2011
04.16

Titulní obrázek

Titulní obrázek

Autor:  Adolf „Gusta“ Vojta, Jakub „Method“ Razák – KS team (2005)

Ačkoliv je naše česká zemička malá a ve světě není příliš známá, naše designérská komunita se výrazným způsobem zapsala do historie tvorby nových map pro Doom. Již jsme se zde věnovali recenzi single playerové mapy Galaxia vytvořené Pavlem Hodkem, která se v anketě DoomWorldu umístila mezi nejlepšími WADy roku 1994. Roky pokročily, ocenění serveru DoomWorld “100 nejlepších WADů” se proměnilo v anketu Cacowards, a hned v druhém roce její existence se další ryze český WAD umístil na předním místě. A tentokrát nejde o solitární mapu, ale o kompletní a tuhou akcí naplněný megawad. Jak již název našeho článku napovídá, jedná se o projekt Kamasutra a nebojím se říci, že jde o vrcholné dílo české Doom komunity.

Lodička

Lodička

Již název WADu je zajímavý a Doomu poměrně vzdálený. Kamasutra je totiž kultovní dílo erotické literatury, sepsané filozofem Vátsjájanou ve staré Indii někdy ve 4. – 6. století našeho letopočtu. V současné době vychází Kamasutra v různých inovovaných moderních verzích, kdy je kladen důraz spíše než na krásu historického textu hlavně na fotografie nejrůznějších gymnastických kopulačních poloh, jež běžný muž či žena sotva zvládnou. Původní dílo, ač se popisu sexuálních poloh nevyhýbá, je věnováno hlavně radám při svádění a dobývání ženy, což ovšem v dnešní hektické době ustupuje do pozadí a důraz je kladen zejména na ztopořený falus a řádně depilovanou vagínu. Jest ovšem otázkou, proč je podle literární klasiky pojmenována kolekce levelů pro Doom. On sice vztah mezi mužem a ženou v mnoha případech připomíná válečnou vřavu, zejména v tzv. italských domácnostech, kde občas vzduchem přelétává nádobí či kusy nábytku. V tomto směru by se střelba a likvidace mutantů v Doomu mohla podobným manželstvím podobat. Ale co má společného vlastní pohlavní akt a Doom ? Zdánlivě pramálo, ale až ten, komu se podaří projít všechny úrovně doomovské Kamasutry (a má více než 18 let :-)), dojde ke spásnému osvícení a prozření.

Klid před bouří

Klid před bouří

Kamasutra s sebou nepřináší žádný konzistentní příběh. Konec konců, i když většina autorů se snaží své mapy obohatit nějakým scénářem v podobě pár řádků story line v doprovodném textovém souboru a u větších WADů jsou změněny textové předěly mezi epizodami, ale pokud mluvím za sebe, moc tyto texty nečtu a raději přepínám na další úroveň. Výjimkou jsou snad pouze totální konverze, kde je mnohdy třeba pochopit změněné herní principy. Jak ostatně kdysi řekl John Carmack, technologický “mastermind” id Softu, příběh v Doomu je stejně tak důležitý jako příběh v pornu. Takže když to shrneme, cíl Kamasutry je prostý – běž, přežij, zabij, co se hýbe, najdi východ.

Partička tenisu

Partička tenisu

Design jednotlivých map je přizpůsoben tomuto cíli. Ačkoliv jsou mnohdy architektonicky velice propracované, nečekejte komplikované hledání spínačů zastrčených někde v temném koutě. Vše je přímočaré a podřízené hektické akci a nějaké zákysy jsem snad až na jednu výjimku nezaznamenal. Úrovně jsou zaměřeny spíše na reálné scenérie, zejména v počátcích celé konverze. Takže různé vesmírné základny a pekelné sluje jsou v menšině. Časté jsou otevřené prostory v městské či industriální zástavbě, umožňující si to s monstry rozdat přímo tváří v tvář bez možnosti krytí. Graficky Kamasutra využívá textur ze všech vydaných her na Doom enginu pěkně v kombinaci, což umožňuje oproti původnímu Doomu rozšířit grafiku prostředí o nové scenérie a obohatit tak vizuální zážitek. Monstra jsou všechna původní, takže žádné nové “kamarády” k naporcování našimi kulkami zde nenajdeme. Hudební tracky jsou jednak převzaty z originálního Doomu, některé skladby pocházejí z jiných her, např. z Duke Nukem a Rise of Triad a přiznám se, že techno nářez z této hry mi k levelům dokonale seděl. Jako bonus jsou zahrnuty skladby od mistrů rocku, jako jsou Metallica či Led Zeppelin a také od Krále popu – Michaela Jacksona blahé paměti.

Armádní výsadek ?

Armádní výsadek ?

Z hlediska hratelnosti Kamasutra vychází z herních principů hardcore modů jako je Hell Revealed a nebo u nás recenzovaná Alien Vendetta. Takže mapy jsou až po okraj napěchované hordami monster, brousícími si své zuby, drápy, firebally či kulky na chudáka doomera. Niveau obtížnosti je velice vysoko nastavena a skill Ultra Violence je opravdu pro hráče excelentních kvalit. Pokud srovnáváme hratelnost Kamasutry s obdobně zaměřenou konverzí Alien Vendetta, kterou bychom mohli brát jako takový referenční standard, tak náš český zástupce aspoň pro mne si vede lépe. Nevím čím to je, vždyť náplň obou modů je v podstatě stejná. Možná hraje svou roli můj český patriotismus a vědomí, že náš maličký národ v srdci Evropy se může v konstrukci levelů měřit se světovými špičkami žánru. Nebo je to spíše reálnějším prostředím v jednotlivých úrovních Kamasutry, které je mi bližší než jinak dokonalé scenérie Alien Vendetty. Mapy oplývají množstvím detailů a žertíků – splachovadlo na toaletě, elektrické křeslo, vrtulník, česká vlajka a podobně. Svou roli v lepší hratelnosti hraje i jakási větší chytlavost levelů, kdy je hráč často bez zdlouhavého úvodu či zahřívání vržen přímo do shluku monster a adrenalin přímo stříká z obrazovky. Rovněž tak jsou levely spíše kompaktnější a ne tak rozvleklé, i když rozsáhlejší mapy se také najdou. Kamasutra je podobně jako Alien Vendetta také značně zákeřná, různých pastí, pastiček a nemilých překvapení je ve hře také bohatě, ale ač jsou levely extra tuhé, dají se projít a ta záplava nepřátel motivuje jako droga k opakovaným pokusům o zvládnutí obtížných situací ve hře. Mnohé situace jsou natolik těžké a smrtící, že tlačítko s funkcí Quick Load bude mít většina hráčů brzy ošoupané.

Před vstupem do podzemí

Před vstupem do podzemí

A to ještě není všechno. Tím nejpozoruhodnějším z celé Kamasutry je finální level. Upozorňuji, že nic podobného nikde v žádné doomovské mapě či konverzi neuvidíte. A ať vás ani nenapadne situaci, kterou máte v levelu za úkol, zkoušet v reálném životě! Ledaže byste byli teroristou z Al-Kaidy. Nebudu naznačovat a popisovat – musíte vidět sami. Jenom malý spoiler pro navnadění. Zažít gynekologické vyšetření bazookou stojí za pokus. To se vám ani v tom nejhardcorovějším pornu vidět nezadaří :-). Prostě nejlepší „joke“ mapa všech dob. Je vidět, že čeští autoři se nezapřou – v těch konzervativnějších evropských či amerických zemích by postavit takový level díky všeobecným a náboženským předsudkům nikoho ani nenapadlo. A na rozdíl od trošku podobně laděného Doom Perverse modu, který považuji za zbytečně vulgární a příliš se mi nelíbí, má poslední mapa Kamasutry nápad a je vtipná.

Hooligans

Hooligans

A jelikož je mod Kamasutra počinem výjimečným, myslím, že si zaslouží krom všeobecného shrnutí i podrobnější pohled na jednotlivé úrovně. Něco podobného vyšlo sice na stránkách Doom5 a taky na oficiálních stránkách tvůrců Kamasutry, které jsou však omezeně funkční.  Ale přidám svůj osobní, trochu podrobnější pohled. A z důvodů prostorových jej uvedeme v druhé části článku.

Instalace:

Kamasutra funguje pod běžnými moderními porty, bez problémů běžela pod ZDoomem, GZ Doomem i Skulltagem. K instalaci netřeba komentářů, stažený WAD si rozbalíte do adresáře s vaším oblíbeným portem a spustíte běžným způsobem. Nevíte-li jak, pomůže vám náš návod zde.

Překvapení na začátku levelu

Překvapení na začátku levelu

Odkazy:

Download

Kamasutra – oficiální stránky

Kamasutra na Doom5.cz (archiv)

Kamasutra na Doom Wikia

Kamasutra na DoomWorldu

Kamasutra – Cacowards

Kamasutra – odkaz na e-book

Kamasutra – Wikipedia (CZ)

Kamasutra – Wikipedia (ENG)

7 comments so far

Add Your Comment
  1. Aaaááá perverzní modifikace 😀 😀
    Škoda že jen pro 18+ xD 😛

  2. Neboj se, perverzní rozhodně není, snad jenom trošičku poslední level 🙂

  3. Aha 😀 Tak já to vyzkouším 🙂
    Jinak bych ten první obrázek dal nějak přesto cenzuru aby si náštěvníci neštěžovali, pač není to příjemné když za tebou stojí rodiče/manželka a zrovna máš před obrazovkou ten obrázek 😀

  4. Taxik: Dovolím si trošku nesouhlasit, cenzuru aplikovat nebudu. V prvé řadě technické možnosti stránek toto neumožňují. A v druhé řadě ten obrázek závadný podle mě není, neukazuje nic navíc, co bys nemohl vidět někde běžně třeba v reklamách nebo časopisech a jedná se o originální ilustraci z původní Kamasutry (a nebo její kopii), takže v podstatě jde o umělecké dílo. A pokud Ti někdo kouká přes rameno, další obrázky snad blíže napoví o povaze článku. Ovšem jestli ten titulní obrázek máš jako wallpaper, tak se tedy nedivím 😀

  5. To by mi spíš nedovolila jeho velikost muhehe 😀 😀 😀 Né, já jsem slušný Doomer kterému nevadí v Doomu krev 😀 🙂

  6. Dobře to smažíš. *palec nahoru* 😀

  7. Díky, ale bohužel toto video není moje. Je pro ilustraci převzato z tohoto Doom kanálu:
    http://www.youtube.com/user/tatsurdcacocaco
    Asi budu muset uvádět k videům kredity, aby nedocházelo k omylům