2017
06.14

Autor: Nigel “Enjay” Rowand (19. 3. 2017)

Hudba: James “Jimmy” Paddock

O skotském designérovi Nigelu Rowandovi známém pod nickem Enjay jsme poměrně dlouho neslyšeli. Posledními jeho samostatnými WADy jsou válečně zaměřené konverze Operation Overlord a BGPA Misions Liberation. Až na letošního “Josefa” vyšla na ZDoom fóru informace o ukončení prací na jeho nejnovějším projektu – single mapě Waterlab GZD.

Enjay se shlédl v jednom ze specifických efektů již takřka zapomenutého portu Legacy. Konkrétně ve velice pěkně vypadající průhledné vodě, která byla demonstrována v demo levelu Waterlab. Nigel se rozhodl tuto demonstrační mapu přetvořit v hratelnou a kompletní samostatnou úroveň, přičemž při její tvorbě nakonec musel opustit zastaralý a limitující historický Legacy engine a svou inovovanou Waterlab GZD postavil na moderním GZ Doom portu.

Jaký je výsledek jeho práce? Svěží a moderní vyladěná mapa, zachovávající přitom klasické principy Doomu. Rozsáhlá a komplexní, přitom s poměrně snadnou orientací v levelu a s obsáhlou a dostatečnou porcí nepřátel.

Vizuálnímu provedení dominuje nosný prvek, vodní hladina, pokrývající hlavně exteriérové plochy kolem propleteného komplexu laboratoře. Vodní plochy přitom nezasahují do hlubin, takže se nemusíme potápět a voda dotváří pouze atraktivní vizuální pojetí. Naše boty navlhnou i v některých prostorách v útrobách komplexu.

Texturám dominují metalické plochy. V kombinaci s barevnými odstíny různých počítačových panelů, laděných zejména do tmavších odstínů červené, mě napadlo jediné slovo – Quake. I přítomnost rozličných přístrojových a technologických prvků, často i pohyblivých, připomíná tohoto následovníka Doomu. Možnost skoku k dosažení některých skrytých oblastí částečně smísila hratelnost Doomu s modernějšími 3D akcemi.

Design laboratorního komplexu je poměrně propletený, plný místností, chodeb a nejrůznějších zákoutí, nechybí také výtah spouštějící hráče do hlubších pater báze, kde se podíváme i do jeskynních prostranství v hloubce podzemí. Avšak orientace s pomocí automapy je poměrně snadná a i přes komplexní strukturu levelu jsem nikterak nebloudil a zmatené bloumání s nejistotou, kudy dále, se nekonalo, a nic mě nebrzdilo v kontinuální akci.

Enjay připravil kromě základní porce protivníků z Doomu i početnou squadru nových monster, většinou známých i z jiných projektů. Jsou převzati z bestiáře na stránkách Realm667, ale Enjay deklaruje i některé úpravy a vylepšení spritů. V sestavě mutantů v nejhojnějším počtu dominují zmutovaní vojáci. Tato armáda je dokonce genderově vyvážena a jsou zastoupeny i příslušnice něžného pohlaví, agresivitou ovšem srovnatelné s mužskými zombiemi. Potvor je poměrně dost – v základní sestavě na Ultra Violence v magickém počtu 777, ovšem díky respawnu monster se jejich počet ještě o něco navýší.

Spletitý komplex zaplněný nepřáteli nabízí neustálá překvapení. Plno různých výklenků a zákoutí labyrintů chodeb působí, že i při cestě zpět zdánlivě vyčištěnými místnostmi se neustále otvírají komůrky a skryté prostory a monstra se zjevují i nadále. Takže pořád se něco děje a musíme být v permanentním střehu. Akce je tak v podstatě nepřetržitá.

I hloubaví doomeři s oblibou v průzkumu si přijdou na své. Enjay připravil celkem 17 skrytých zákoutí, skrývajících nejen powerupy, munici či zbraně, ale také různé easter eggy. Nechybí startovací sekvence Windows XP nebo monitor se zapnutým Doomem, kterému zřejmě některý z vědců holdoval. Nenašel jsem samozřejmě všechna tajemství, ale zájemci o kompletní sestavu secretů se mohou podívat na toto Enjayovo video.

Level nabízí přibližně hodinu hry při prvotním průzkumu na obtížnost Ultra Violence – alespoň v mém provedení. Ale dovedu si jistě představit, že při opakovaném hraní se tento čas může smrsknout i na polovinu. Atmosféru dotváří ambientní soundtrack od Jimmyho Paddocka.

Grandiózním finále mapy se stal rozsáhlý bossfight. Rozlehlá aréna nabízející víceetapovou bitvu, která ale byla férová a bez zákeřných překvapení. Záplavu nepřátel na rozehřátí vystřídal nový boss, kterého jsem doposud neměl možnost vidět, a notně potrápil mé reflexy. Až ex post jsem zjistil, že je poblíž v secretu nesmrtelnost, ale i tak se poslední boj dá zvládnout slušně a bez zádrhelů.

Waterlab GZD se rozhodně povedla. Akcí napěchovaný level, který si mohou užít nejen akčně zaměření doomeři, ale i příznivci průzkumu a explorace. Dokonalý a moderní vizuál, atmosférický soundtrack a zábavná a vyvážená hratelnost. Snad jen fanoušek Brutal Doomu nejspíš ostrouhá mrkvičku, jelikož množství custom monster zřejmě bude působit nekompatibilitu. I bez Brutal Doomu je ale intenzita akce více než dostatečná. Waterlab GZD vřele doporučuji každému fanouškovi nesmrtelného Doomu.

Instalace:

Waterlab GZD je určena pro port GZ Doom. Podporována je verze 2.4.0 a novější. Instalace je snadná, stažený balíček Waterlab.PK3 zkopírujete do adresáře GZ Doomu a spustíte jej přetažením na spustitelný soubor GZDoom.EXE. Začátečníkům v nouzi pomůže speciálně zaměřený článek o spouštění WAD souborů.

Odkazy:

Download

Waterlab GZD – ZDoom Forum

 

14 comments so far

Add Your Comment
  1. Tak u AAA titulu z roku 12 jsem měl 40-60 framerate, a tady tak 10-15. GPU-load nula nula nic. Hm hm.

  2. Divné, mně to šlapalo jako po másle.

  3. Rozehrál jsem to s brutal doomem (verze v20b R pro “GZDoom 3.0.0” nebo vyšší) a žádný poklesy framerate jsem nezaznamenal (tj. muselo to být více jak 30 🙂 ). Jako mám zabitých zatím jen cca 200 potvor, tak nevim, zda tam pak nebudou nějaké větší arény. Ale zatim vůbec nic.

  4. Ohledně mapy bych poznamenal, že mi dost připomíná vývojářský styl Damneda. Interiéry do detailu propracovány a následné otevření různých postraních chodeb plných potvor po sebrání klíče či aktivaci spínače.
    Ten efekt s tou vodní hladinou jako je to pěkné a přidává to na atmosféře, ale jestli to stálo za tu námahu, přece jen tohle asi v doom enginu není sranda naprogramovat. Co mi přišlo lepší bylo ve Wadu Vulkan, v předposlední mapě, kdy ses pohyboval po zavodněných tunelech a pak tam vyběhli neviditelná prasata. A že byli úplně neviditelná, jediné, co je prozradilo, byli efekty té vodní hladiny (šplouchání 🙂 )

  5. BD verze R neznám, takže jsem to rozehrál origo-vanilkově. O to hůř 🙂

  6. já jí sehnal na moddb http://www.moddb.com/mods/brutal-doom/downloads/brutal-doom-v20b-r-gzdoom-300-ver Ono to možná bude chtít updatovat trochu ten GZdoom i Brutal doom verzi. Asi tam v tý mapě používá něco, co ve staré verzi nebylo odladěno.
    PS: taky mě štve, že musím občas stahovat nové verze GZdoomu (co na tý starý hře pořád překopávaj?) ale co se dá dělat, alespoň to má málo MB a nemusí se to instalovat.
    PPS: asi před 2 měsíci jsem si stahoval chocolade doom abych rozběhal legendární Mordeth wad, to byl teprve masakr

  7. GZDoom mám teď poslední 3.1. Na waterlabu je např. zpackaný osvětlení. Ale asi to jinak nejde udělat, než počítat statický světlo třeba přístrojovýho panelu pořád znova každý snímek. Třeba už Quake měl osvětlení mapy spočítaný předem. Proto to mazalo už v roce 96. Ve waterlabu hned v druhé místnosti je na stropě hodně světel. Když dynamický světlo vypnu, FPS udělá skok 10>25. BD verze R na to nemá vliv. Zrada je tam ale ještě jinde.

  8. Des_Arthes:
    Cožpak o to, instalovat se to nemusí, ale kdo to má pořád znovu nastavovat ? 🙂
    A navíc se ty downloady nedobře hledají.
    Musel jsem nainstalovat novou verzi kvůli Shadow over the Pathoras, Waterlab jsem hrál a s nějakou verzí 2-něco.

  9. Ja neviem čo tam s tým robia, ale s každým updatom vždy niečo pokazia. Zlá kompatibilita so staršími módmi (GLDEF je často rozbitý), mám pocit, že 3.0.1 mi ide cca o 10 – 15 FPS pomalšie ako 2.2.0 a ako bonus je v tom bordel. Na zdoome ma skoro žožrali keď som SOTP dal len pre GZDoom 2.2.0. Ako kto to má sledovať a sťahovať každú chvíľu novú verziu, ktorá ani poriadne nefunguje ? Najradšej mám 2.3.0 a 2.3.1, v ktorých sa nedal dohrať Hexen a Doom 2. Chcelo by to len 1 exečko, ktoré sa samo updatuje (GZDoom Builder 3 to tak má) a hneď v tom nebude taký chaos.

  10. Na normálním moderním compu to poznat není, ale na staré šunce bohužel ano a GZ Doom 3.0.0. je opravdu pomalejší…

  11. Vulcoin bonus není k ničemu – v další mapě přidá 50 brnění i zdraví. 🙂

    A vyčmuchal jsem, že i jen otevřený Media player classic způsobuje nepravidelný trhání i nějaký propad FPS. Zřejmě sdílení prostředků. MPC otravuje požadavkama a ruší.

  12. Ach tak, tady je waterlab 😀

  13. Nevadí 🙂
    No tak vidíš, toho jsem si nevšiml 🙂 Opravím to.

  14. Po druhé mapě se přičetlo oněch 50+50, ale po páté nic. Jsem zmaten.