2021
12.31

Autor: Mike “Impie” MacDee (2015- 2016)

Příběhy hororového mága Howarda Phillipse Lovecrafta jsou vděčnou inspirací nejen pro ostatní autory hororů či filmaře, přetvářející spisovatelův svět na celuloidový pás, ale také pro tvůrce her. Autoři modifikací pro Doom nejsou výjimkou, a tak máme možnost si zahrát celou řadu zajímavých projektů. S některými jste se už mohli setkat i na stránkách našeho blogu.

Rylayeh z produkce autorského dua J. S. Graham a J. Otey představil souvislou a plynule navazující desetilevelovou kampaň, v níž se na opuštěném ostrově utkáte se samotným démonem Cthulhu a armádou jeho přisluhovačů. Osvědčený kolektiv autorů kolem serveru Doomer Boards nám zase připravil povedený lovecraftovsky zaměřený mapset Dead, But Dreaming, jenž se stal unikátním nejen povedenou atmosférou a grafickým provedením. Autoři zvolili nightmare obtížnost jako primární designový záměr, což dotváří atmosféru strašidelných nočních můr, i když jsem hru tedy nakonec díky náročné obtížnosti dohrál pouze na Ultra Violence.

Lovecraftovu mytologii po svém zpracovává rovněž autor jménem Scumhead ve svých kompletně stand alone hrách Shrine a Shrine II, jež běží na Doom enginu, a před vydáním na Steamu vyšly jako totální konverze pro GZ Doom. Jejich retro atmosféra v pixelartovém provedení stojí určitě přinejmenším za vyzkoušení, tím spíš, když na Steamu jsou k dispozici zdarma. Poslední Scumheadův projekt Vomitoreum posouvá jeho projekty na vyšší level, jelikož jde o komplexní FPS Metroidvanii na motivy her Metroid Prime nebo Dark Souls. Jako další zajímavý inspirační zdroj posloužily fantaskní obrazy polského malíře Zdzislawa Beksińského.

Zatímco předchozí zmíněné tituly se nesly v technologických intencích tradiční doomovské tvorby, navíc u Scumheada v retro hávu, známý a velmi plodný americký doomer Mickey MacDee použil modernější enginové možnosti a jeho poměrně obsáhlá hra Strange Aeons, primárně určená pro Ultimate Doom, používá novějších možností ZDoom a GZ Doom technologie.

Tato takřka totální konverze vycházela postupně v letech 2015-2016. První verze obsahovaly čtyři epizody a později přibyla ještě pátá, bonusová. Mickey se inspiroval v Lovecraftových hororech, a navíc použil motivy ze svého Doom klonu, který vytvořil v dětských letech. Znalci spisovatelových děl mohou v megawadu najít četné odkazy na jeho práce, ať již ve formě příběhové mytologie nebo použitých nepřátel.

V příběhu se vžijete do role Cestovatele – zkušeného archeologa z Miskatonické univerzity, jenž celý svůj život zasvětil vykopávkám. Tragicky ztratil svého syna Davida a snaží se svůj žal utopit v práci, bádáním po významu hieroglyfů vytesaných na kadathských tabulkách, jež osobně přivedl na svět kutáním v hlíně a kameni. Neustále ve spánku prožívá vize o tajemném městě Kadathu plném šťastných mladých lidí, mezi nimiž poznává i svého syna. Po dlouhém úsilí se Cestovateli podaří rozluštit význam písma na tabulkách a zjistí, jak se dá cestovat mezi světy prostřednictvím snů. Jedné noci se konečně vydá na snovou výpravu za ztraceným Davidem, nedbaje na nebezpečí, jež ho mohou potkat. Koneckonců, nikdo nemůže zemřít ve snu. Nebo snad ano?

Hrdina na své pouti potká kruté noční můry v celkem pěti světech. Každá epizoda nabízí nejen unikátní prostředí, ale také specifické nepřátele i nástrahy, takže herní zážitek je pokaždé odlišný. První z nich – The Shattered City (Roztříštěné město) – nabízí lokace ve vzduchoprázdnu, v němž volně plují trosky budov a skaliska, mezi kterými se často přenášíte pomocí teleportů. Druhý svět The Stagnant Fortress (snad Stagnující pevnost) přináší rozsáhlé technologické komplexy budov plných strojů, toxického kalu, drtičů a různých pohyblivých dopravníků.

Třetí epizoda The Land That Time Forgot (Země, na kterou čas zapomněl) se odehrává ve starodávných dobách, zejména v chrámech. Prostředí připomíná jednou egyptské, jindy aztécké ruiny. Čtvrtá část The Plateau of Leng (Náhorní plošina Leng) vás z horkého písku přenese na zasněžené příkrovy hor, kde v mrazivém chladu mezi skalisky zkoumáte náhorní plošinu Leng a její agresivní obyvatele.

Jako poslední pátou bonusovou epizodu nám Mick přidal vedlejší příběhovou linku pod názvem Out of the Aeons (Z věků). Cestovatel se vrací do říše snů a musí zachránit svého synovce Davida a zabránit zrození arcidémona Cthulhu, který se zmocnil chlapcovy mysli a snaží se jej využít ke svému příchodu na pozemský svět. Děj se odehrává v temných kobkách a chodbách říše podsvětí a ve finále vstoupíte do potopeného města Rylayeh, v němž vás očekávají ti nejstarší z Prastarých včetně Dagona a samotného Cthulhu.

Vizuální provedení využívá četných externích grafických zdrojů, jednotlivé epizody jsou perfektně zpracovány v duchu příběhového podkresu a původní grafiky z Doomu je opravdu minimum. Dostáváte tak na vaše monitory realistický a atmosférický zážitek, což doplňují i doprovodné ambientní zvuky a hudební skladby, mnohé v kakofonickém duchu lovecraftovské mytologie.

Design využívá moderních enginových vymožeností, a přitom zachovává klasický doomovský feeling. Je kladen důraz na realističnost, samozřejmě v mezích tematických konceptů. Mapy jsou spíše kompaktnější a menší, i když se najdou plošně rozsáhlejší kousky, zejména ty, kde je využito exteriérů. Mnohé z nich jsou poměrně komplikované, využívají spínačů, plného počtu klíčů a zejména v těch, využívajících vícero teleportů, je orientace mnohdy náročnější. Ale zásadní záseky jsem nezaznamenal. Je ovšem pravdou, že jsem nebyl příliš úspěšný v hledání secretů, jež jsou mnohdy zakomponovány poměrně důmyslně, a ani s cheatem pro automapu nebylo moje hledání úspěšné.

Lovecraftovskému ladění příběhu odpovídají také monstra. Některá se objevují pouze v některých epizodách, jiní enemáci jsou vašimi věrnými souputníky po celou hru. Jako zdroj posloužil depozitář Realms 667, s mnohými z protivníků jsem se měl možnost již setkat i v jiných konverzích. Z původního Doomu zůstali beze změny pouze impové. V levitujících oblastech Roztříštěného města potkáte hochy se samopaly, z doomovských monster stojí za zmínku arachnotroni a revenanti, ovšem s modifikovanými útoky. Mezi další s přimhouřením oka lidské obránce snových světů můžeme zařadit démonické čaroděje a duo bojovníků s brokovnicemi, z nichž zejména ten silnější je notně nepříjemný a smrtící.

Hororová monstra jsou zastoupena v pestrých provedeních, skvěle dokreslují strašidelné scenérie a je jich poměrně hodně. Levitující hlavy, duchové, alternativa prasátek převzatá z Free Doomu, vzpřímený lev chráněný štítem. Nepříjemní a rychlí jsou pavouci a samozřejmě potkáte temné uctívače samotného Cthulhu. Specifičtí jsou kostlivci a varianta revenanta, kteří se po zpacifikování znovu po chvíli oživí. Samozřejmostí jsou i bossové na konci jednotlivých epizod, kteří notně potrápí vaše reflexy.

Zbraně jsou taktéž modifikovány a jedině brokovnice a raketomet zůstávají původní. Pistoli nahrazuje žezlo duší, což je artefakt v podobě magické hole, vykutaný někde na vykopávkách, a dobře poslouží v bojích nablízko, zejména v rámci úspory munice. Při průzkumu se dá najít také kuše, jež rovněž nepotřebuje doplňovat šípy. Místo kulometu dostanete do rukou AK-47, jenž se stane vaším nepostradatelným pomocníkem a základní zbraní, s níž si poradíte prakticky se vším. V tajných oblastech se dá najít také varianta plazmové pušky, ale pokud se vám hledání nezdaří, obejdete se bez obtíží i bez ní.

Jako zpestření vám Impie nabízí také power-upy v podobě různobarevných koulí. Ammo sphere vám poskytne neomezenou munici po přechodnou dobu, Rage sphere nabízí dvojnásobnou kadenci střelby. Poslední, Mutant sphere, vás přemění do podoby jakéhosi Hulka, silné potvory, jež si to s nepřáteli vyřídí na férovku pěstmi. Ovšem při použití máte redukované brnění, a navíc v podobě monstra nemůžete sbírat munici.  Takže jsem tento artefakt většinou spíše přetrpěl v zákrytu, čekaje opět na své osvědčené palné zbraně.

Počet protivníků v jednotlivých levelech není nikterak velký. Ovšem monstra jsou docela agresivní a rychlá, takže obtížnost Strange Aeons je docela vysoká. Konec konců s tím počítá i samotný Mike, v jehož projektech nastavení obtížnosti zdaleka neodpovídá původní hře. Hrál jsem na třetí obtížnost a mnohé oblasti mi daly zabrat. Nejenže jsou mutanti rychlí a jejich palba smrtící, ale často jsou strategicky výborně osazeni tak, aby vás poškodili.  Akce je tedy poměrně náročná, ale ne příliš zdlouhavá, jelikož se dostupný počet mutantů dá vyřídit relativně rychle, také díky relativně nevelkým úrovním.  Třetí obtížnost je opravdu adekvátní pro průměrného doomera, nepřátele nekosíte hladce bez odporu, a zároveň nejste zbytečně frustrováni.

Strange Aeons je velice povedenou totální konverzí, jež nám přináší výborné přepracování lovecraftovských mýtů v Doom enginu. Pestrá a střídající se prostředí, přitažlivý a moderní level design a samozřejmě zábavná akce jistě pobaví každého doomera. Není divu, že Strange Aeons byl ohodnocen jako Runner Up v anketě Cacowards.

Instalace:

Na žádost Mika MacDeeho ponechávám článek bez přímého download linku, abyste měli vždy aktuální verzi z jeho oficiálních stránek. Strange Aeons je primárně určen pro Ultimate Doom, i když je kompatibilní též s Doom 2. Po technologické stránce běží pod ZDoomem, tedy ke spuštění použijte jakýkoliv port kompatibilní se ZDoomem, v současnosti nejlépe GZ Doom. Hrál jsem pod starší verzí GZ Doomu bez jakýchkoliv problémů.  Po rozbalení staženého instalačního balíčku, kde najdete také manuál ve formátu PDF, si přenesete pomocí souborového manažeru soubor STRANGEAEONSEXP.PK3 na spouštěcí soubor vašeho oblíbeného portu. Při potížích můžete konzultovat náš speciálně zaměřený článek.

Jako bonus si můžete stáhnout mod Guns n´ Monsters, jenž umožňuje použít kolekci zbraní a monster ze Strange Aeons pod jakýmkoliv jiným Doom levelem nebo hrou. Podobně je k dispozici ke stažení i Rylayeh Music Patch, zahrnující hudbu ze Strange Aeons. Pokud byste si chtěli lovecraftovský zážitek ještě rozšířit, použijte výše zmiňovanou konverzi Rylayeh, zkombinujte ji s popsanými zbraňovými a hudebními modifikacemi modifikacemi a získáte tak neoficiální šestou epizodu Strange Aeons.

Odkazy:

Strange Aeons – oficiální stránky + download (v. 5.7)

Strange Aeons – Doom Wiki

Strange Aeons – ZDoom Forum

Strange Aeons – DoomWorld Forum

Strange Aeons – Onemandoom: WAD Reviews

Strange Aeons – Cacowards (Runner Up)

Strange Aeons – Videorecenze (Icarus Liv3s)

No Comment.

Add Your Comment