtížnosti, s takřka plnou zbraňou výbavou jsem neměl významný problém.

MAP06: Oates

Akčně zaměřená mapa. Pobíháte po venkovním prostranství, čelíte náporu vojáčků a shora se ocitnete pod křížovou palbou arachnotronů. Budete se muset chodbou vydat za nimi, abyste si to s nimi vyřídili tváří v tvář. Po stupíncích seběhnete pro žlutý klíč, kterým si otevřete prostor s kyselinovým jezerem. Zde jsou již tužší protivníci, zejména obtěžují shora pálící kulometčíci. Výtahem se dostanete nahoru pro modrý klíč a chodbou proniknete pro červený, jenž vám otevře východ. Poslední impy jsem hladce vyřídil berserkem. Zatím mě Zone 400 velice baví.

MAP07: Jerling

Sedmým levelem končí první epizoda, pojmenovaná jako bažinná základna. Ocitáte se opět na nádvoří zaplněném nepřáteli. Po schodišti vystoupáte nahoru a eliminujete přítomný odpor. Vzápětí se vám otevře na druhé straně vstup do další části mapy, kde se ocitnete v kyselinovém jezeře okupovaném arachnotrony.  Dokonce v secretu najdete BFG, pokud jste tedy dostatečně rychlí. Pokračujete soubojem se spiderem mastermindem, ale práci za vás provedou kakodémoni. Zbytek mapy pak dokončíte již relativně snadno a první epizodu máte za sebou.

SPACE STATIONS

MAP08: Natasha Ozone Research

Nastává tech based zaměřená epizoda. Jste ve stříbrně zbarvených místnostech, vzájemně propojených, a čeká vás docela tuhý boj i na třetí obtížnost. Naštěstí vám zůstávají zbraně z předchozí epizody. Mapa má podle mého názoru duch prvního Doomu, postupně si rozkládáte prostory levelu a sbíráte potřebné klíče, přičemž se objevují i ty tužší potvůrky jako revenanti a arachnotroni i mancubusové, jimž slouží jako stafáž záplava vojáčků a impů. Na závěr v rozsáhlém sále vás čeká kyselinové jezero, které musíte přeskočit strafe jumpem. Minul jsem secret s health sférou, jak si otevřít chodbičku k němu vedoucí, jsem nepřišel.

MAP09: Cath’s Communications

Devátá mapa je čistokrevně kosmicky zaměřená, okny koukáte do temného vesmíru. Mapa má zajímavý layout s průhlednými okny, po vyčištění úvodního sálu v podstatě oběhnete centrální prostory a můžete do nich nakukovat. Do komunikačního centra vstoupíte modrými dveřmi a dostanete se do počítačového jádra. Odpor je průběžný a tužší než první epizoda, v závěru na vás vybafne i zaklínač, revenanti jsou poměrně početní. Po sebrání druhého červeného klíče již šupky dupky k východu.

MAP10: Katherine Space Security

Další mapa ve stříbrných barvácch. Vyčistíte úvodní prostranství a naleznete troje dveře, jež si musíte postupně zpřístupnit. Mapa je plná akce, po každém sebrání klíče se vzápětí objeví hordy nepřátel, většinou v otevřeném prostoru, takže se máte co ohánět. Na třetí obtížnost je akce příjemná, bez zákysových momentů. Zejména finální boj po sebrání žlutého klíče stojí za to, nepřátelé se postupně teleportují, prostoru na manévrování máte dost, situaci ovšem komplikuje zaklínač, který začne úřadovat a oživuje dříve padlé spolubojovníky. Takže se nemůžete schovávat a musíte se vrhnout do skrumáže mutantů, abyste jej eliminovali. Velice zábavný level.

MAP11: Tanya’s Cybernetics

Styl hratelnosti navazuje na předchozí úroveň. Vizuálně vidíme změnu a bojujeme v kulisách kovových stěn. V úvodní místnosti se před námi na schůdcích nachází zatím uzavřená brána, za níž očekávám něco zákeřného nebo velkého. Musíme postupně pátrat a hledat klíče, jsou snadno dostupné, avšak strážené početným odporem převyšujícím celkových více než 200 mutantů. Nejen ti slabí v hojném počtu, ale i tužší prakticky z celého spektra nepřátel z Doom II. Postupná explorace mapy vede k uvolnění stěn a přepážek mezi jednotlivými částmi a nakonec se mapa mění v jedno velké bojiště, opět provázené teleportacemi protivníků. Za branou se skrývá samotný kyberdémon, na jehož likvidaci jsem spotřeboval většinu munice do plazmovky. Mapa je důstojným závěrem za tech based částí a následují fantasy laděné lokace.

MEDIEVAL MAPS (Heretic-style)

MAP12: Dagon

Krátká a přímočará mapa na úvod.  Heretikovská atmosféra i textury, také soundtrack evokuje tuto nesmrtelnou fantasy klasiku. Layout je přímočarý, vyčistíte počáteční hradní lokaci nad vodní hladinou, sjednáte si přístup ke žlutému klíči, a pak následují další dvě prostranství a východ. Odpor je tužší, nepřátel jen 65, ale v průchodu vám brání revenanti, kakodémoni i arachnotroni. Příjemné rozehřátí na úvod třetí epizody. Podařilo se celkem hladce najít i secret pohledem do mapy.

MAP13: Lipperhey

Opět jste v útrobách hradních zdí, tentokrát v pískových barvách. Úvodní místnost nabízí žlutý a červený klíč, vyzývavě umístěné na sloupech. Musíte si nejprve vybojovat ten žlutý, jenž vás pustí dále do hradu a po poměrně tuhých soubojích si spustíte sloup s červeným klíčem. Nic vám pak nebrání vstoupit do další části a otevřít si východ, Akce je tužší, nepřátel je rovných sto na třetí obtížnost, autor se vyžívá v otvírání zdí s příděly nepřátel a na závěr se začnou protivníci i teleportovat. Na třetí obtížnost je však akce zvládnutelná dobře a hra příjemně odsýpá.

MAP14: Dulcinea

Každá mapa má ve fantasy části zatím odlišný vizuální motiv. V úvodu jste mezi skalisky a vidíte hell knighty hlídající na hradbách bránu do hradu. Jste pod palbou hned na začátku a po postupné eliminaci mutantů se dostanete zezadu na hradby a ke klíči. V rozsáhlém sále s kyselinou na spodině balancujete mezi palbou nepřátel a postupně docílíte zdvižení podlahy a můžete se dostat už suchou nohou na nedostupné části a sjednáte si přístup k východu, Mapa odsýpá velice rychle, nepřátelé jsou všude kolem vás a musíte se notně ohánět. Ani se nenadějete a východ je před vámi.

MAP15: Majriiti

Ocitáte se v knihovně, za vámi skrytá bariéra, jež blokuje chodbu vedoucí do neznáma. Jakmile projdete kolem starých fasciklů, ocitnete se pod plnou palbou od mutantů, zákeřně se zjevivších spoza sjetých regálů. V podobném duchu se odehrává celá mapa. Dáte se doprava a vyjedete výtahem, abyste si zpřístupnili sloupy, jimiž přeběhnete na druhou stranu. Překvapila vitráž, kterou musíte prostřelit, abyste se dostali dále, což jsem nečekal. V ledovém exteriérovém prostranství podstoupíte souboj s hordou protivníků. A nastane další překvapení, jelikož již dříve vyčištěná část mapy se opět zaplní mutanty, takže se neustále máte co ohánět. Žlutým klíčem se dostanete do dalšího sálu, v němž si otevřete přístup k východu. Mapa je perfektní, neustále musíte být ve střehu, na konci na vás vybafne dokonce zaklínač. Secrety jsem našel bez problémů, východ do tajného levelu se vám otevře, leč nezjistil jsem, co přesně otevření tajné chodbičky způsobilo.

SECRET MAPS

MAP31: Spooky

Velice zajímavá hřbitovní mapa, kde hrají prim vaše pěsti. Vyběhnete na venkovní prostor s četnými náhrobky, zprvu panuje zlověstný klid, ale po chvíli se objeví příval démonů z pekla. Jako nepřátelé dominují prasata, jež se nejlépe pacifikují berserkem. Připojí se kakodémoni, ale taky kyberdémon, na něho musíte tím pádem použít těžší kalibry, jelikož na férovku nemáte šanci. Postupně aktivujete tři spínače a otevře se vám východ. Klíčem k nalezení tajného východu je být bdělý v budově, v níž se nachází východ a všimnout si správného nástřelného spínače. Místo vodní hladiny vám vyjede podlaha a tajný východ se pro změnu nachází poblíž vchodu, kudy jste do levelu vstupovali.

MAP32: Devonian

Další vizuální oživení, mapa v prostředí džungle. Místo temnoty azurová obloha a travnaté a rostlinné porosty. Bojujete zprvu v exteriérech, abyste se dostali dovnitř budovy, kde postupně sesbíráte červený a následně modrý klíč. Boje jsou docela intenzivní zejména ke konci, ze skály na vás shlíží kyberdémon, jenž pálí své rakety všude kolem vás. Mapa nabízí přes 200 protivníků, a dokonce šest secretů.  Další pěkný kousek, tajné levely se povedly na jedničku a jeví se jako vítané osvěžení.

MAP16: Hypatia

Velice zábavná mapa, jež se odehrává v městském fantasy prostředí. Bojujete v exteriérech, přičemž se vám staví zástupy nepřátel, které se navíc postupně průběžně doteleportovávají. Jakmile vyčistíte prostory mezi domy, nezbývá než vyjet výtahem nahoru a bojovat na střechách a postupně sbírat jednotlivé klíče. Potřebujete všechny tři. Každá akce vyvolá reakci a odpor nepřátel je permanentní, ale dobře zvládnutelný. Skvěle jsem se bavil, navíc i secrety jsem našel oba.

MAP17: Ugarit

Další level začíná opět v exteriérech, tentokrát na ploše ohraničené skalisky. Pobijete invazi mutantů a spínačem spustíte sloupy zaplněné impy, které pak hladce zlikvidujete některým z těžších zbraňových kalibrů. Proniknete do hloubi kamenných stěn, kde si otevřete obrovský sál s vodní plochou. Ještě před vstupem do dvorany se na vás směje BFG, ale jak se k němu dostat, to byl pro mne nadlidský úkol. V sále vás čekají bitvy s náloží mutantů všeho druhu, navíc po vstupu do vedlejších dveří se ze dvou mancubusů vyklube další příval potvor, jež vykouknou ze spouštějících se zdí. Mapa plná akce a také se velice povedla.

MAP18: Halla

Ačkoliv název mapy evokuje boje v uzavřených místnostech, opak je pravdou. Procházíte se venku mezi kamennými zdmi a před vámi se tyčí další zeď se stavbou na vrcholu, Po eliminaci dotírajících démonů vystoupáte výtahem nahoru a můstkem se dostanete na zevní kamenné stěny, kde seberete žlutý klíč. Pak se vám zpřístupní exteriérové prostory, kde na vás dotírají další potvory v hojném počtu a největší masakr nastane po sebrání poslední červené lebky, kde vás otravuje zaklínač nepříjemně pobíhající v otevřeném prostoru. Tentokrát jsem si na secretech vylámal zuby, ono v bohatém akčním spádu se skrytá zákoutí hledají těžce.

MAP19: Viriato

Přituhuje, v další heretikovské úrovni se vám postaví 225 protivníků. Hned na úvod v chodbě se na vás vyhrne úvodní příval potvor. Pak se ve vyčištěných prostorách rozhostí zdánlivý klid, ale ten záhy ustane. Vitráží proniknete do pískových labyrintů. kde se vám průběžně objevují v hojném počtu nepřátelé zjevující se ze sjetých stěn, navíc se náhodně teleportujících, takže se máte co ohánět. Po dřevěných stupních vystoupáte směrem doprava nahoru, kde postupně aktivací tlačítek získáte modrý klíč. Můžete tak pokračovat v labyrintu chodeb a získáte přístup do žlutých dveří. Následuje finální souboj v otevřených prostorách s vodou, kde podstoupíte takřka slaughter fest. Naštěstí se můžete schovat do klidnějších prostor a protivníky vyřídit zdálky. Pěkná akcí naplněná mapa.

MAP20: Janssen

Poslední goticky laděná mapa má sice jenom 138 protivníků, ale dá vám docela zabrat. Hned v úvodní dvoraně s vodou na vás začne palbu množství kulometčíků, naštěstí se dají eliminovat s pomocí sudů. Postupně si zpřístupňujete jednotlivé klíče, což je občas provázeno dalšími přívaly protivníků, i těch těžších, v kombinaci s jejich teleportováním. Naštěstí se na třetí obtížnost dají eliminovat relativně snadno, i když vám nedají nic zadarmo. V posledním sále na vás čeká spider mastermind v kombinaci s četnými revenanty zavřenými v klecích, doprovázenými hordou prasat a impů. Povedený závěr druhé epizody.

SWAMPHELL

MAP21: Plethodontidae

Začíná pekelná část megawadu. Poměrně krátký level na rozehřátí, z pekelně ohnivých cihel a jezírek se žhavou kyselinou je vám horko hned od počátku. Designově mapa jednoduchá, vstoupíte do místnosti a obvykle na vás zpoza sjíždějících zdí vybafnou protivníci. Postupně získáváte žlutý i modrý klíč a kontinuálním odporem se prostřílíte k východu, kde vás čeká poněkud náročnější skrumáž s revenanty. Dá se jim uniknout do exitu, ale já jsem se jim hrdě postavil. Secret jediný, intuitivně a hladce nalezený.

MAP22: Lithobates

Mapa laděná v dřevěných designech, ocitnete se v prostoru s kyselinovým jezerem, nad kterým balancujete po dřevěných cestičkách a pomocí spínačů aktivujete další můstky a spojnice, díky kterým se dostanete do interiéru. Odpor je průběžný, zpočátku na vás pálí impové a hell knightové. Uvnitř se pak rozpoutají tužší bitvy s větší náloží nepřátel. Vaším úkolem je vystoupat nahoru nad prostor s kyselinou a po schůdcích seskočit k jedinému žlutému klíči, díky kterému se dostanete k východu.

MAP23: Tridactlum

Kupodivu mapy v poslední epizodě nemají jednotné pekelné ladění, ale jsou zatím pestré a každá jiná. Tentokrát se nacházíte na vysokých skalách nad kyselinovým jezerem a v kruhu obcházíte centrální pyramidu, ze které vás z dálky ostřelují četní impové a revenanti. Poté, co seberete červený klíč na samotném vrcholu, můžete vstoupit do sálu se žlutým klíčem. Ale je vhodné nejprve prošmejdit mapu a najít si secrety, jež vám usnadní další boje. Je zde BFG, nesmrtelnost i health sféra. Jakmile totiž seberete žlutý klíč, objeví se nálož nepřátel v místnosti i na skalách, včetně kyberdémona. Takže se nesmrtelnost opravdu vyplatila a likvidace enemáků byla pak hračkou. Velice povedená a zábavná mapa, docílil jsem kompletního 100 % skóre ve všech aspektech.

MAP24: Rhinella

Název levelu mi evokuje rýmu (tedy rhinitidu) a pohybujete se již v pekelném prostředí. Mapa je jednoduchá, zpacifikujete odpor v úvodním prostranství a po schodišti se vydáte nahoru, kde si spustíte cestu k prvnímu modrému klíči. Můžete seskočit strafe jumpem pro neviditelnost a zdraví, oba bonusy se hodí. Postoupíte do temného krvavého sálu, kde se do vás pustí odpor zčásti osazený na vyvýšených plošinkách. Aktivujete si spínači červené platformy, s jejichž pomocí se dostanete na skalní areál nad první lokací, kde se do vás pustí revenanti. Pak již můžete v klidu prchnout z pekla.

MAP25: Gymnophiona

Tech based mapa, jednoduchého designu, plná nepřátel, ale těch slabších, takže vás boje příliš nevysílí. Ve skladišti zlikvidujete úvodní odpor, vyjedete výtahem na ochoz kolem a pomocí aktivace spínačů si zpřístupníte modrý klíč v centru oblasti. Vstoupíte do modrých dveří a kyselinovým koridorem postoupíte dál, abyste sebrali žlutý klíč, což je provázeno masakrem mutantů, kteří se na vás vrhnou ze sjetých zdí. Mapa je krásně provázaná a v dalším sektoru se hladce dostanete k červenému klíči a v poslední místnosti k východu. Ačkoliv bych čekal v posledních levelech tuhý odpor, opak je pravdou a na třetí obtížnost se Zone 400 hraje relativně klidně.

MAP26: Phyllobates

Mapa je tentokrát tužší, jste obklopeni kamennými zdmi ve stylu prvního Doomu, před vámi klece s revenanty a z dálky vás ostřelují arachnotroni a impové. Po eliminaci mutantů se průběžně aktivací tlačítek dostanete na plošinku, odkud si zpřístupňujete další části mapy, kyselinové jezero a skladiště.  Ve finále po otevření žlutých dveří naleznete finální arénu se spiderem mastermindem a v povzdálí s otravným zaklínačem, který se těžko trefuje. Poslední baroni a kakodémoni jsou již zvládnutelní dobře. Jednoduchá mapa, která se solidně hraje.

MAP27: Ambystoma

Totální masakr v otevřeném jeskynním prostoru, v jehož centru stojí budova obklopená kyselinou s jednotlivými klíči a mega sférou. Ta je bohužel jen jako secret a klíč k jejímu sebrání se mi nepodařilo vyspekulovat. Jakmile vylezete ze startovní komůrky, všechno se na vás vrhne a máte se co ohánět. Navíc se potvory průběžně teleportují. Cílem mapy je najít spínače roztroušené po jeskyni a aktivovat si tak plošiny, jež vám dají přístup ke klíčům.  Potřebujete všechny tři, abyste si otevřeli komůrku k východu, což ovšem způsobí příval další vlny protivníků, které je docela obtížné udolat. Perfektní akčně zaměřená mapa.

MAP28: Taricha

Ocitnete se v interiéru obklopeném dřevěným obložením. Vyčistíte odpor v úvodním prostoru kolem vás a spínačem aktivujete výtah do vyššího patra, kde se vám postaví další vlna nepřátel. Podaří se vám najít žlutý klíč a můžete postoupit dále, tentokrát do otevřeného sálu plného krve, kde vám potvory také nic nedají zadarmo. Zejména pokud seberete modrý klíč, což povede k útoku záplavy slabších vojáků. Ve finální místnosti panuje zdánlivě klid, ale nakonec se vám postaví tři baroni ve společnosti zaklínače. Další zábavná úroveň, která skončí tak rychle, že se ani nenadějete.

MAP29: Dermophiidae

Předposlední mapa a opět nabitá akcí. Probíháte exteriérovými prostorami, musíte balancovat nad kyselinovými jezery, mutanti jsou všude kolem vás a nad vámi, navíc neustále se různě teleportující, takže se máte co ohánět, abyste vyvázli se zdravou kůží. Po eliminaci odporu postoupíte nahoru a spínači si sjednáte přístup k červenému klíči. Ten vám umožní výtahem sjet do podzemní kobky, kde na pódiu stojí kyberdémon a spider mastermind, naneštěstí odděleni přepážkoou, takže se nemohou do sebe pustit. Navíc se v zamřížovaných okénkách teleportují zaklínači. Takže tato fáze je poměrně obtížná. Munice je ale dost, takže dříve nebo později se vám bossy i mágy podaří eliminovat. Mapa vás pekně rozehřeje před finálním soubojem.

MAP30: Alleganiensis

Finále s Icon of Sin bylo příjemné, jelikož se boje s postupně se množícími protivníky daly perfektně zvládnout. Bojujete v jeskynních chodbách, prostoru máte dost, takže máte možnost efektivně manévrovat, potkáte kyberdémona i spider masterminda. V labyrintu se nachází všechny klíče. Ty potřebujete k otevření výtahu, jenž vás vyveze na plošinu, z které máte možnost odstřelit Johna Romera, jenž na vás potměšile vykukuje z lávového okénka. Finální mapa byla příjemnou tečkou za povedeným megawadem. Zbývá ještě bonusový level.

BONUS MAP

MAP33: Gangajang

Docela rozsáhlá mapa na poměry Zone 400, dokonce budete čelit více než 300 nepřátelům. Mapa je rozdělena na několik odlišných sektorů propojených teleporty, odpor je bohatý, ale opět s dobře vyladěnou obtížností. Na závěr před východem překvapí kyberdémon spolu se záplavou gestapáků a na podlaze najdete poděkování za to, že jste si Paulův megawad zahráli. Bonusová mapa se povedla a mohla být klidně zahrnuta v kampani.

No Comment.

Add Your Comment