2021
08.16

Český doomer Matthias, alias enkeli33, je plodným přispěvatelem do projektů tuzemské doomovské scény a stal se velice platnou součástí Liquid Doom Teamu. Podílel se na komunitních megawadech (Zones of Fear, Czechbox) a má na svém kontě i celou řadu svých osobních projektů nejen pro Doom (Penumbra, It’s Real and It Kills AKA Everything Sucks, Fucking HeXen.

V přehledu projektů Liquid Doom Teamu však nejsou zahrnuta všechna jeho díla. Matthias tvoří své úrovně již od dětských let a dva z jeho prvních projektů zůstaly doposud schované v tvůrčím šuplíku. Svého času byly dokonce zveřejněny na internetu, ale jak plynula léta, odkazy ke stažení zmizely. Vzhledem k poptávce hráčů se Matthias rozhodl své rané projekty vydat znovu. A jako bonus navíc doladil a remasteroval některé své modernější práce, což si vše přiblížíme v dnešním přehledném článku.

Destroy Hell

První z megawadů vznikl během Matthiasovy docházky na základní školu, takže jde opravdu o začátečnické dílo, což ostatně sám autor přiznává. Destroy Hell nám přináší kompletní megawad, tedy 32 úrovní naplněných lítou akcí. Vzhledem ke snaze o zachování historické věrnosti Matthias provedl jen drobné úpravy, přizpůsobil kompatibilitu dnešním portům a samozřejmě opravil chybičky, ale jinak jde o reálnou ukázku jeho tehdejších designérských schopností. Megawad stahujte přímo z idGames. Jestli ho podrobíme recenznímu zkoumání, to se teprve uvidí. Po pravdě vzhledem k Enkeliho vyjádření se mi do testování příliš nechce. Ale jako součást české herní historie by si samostatný článek zasloužil.

Odkazy:

Destroy Hell – Liquid Doom Forum

Destroy Hell – id Games

Destroy Hell 2: Massacre

Druhé dílo z Matthiasovy produkce je pokračováním Destroy Hell, ale tentokrát je jeho rozsah menší. Obsahuje jen 8 úrovní a kompletně využívá vlastností ZDoom enginu. Navíc je obohaceno novými grafickými prvky a monstry převzatými z depozitáře serveru Realm 667. Kdysi jsem projekt letmo zkoušel a hrál se docela dobře, i když celý jsem jej nedohrál. Původně se ve své době jmenoval Total Massacre, ale aby Enkeli zdůraznil, že se jedná o jeho ranou tvorbu navazující na první díl Destroy Hell, zvolil nové pojmenování. Škoda jenom nového titulního obrázku, ten původní s hromadou lebek byl mnohem stylovější.

Odkazy:

Destroy Hell 2: Massacre – Liquid Doom Forum

Destroy Hell 2: Massacre – idGames

Destroy Hell 2: Massacre – Recenze (The Damned´s Doom Page)

Zones of Fear

Od vydání tohoto v podstatě již kultovního českého megawadu uplynulo dlouhých 9 let. Mnoho hráčů si jej oblíbilo a projekt sklidil zasloužený úspěch, i když na cenu Cacowards nedosáhl. Já jsem si též skvěle užil své první betatestování na Liquid Doomu. Po dlouhých letech se Mathias a Damned rozhodli opravit chyby a vydat definitivní verzi. S pomocí Pavla Ullricha, který se podílel na novém testování. Aktuální verze má tedy označení v. 2.1 a můžete si jej stáhnout z idGames. Samozřejmě jsem opravil odkaz ke stažení v našem původním článku.

Odkazy:

Zones of Fear – Liquid Doom Forum

Zones of Fear – idGames

Fucking HeXen

Fucking HeXen je projekt pro hru HeXen, pojatý s určitou nadsázkou, jak konec konců evokuje název. Již v době vydání se sám tvůrce vyjadřuje o svém hexenovském dílku s určitým despektem, ale já jsem si betatest i vlastní hraní užil, jak dokládá naše recenze. Fucking HeXen se také dočkal upravené a aktualizované verze, kterou si můžete stáhnout z idGames, nebo i z aktualizovaného odkazu ke stažení v článku.

It’s Real and It Kills AKA Everything Sucks

Posledním projektem, jenž se dočkal definitivní verze, je Matthiasova nová kompletní epizoda pro hru Heretic. Pro tento titul vzniká projektů relativně málo, takže každý nový WAD hráči přijímají s povděkem. Recenzovali jsme jej v našem článku a naše hodnocení bylo veskrze pozitivní. Takže je potěšitelné, že i tento projekt byl upraven a vydán ve formě definitivní verze. Čerstvá verze je k dispozici na idGames nebo v opraveném odkazu v našem článku.

No Comment.

Add Your Comment